Violeta Alexandru: Unii angajatori si-au chemat salariatii la munca, desi au depus actele pentru somaj tehnic. Sunt peste 600.000 de beneficiari

Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:09
8641 citiri
Violeta Alexandru: Unii angajatori si-au chemat salariatii la munca, desi au depus actele pentru somaj tehnic. Sunt peste 600.000 de beneficiari
Foto: Facebook/Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat ca peste 600.000 de persoane, angajati si profesionisti, beneficiaza de plata somajului tehnic si anunta ca, dupa rectificarea bugetara, in cursul zilei de vineri, 90% din fondurile alocate pentru luna martie vor fi achitate, restul urmand a fi virat luni.

Alexandru a atras atentia asupra faptului ca exista angajatori care au trimis, conform documentelor, muncitorii in somaj tehnic, dar le cer oamenilor sa vina la serviciu, ea solicitand celor aflati in aceasta situatie sa sesizeze ITM.

Violeta Alexandru a informat ca in perioada 16-31 martie peste 600.000 de angajati romani au fost sprijiniti prin acordarea somajului tehnic, iar 50.000 de profesionisti care lucreaza sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin.

Alexandru a sustinut ca pentru aprilie va exista o imbunatatire in ceea ce priveste platile si raspunsul autoritatilor.

"Din cererile depuse de alti profesionisti, peste 50.000 de persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale si contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astazi fondurile alocate prin masura de sprijin somaj tehnic. (...) O prima parte din plati a fost facuta la cateva zile dupa inceputul lunii aprilie, cand s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie - 21 martie.

Imediat ce s-a facut rectificarea bugetara, fara de care nu s-au putu opera platile, toate cererile care fusesera prelucrate de ANOFM si ANPIS au fost finalizate si plata s-a facut chiar in cursul zilei de astazi, banii prevazuti prin rectificarea bugetara au intrat in conturile ANOFM si ANPIS.

Imi pare rau ca nu s-a putut mai devreme. Este o situatie cu caracter exceptional, urmand ca la inceputul lunii mai pentru cererile depuse in luna aprilie sa vedeti o imbunatatire", a afirmat ministrul Muncii vineri, intr-o declaratie de presa.

Ea spune ca in cursul zilei de vineri se vor plati aproximativ 90% din fondurile alocate somajului tehnic pentru luna martie, urmand ca luni sa fie achitat restul.

Cele mai afectate industrii de somajul tehnic sunt cea prelucratoare si domeniul HoReCa, iar cele mai multe cereri au fost depuse in Bucuresti si in judetele Cluj, Iasi, Brasov, Hunedoara si Prahova, au precizat oficialii ministerului.

"Pentru toti cei care au in vedere sa depuna in continuare cereri, pentru luna aprilie, ii asigur ca vom face in continuu imbunatatiri (...) Este important sa internalizam in interiorul institutiilor procedurile necesare, astfel incat Romania sa fie capabila sa reactioneze imediat si profesionist, atunci cand romanii au nevoie de un sprijin.

Evaluarea mea arata ca Romania a reusit sa gestioneze o masura de sprijin - somajul tehnic - intr-un mod simplu, eficient si transparent", a afirmat Alexandru.

Aceasta a spus ca institutiile care au in atributie verificarea modului in care sunt cheltuiti banii publici vor face ulterior controale.

Ministrul Muncii relateaza ca cea mai comuna situatie intalnita in cazul celor care solicita fonduri pentru plata somajului tehnic este legata de neinregistrarea anterioara a contractelor in REVISAL si de necompletarea unor date privind contul bancar.

"Avem semnale de situatii in care, desi au declarat inscrierea angajatilor in somaj tehnic, in unele situatii, angajatorii au cerut angajatilor sa vina la munca. Incurajam pe cei care au trait o asemenea situatie sa se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Munca si sa sesizeze daca acest lucru s-a intamplat.

Eu stiu ca trecem printr-o situatie dificila, dar trebuie sa respectam cu totii legea", a mentionat ministrul.

Violeta Alexandru a subliniat ca nu doreste sa "antagonizeze" angajatorii si angajatii, dar subliniaza ca nu acesta este rolul masurii de sprijin privind somajul tehnic, ci ea a fost gandita "pentru a mentine cele doua parti in contact, astfel incat activitatea sa revina usor usor la normal".

Alexandru spune ca, de la luarea deciziei privind somajul tehnic pana la platile efective, masura de sprijin a fost gestionata "in esenta, in mod eficient".

Citeste si Orban anunta ca bugetarii nu mai intra in somaj tehnic: Nu mai e in actualitate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#ministrul Muncii somaj tehnic, #romani somaj tehnic , #somaj tehnic