Ti-ai ratat cariera? Incearca sa te reprofilezi prin cursuri

Joi, 17 Februarie 2011, ora 07:30
11201 citiri
Ti-ai ratat cariera? Incearca sa te reprofilezi prin cursuri
Foto: ipa.ro

Criza a afectat atat de rau unele domenii profesionale incat cei care si-au pierdut locul de munca nu au mai gasit niciun loc in care sa faca ce au invatat. In acelasi timp, norocosii care nu au fost dati afara au fost nevoiti sa accepte conditiile de criza si scaderile de salariu pentru ca stiau ca nu au alta sansa.

Potrivit unui studiu realizat in 2010, aproximativ 20% din subiectii investigati isi simt amenintat actualul loc de munca. De doua ori mai multi spuneau, insa, ca au sanse scazute sa se angajeze in alta parte. Si mai pesimiste sunt femeile de peste 40 de ani cu nivel redus de calificare, 64% din ele fiind neincrezatoare in sansele de angajare.

In plus, un sondaj realizat de MyJob.ro arata ca 41.37% din romani se asteapta sa fie dati afara in 2011. In cea mai mare proportie se asteapta la concedieri cei din grupa de varsta 46-55 de ani. Mai mult de un sfert dintre respondenti (28%) sunt din Bucuresti.

O varianta in astfel de situatii este reorientarea profesionala si cursurile de formare care iti maresc sansele de a gasi un job intr-un domeniu in care nu ai experienta. In plus, dureaza mult mai putin decat o noua facultate, iar unele diplome sunt recunoscute si in Europa.

Statisticile arata ca experienta anterioara de formare continua influenteaza in mod semnificativ nivelul de incredere in eventualitatea gasirii unui loc de munca. Astfel, sunt mai optimisti ca isi pot gasi cu usurinta un loc de munca cei care au urmat un curs de calificare/recalifcare sau cei care s-au calificat la locul de munca, comparativ cu cei care nu au urmat niciodata un astfel de program.

In afara de posibilitatea gasirii unui nou loc de munca, cei care au terminat un program de formare mentioneaza o serie de efecte pozitive in plan personal, observabile la locul de munca, cum ar fi cresterea increderii in propriile competente, castigarea increderii colegilor si sefilor, imbunatatirea comunicarii cu colegii si sefii sau cresterea initiativei personale.

Alte sondaje arata ca tinerii intre 21 si 30 de ani sunt cei mai deschisi catre reorientarea profesionala. 53% din persoanele din acest segment s-au declarat dispuse sa-si schimbe cariera, in timp ce procentul celor din categoria 30-45 de ani scade la 30%.

Machiaj sau design interior, printre cele mai cautate cursuri

Potrivit ofertelor de pe Internet, cele mai cautate cursuri sunt cele de limbi straine, urmate de cosmetica si machiaj, design interior, project manageri, creatie vestimentara, contabilitate, grafica pe calculator, inspector de resurse umane sau masaj. Cursurile la distanta sunt printre cele mai apreciate deoarece iti ofera posibilitatea sa inveti in timpul liber si sa iti imparti lectiile asa cum doresti.

Astfel, la un curs de machiaj si cosmetica inveti despre istoria cosmeticii si structura pielii si vei fi sfatuit ce produse, tehnici si materiale sa folosesti. Dupa absolvirea cursului urmeaza un alt curs de cateva zile in urma caruia sa obtine un certificat de competente profesionale recunoscut oficial in Romania si in tari membre ale Uniunii Europene. Cursul la distanta de la Eurocor are 16 module, iar fiecare modul costa 56 de lei. Toate materialele necesare sunt trimise prin posta.

Exista si cursuri mai scumpe, dar si ma elaborate. La scoala de cosmetica Beauty One, un curs de machiaj cu 40 de ore de teorie si 80 de practica, costa 450 de euro. Aici se invata cum se face analiza tipului de ten, structura fetei si machiajul corector, colorimetrie si teoria luminii si tipuri de machiaj pentru orice ocazie.

Un curs de design interior nu se compara cu o facultate, dar va ofera posibilitatea sa invatati notiuni de arhitectura, sa imbunatatiti functionalitatea unei locuinte, sa aflati care sunt culorile cele mai potrivite pentru amenajarea dormitorului, a bucatariei si a baii, sa gasiti solutiile cele mai eficiente pentru amenajarea biroului.

Pretul cerut de Eurocor este de 57 de lei pentru fiecare dintre cele 16 module, iar la final se poate da un test la Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor prin care se obtine o diploma recunoscuta in Romania si Uniunea Europeana.

Cursuri de ambientare spatii se fac si la Universitatea Populara "Ioan I. Dalles". In cadrul acestuia se studiaza arhitectura de interior, personalizarea amenajarii spatiilor, stiluri de mobilier si moduri de transformare a spatiilor curente. Cursul dureaza 4 luni si costa 1.200 de lei.

Contabilitate sau design web cu 57 de lei pentru un modul

Cursul de contabilitate te va ajuta sa intelegi documentele si operatiunile contabile de zi cu zi, dar si sa realizezi situatii financiare mai complexe. Cei care urmeaza cursul vor dobandi cunostinte utile despre: patrimoniu, conturi, active imobilizate, stocuri, contabilitatea creantelor si datoriilor, a veniturilor si cheltuielilor, despre bilant si balanta. Ca si in cazul celorlalte cursuri, acesta poate fi urmat de un curs de o saptamana la Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor pentru care se obtine o diploma recunoscuta si in tarile europene. La Eurocor, un modul costa 57 de lei.

Pentru cei interesati de o cariera in grafica pe calculator, cursul la distanta este cel mai simplu mod in care se pot invata programe precum CorelDRAW X3, Adobe Photoshop CS4 si InDesign CS4. Fiecare dintre cele 16 module costa 57 de lei.

La cursurile de design si programare web se invata tipurile de website-uri existente, in ce consta structura si ergonomia unui website, cum se realizeaza CSS-urile, cum se utlizeaza limbajele de programare (HTML, XML,XHTML), notiuni de MySQL, PHP si JAVA si care sunt tendintele in domeniu. Cursul la distanta de la Eurocor contine si un DVD ce completeaza caietele de curs si are ca tematica instalarea/configurarea unui server Web, realizarea unui layout folosind Adobe Photoshop, administrarea unei baze de date MySQL cu phpmyadmin, realizarea unor zone de link folosind Adobe Dreamweaver, inserarea unui applet Java intr-un website.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#cursuri recalificare, #cursuri reconversie profesionala, #curs la distanta , #stiri joburi