Iti iei bona cu contract? Trebuie sa-i faci plan de activitati, a decis guvernul

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 19:48
5391 citiri
Iti iei bona cu contract? Trebuie sa-i faci plan de activitati, a decis guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, normele metodologice de aplicare ale Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona, norme care stipuleaza ca anexa contractului de munca trebuie sa contina si un plan de activitati ale bonei, convenit de partile semnatare.

Hotararea de Guvern prin care au fost aprobate normele metodologice stabileste ca serviciile de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica acreditata ca furnizor de servicii sociale, fie in baza unui contract de prestari de servicii incheiat intre bona, persoana fizica autorizata, si reprezentantul legal al copilului.

"Contractul individual de munca si contractul de prestari de servicii includ, in anexa, ca parte integranta din contract, planul de activitati. Acest plan se elaboreaza in acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de numarul de copii aflati in grija/categoria de varsta a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecaruia, ale familiei acestuia", informeaza biroul de presa al Guvernului.

Planul de activitati poate include responsabilitati ale bonei privind protejarea copilului de orice forma de abuz, neglijare, exploatare, insotirea copilul la spital pana sosesc parintii sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentatii corespunzatoare calitativ si cantitativ, adaptata varstei, nevoilor si preferintelor acestuia, in functie de meniurile stabilite cu reprezentantul legal al copilului.

Planul de activitati poate fi revizuit anual sau ori de cate ori este nevoie.

De asemenea, este reglementata procedura de recunoastere a calificarilor in vederea exercitarii profesiei de bona pe teritoriul Romaniei, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, institutiile care elibereaza documentele necesare obtinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calitatii serviciilor exercitate de bona. Ministerul Muncii va putea elibera si atestatul dreptului de exercitare a profesiei de bona pentru persoanele care vor sa munceasca in alte tari membre ale Uniunii Europene.

Guvernul estimeaza ca reglementarea conditiilor in care isi desfasoara activitatea bonele va contribui la cresterea gradului de reinsertie pe piata muncii a persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului.

Citeste si Deutsche Welle: Bone filipineze, tratate ca sclavele in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#norme metodologice profesie bona, #bona contract munca, #bone contract munca UE , #stiri joburi