Noul Cod al Muncii: Vezi modificarile legate de preaviz si perioadele de proba

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 14:55
9190 citiri
Noul Cod al Muncii: Vezi modificarile legate de preaviz si perioadele de proba
Foto: informatiiprofesionale.ro

Ministerul Muncii a intocmit un proiect care contine modificarile propuse de patroni pentru noul Cod al Muncii, printre cele mai importante fiind majorarea perioadelor de proba si prelungirea perioadei de preaviz. Proiectul urmeaza sa fie discutat in perioada urmatoare cu partenerii sociali.

Una dintre modificarile proiectului obtinut de Incont.ro presupune incheierea contractelor pe durata determinata pe o perioada de 36 de luni, fata de 24 de luni cat este acum, si cu posibilitatea de prelungire, fara a se mai prevedea o perioada maxima. La incetarea celui de-al treilea contract pe perioada determinata, angajatul va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.

In ceea ce priveste munca de agent temporar, prin intermediul proiectului se stabileste o perioada maxima a contractului de 24 de luni, dar cu mentiunea ca "durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe durate succesive care, adaugate la lista initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni".

O alta modificare presupune prelungirea perioadelor de proba la 45 de zile, de la 30, in prezent, pentru functiile de executie, si la 120 de zile, de la 90, pentru cele de conducere.

Proiectul precizeaza ca "pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractual individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la intiativa oricarei dintre parti".

Preavizul in cazul demisiei a fost si el prelungit la 20 de zile lucratoare, de la 15 zile calendaristice, in prezent, in cazul functiilor de executie. La functiile de conducere, preavizul a fost prelungit la 45 de zile lucratoare, de la 30 de zile calendaristice, in actuala legislatie.

Potrivit proiectului pentru noul Cod al muncii, angajatorul va putea suspenda contractul de munca al participantilor la proteste, chiar in timpul acestora.

In cazul intreruperii temporare a activitatii, angajatorul va putea scurta saptamana de la 5 la 4 zile lucratoare, reducand si salariul corespunzator. De asemenea, angajatorul va putea sa trimita salariatii in concediu fara plata pentru maximum 15 zile pe an, daca acest lucru este necesar din motive economice.

Noul Cod presupune ca angajatorul sa-i plateasca fostului salariat o indemnizatie lunara, stabilita de comun acord, daca vrea sa-l oblige sa nu presteze o activitate ce se afla in concurenta cu cea prestata de fostul angajator. Aceasta indemnizatie este deductibila la angajator, dar se impoziteaza la beneficiar.

In plus, prevede si introducerea unei indemnizatii de confidentialitate lunare, care nu este de natura salariala si se stabileste prin negociere, ce este impozitata tot la beneficiar.

Ministerul Muncii propune si abrogarea articolului 33 din actual Cod al Muncii, ce prevede interzicerea angajarii succesive a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#modficari codul muncii, #modificari proiect codul muncii , #stiri joburi