Ziare.com

Generatia pierduta din Europa: Cum poate fi rezolvata problema somajului?

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:12

   

Generatia pierduta din Europa: Cum poate fi rezolvata problema somajului?
Recesiunea din Europa intra in al cincilea an, iar rata somajului nu da semne ca se va reintoarce la un nivel normal in viitorul apropiat. Va exista, prin urmare, o generatie pierduta?

In tarile cu datorii, in special Grecia si Spania, rata somajului a atins cote maxime in ultimii doi ani. Unul din doi tineri este somer.

Spre deosebire, alte tari se descurca mai bine decat in recesiunile anterioare. De exemplu, rata somajului din Germania sau Olanda nu mai reprezinta o problema. Insa acestea sunt tari care au evitat o recesiune adanca, datorita unei situatii fiscale foarte bune.

In plus, programele de consolidare fiscala, desi sunt necesare, inrautatesc situatia somajului, este de parere Christopher Pissarides, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2010, pentru cercetarile sale privind piata muncii si macroeconomia. Insa masurile care trebuie sa combata somajul contravin consolidarii fiscale, aceasta fiind o problema si economica, si sociala, spune Pissarides, intr-un comentariu pentru CNN Money.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Recesiunea si somajul distrug societatea, este de parere economistul. Tinerii someri se simt respinsi de societate si reactioneaza fie retragandu-se in sine, fie irosindu-si potentialul, fie actionand violent. Prin urmare, cheltuielile pentru combatarea acestei probleme reprezinta o investitie pentru viitorul societatii.

Doua masuri care au ajutat Germania sa mentina o rata a somajului scazuta in randul tinerilor au fost mentinerea unceniciei si subventionarea infiintarii de locuri de munca, inclusiv subventii pentru tinerii antreprenori. "Lasati singuri, angajatorii nu vor crea destule locuri de munca in timpul unei recesiuni", precizeaza economistul.

Pe de alta parte, si angajatii si sindicatele ar trebui sa fie pregatite sa accepte reduceri salariale, de exemplu, pentru a face fata recesiunii. Alternativa este mult mai nefericita: greutatea recesiunii ar fi doar pe umerii celor putini care si-au pierdut locurile de munca. Astfel, in loc de a exista angajati care lucreaza suplimentar si sunt platiti pentru acest lucru, ar fi de preferat ca munca sa se imparta, la fel si salariul, conchide Pissarides.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eliminarea importurilor din China

si problema somajului e rezolvata imediat.

 

și Turcia, și India..

Numai "comunismul" (cu sacrificiile aferente) au putut ține in frau șomajul, traficul de orice, criminalitatea.. Nașpa dar "asta e".

plus

impozitarea a tot ce mișcă.

Chiar așa..

Lemnul nu este rezervă naturală ?
Nu poate fi impozitat fiecare copac ce se plimbă - pe drumuri și șosele naționale - din pădure spre ? Dar gaterele ? Dar construcțiile din lemn ? Parte din impozit se poate intoarce spre impădurire deci locuri de muncă pentru necalificați.

Cei care urlă la două-trei schimburi pe zi "fiare vechi cumpărăm, luăm (mai corect)", sau cei care-ți bagă in ochi produse... produse.. nu pot fi impozitați sau amendați ? Și ei folosesc infrastructura; și biserica și armata folosesc infrastructura făcută din buget; și organizațiile pentru drepturi ale maidanezilor pot plăti impozite mari și amenzi pe mizeria de pe trotuare și periclitarea vieții și sănătății cetățenilor prin prezența acestor șobolani uriași și murdari pe străzi.

Puțin cate puțin se face buget mare și corect.

 

impozite+impozite+impozite=depresie economica

Cresterea fara nici o limita a parazitilor bugetari si a taxelor si impozitelor este cauza principala a recesiunilor din grecia , spania ,italia, etc. si cu cit maresc taxele cu atit scade puterea de cumparare a cetateanului ducind la depresie. sectorul particular nu poate duce in spinare tot mai multi "paraziti" bugetari la infinit. Concluzia puteti s-o trageti singuri.
Sa traiti cum meritati

Generatie pierduta ? ...in UE ?

O solutie ...domeniul IT are si va avea cautare.

Pt tinerii romani cu aptitudini tehnice
...IT ofera cele mai multe oportunitati
...daca sti carte (!) ...esti mult peste medie (!)

Scoala si studiul autodidact ...nu sunt eficiente.
Decat meditatii la engleza sau matematica (viitor in ceata)
...mai util
...meditatii programare (start intr-o viitoare cariera)

La un interviu ...job (bursa) in UE
...diploma e necesara
...dar portofoliu (practica) face diferenta.

8 ani (4 liceu + 4 facultate)
...daca la liceu nu ai preocupari extrascolare
...ai pierdut startul (nu recuperezi la facultate)

Lectii programare ...elaborare portofoliu
... ... ... http://oportun.3x.ro
...

 

Generatie pierduta ? ...UE ?

...Educatia este o solutie.

Preocuparile extrascolare trebuie sa vizeze cunostinte relevante privind viitoarea cariera. (v meditatii matematica ...cam abstracte ...viitor in ceata)
Medicina, arhitectura sau IT ...raspund corect zicalei :
"ai carte ...ai parte"

Canale, diguri, sosele, autostrazi

etc.

 

ca statul e un sac fara fund, nu ?

.

Total gresit

Cine este "statul", tovarase?
De unde are "statul" bani?
Cind vei raspunde corect la aceste intrebari vei intelege situatia din spania, grecia, etc.

poate propui o solutie

...de unde scoti bani ...sa finantezi infrastructura ?

Reduceri masive ale risipei bugetarilor = solutia

S-a ajuns ca "lipitorile bugetare" sa depaseasca numarul celor care produc si platesc de se rup taxe, impozite si accize. Aceasta situatie a dus la recesiunea din prezent.
Toti noii nascuti deja sint datori datorita imprumuturilor facute de liderii si politicienii tarilor, ei nedind nici o socoteala nimanui de finantele risipite pe tot felul de timpenii , bine-nteles pe spinarea prostului care plateste taxe si impozite.
Pina nu va desteptati si pina nu invatati care sint realitatile economice , veti fi sclavii guvernantilor pe care cu drag i-ati ales.Sa nu le cereti nici o socoteala ca sa nu-i deranjati cumva din activitatea lor cea mai lucrativa, jaful, furtul si risipa, ca doar este de la buget. Eliminati numarul birocratilor cu 75% si veti avea bani pentru dezvoltarea tarii,sanatate, etc.

sclavii au uitat ca se poate trai si fara

stapanii lor si locurile de sclavi de pe plantatie.

 

Total gresit

Cine este "statul", tovarase?
De unde are "statul" bani?
Cind vei raspunde corect la aceste intrebari vei intelege situatia din spania, grecia, etc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor