Angajatorii vor absolventi cu trei ani de experienta profesionala. Este posibil?

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 08:25
6180 citiri
Angajatorii vor absolventi cu trei ani de experienta profesionala. Este posibil?
Foto: Arhiva

Facultatea si masterul nu mai sunt de mult suficiente pentru a-ti asigura un viitor linistit, iar un teanc de diplome nu sunt o garantie ca vei gasi usor un loc de munca. Pentru ca tot mai multi candidati se lauda cu mai mult de o facultate, angajatorii nu pot decat sa se orienteze spre alte calitati ale acestora.

Astfel, experienta profesionala a devenit o garantie mult mai sigura pentru angajatori ca cel pe care intentioneaza sa il primeasca in companie a invatat ceva. Dar de aici si pana la a cere absolventilor sa aiba o experienta de cativa ani e cale lunga.

Tinerii intra astfel intr-un cerc vicios in care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca tocmai pentru ca nu au avut niciodata destula experienta profesionala pentru a fi primiti undeva. In acelasi timp, cei destul de norocosi sa gaseasca un serviciu relevant in timpul facultatii se lovesc de alte conditii: ori programul de lucru ii obliga sa isi neglijeze cursurile, ori angajatorul este in alt oras, situatie intalnita de studentii facultatilor tehnice din Bucuresti.

Din cauza nevoilor financiare sau pentru a acumula experienta, majoritatea studentilor se angajeaza totusi, chiar daca rareori reusesc sa gaseasca ceva in domeniul pe care il studiaza.

Potrivit statisticilor neoficiale, 67% din studenti sunt angajati in regim part time in primul ciclu de studii, in timp ce la master prefera sa se angajeze full time. Cifrele nu pot fi cunoscute deoarece doar 33% din universitati au un sistem de tracking al absolventilor implementat pe o perioada mai mare de trei luni.

De fapt universitatile nu pastreaza contactul nici pentru a-si imbunatati calitatea cursurilor. Desi contactul cu absolventii este important pentru determinarea relevantei programelor de studiu si fundamentarea strategiilor educationale, 24% din Universitati nu mai au contact cu absolventii, arata un studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Cum aduni 3 ani de experienta cand nu ai timp nici de un part-time

Despre programe de internship care sa le asigure o anumita experienta studentilor aproape ca nici nu poate fi vorba. Acelasi studiu arata ca in peste 60% din cazuri implicarea Universitatilor s-a dovedit a fi nesemnificativa in asigurarea de locuri de practica si internship pentru studenti. Asa ca studentii sunt nevoiti sa isi neglijeze cursurile pentru a capata cunostintele de care au nevoie cu adevarat.

"Studentii sunt nevoiti de multe ori sa ajunga la compromisuri. Fie se angajeaza din timpul facultatii pentru a nu intampina problema necesitatii experientei pe care, de multe ori, nu o au, fie aleg sa se dedice studiului si sa acumuleze cunostintele teoretice necesare unei anumite functii, riscand sa aiba dificultati in momentul angajarii", ne-a declarat Cristina Ramona Fit, vicepresedinte PR la ANOSR.

Cu lipsa de oferte se confrunta in special studentii facultatilor tehnice. Desi inginerii sunt la mare cautare in strainatate, inainte sa devina specialisti in domeniul lor ei trebuie sa isi permita sa termine o facultate fara sa lucreze pentru ca nu au nici timp si nici posibilitati de lucru in orasul in care se afla facultatea lor. La targul Angajatori de Top care a avut loc recent in Bucuresti, Ionut Mihai, un tanar masterand la Universitatea Politehnica Bucuresti, care cauta de mai bine de un an un loc de munca in domeniul energetic ne-a vorbit despre relocare.

"Toate companile cer intre 3 si 7 ani experienta, pe care eu nu am avut cum sa o capat atat timp cat programul din timpul facultatii nu mi-a permis nici macar un job part-time. Un alt dezavantaj este faptul ca in domeniul in care vreau sa lucrez este nevoie de relocare, iar eu mai am un an de master in Capitala. Este greu pentru un tanar in Romania zilelor noastre sa isi mai gaseasca un job intr-o companie mare, in care sa poata avansa", ne-a spus el.

Ce angajator mai crede in fabricile de diplome

Dar angajatorii incep sa puna tot mai mult pret pe activitatile din afara facultatii si din cauza imaginii proaste a invatamantului romanesc. Astfel, pentru a gasi un job, studiile sunt deja o cerinta secundara tocmai pentru ca nu mai asigura pregatirea profesionala a unui tanar.

"Studiile ofera cunostintele si informatia, insa impresia negativa pe care si-au format-o angajatorii privind calitatea invatamantului are ca sursa procesul deficitar al universitatilor de a nu pune accent pe dobandirea abilitatilor practice, promovandu-se metodele de verificare bazate pe stricta transmitere a cunostintelor. Educatia formala nu este suficienta pentru o insertie profesionala eficienta, insa aici intervine contributia experientei profesionale care confera studentilor toate competentele transversale imperios necesare adaptarii unui mediu de lucru: lucrul in echipa, comunicare, public speaking etc", a adaugat Cristina Ramona Fit de la ANOSR.

De vina pentru imaginea negativa pe care si-a creat-o invatamantul romanesc sunt de fapt facultatile care au scos absolventi pe banda in ultimii ani. O diploma pentru rezultate exceptionale nu mai inseamna nimic atunci cand afli de la televizor cum se face o facultate.

"S-a ajuns la dezvoltarea unui invatamant de masa astfel incat capacitatea de absorbtie a pietei a ajuns la saturatie; angajatorii nu mai pot raspunde nevoilor a zeci de mii de absolventi care parasesc bancile facultatilor anual, facultati care ajung sa produca someri pe banda rulanta si sa emita diplome care nu reflecta competentele absolventului. De asemenea, universitatile nu pot raspunde cerintelor pietii muncii, atat timp cat nu exista un interes real in adaptarea periodica a curriculei", au mai declarat pentru Ziare.com reprezentantii studentilor.

Nu a inceput nimeni sa invete limbile rare?

Unii reusesc, totusi, sa se angajeze inca din timpul facultatii, iar la terminarea ei nu se chinuie deloc sa convinga ca sunt buni. Si chiar reusesc sa aiba acei trei ani de experienta la terminarea studiilor. Important e sa gasesti un echilibru intre scoala si munca si, mai ales, sa rezisti pe termen lung.

Cristina a lucrat timp de trei ani ca tester de telefoane mobile timp de aproape trei ani, iar acum este junior product manager in cadrul aceleiasi companii la care s-a angajat in primul an.

"Am inceput sa lucrez de la sfarsitul anului I si a fost o provocare pentru mine pentru ca voiam sa imi demonstrez ca le pot face pe amandoua la fel de bine. Din fericire am reusit sa-mi impart bine timpul si astfel am trecut cu bine de sesiuni, nu s-a vazut nici o evolutie negativa a notelor mele. Pe timpul verii pentru ca aveam timp mai mult am lucrat full-time, iar cand incepea facultatea treceam pe part-time. Am avut noroc din punctul acesta de vedere pentru ca am gasit acea flexibilitate de care un student are nevoie. Pentru mine jobul pe timpul facultatii a fost o decizie inspirata, a fost un pariu castigat", ne-a spus ea, precizand totodata ca a reusit si pentru ca putea sa isi schimbe programul de munca in functie de orarul de la facultate.

Nu pare complicat nici cand angajatorii spun ce fel de tineri cauta. Nu e niciun secret, iar cerintele sunt aceleasi de cativa ani: limbile straine care sunt in continuare necunoscute desi sunt cerute de mai multi ani si studii in anumite domenii.

"Pentru targul de cariera Angajatori de TOP profilul candidatului este reprezentat de tineri profesionisti interesati de domeniile: IT&C, finante, consultanta, inginerie, vanzari, cu rezultate academice si extracurriculare remarcabile, vorbitori fluenti a cel putin una din urmatoarele limbi straine: engleza, germana, italiana, spaniola, maghiara, olandeza, bulgara, slovaca, ceha, olandeza, portugheza", a declarat pentru Ziare.com, Delia Moreanu, PR Specialist in cadrul Catalyst, organizatorul evenimentului.

Daca stim ce se cauta, atunci ar trebui sa stim ce sa invatam. Totusi, haosul din educatie si lipsa colaborarii dintre piata muncii si universitati ar putea sa transforme IT-ul in ce a fost Dreptul in urma cu cativa ani. Azi se cauta specialisti in IT, insa peste cativa ani am putea sa vedem mii de specialisti in IT care ies de pe bancile facultatilor direct in sistemul de asistati social.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#joburi studenti, #joburi entry level, #locuri munca studenti, #joburi absolventi , #stiri joburi