Traista cu povesti: Atelierul de panza, afacerea cu sacose care ajuta persoanele cu handicap Interviu

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:01
6573 citiri
Traista cu povesti: Atelierul de panza, afacerea cu sacose care ajuta persoanele cu handicap Interviu

Ghiozdane din bumbac, sacose prietenoase cu mediul, sorturi de bucatarie ori bratari sunt confectionate, de persoanele cu dizabilitati, intr-un mic atelier din Capitala.

Povestea despre "Atelierul de panza" din strada Coltei, colt cu Sarmizegetusa, a inceput in 2009. Atunci, Asociatia pentru o Dezvoltare Durabila ViitorPlus si-a pus in gand sa gaseasca ceva de lucru pentru persoanele cu handicap.

Asa a luat nastere "Atelierul de panza", unde se fabrica zeci de mii de sacose ecologice in fiecare an, o alternativa ideala pentru pungile de plastic de la magazin si, de ce nu, un excelent cadou de Sarbatori.

Despre ideea proiectului, cum ajuta Atelierul persoanele aflate in impas si despre cum se sustine initiativa am stat de vorba cu Andreea Pandelescu, managerul acestui proiect.

Ce este, de fapt, Atelierul de panza si cine se afla in spatele proiectului?

Atelierul de panza este unitate protejata a ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila care initial s-a numit "Sacosa de panza". Aceasta initiativa a inceput in 2009 ca model concret pentru ceea ce inseamna dezvoltare durabila.

In Atelierul de panza sunt facute obiecte din panza naturala destinate vanzarii cu scopul de a oferi locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati. Se lucreaza obiecte ce pot fi folosite zilnic in numeroase situatii: sacose, sorturi de bucatarie, bratari, semne de carte, rucsaci, penare, portfarduri si multe altele.

Cand v-a venit ideea proiectului, cand a inceput totul?

Sursa principala de inspiratie a fost conceptul de dezvoltare durabila. ViitorPlus, ONG-ul care a initiat proiectul, isi propune sa implementeze proiecte de dezvoltare durabila, pentru ca asta este "calea de urmat" in ceea ce priveste modul in care oamenii interctioneaza cu natura si ca mod de functionare a societatii.

Atelierul de panza are atat o misiune sociala, cat si una de mediu. Pe partea sociala incercam sa ajutam persoanele cu dizabilitati fizice sa se integreze pe piata muncii si sa isi genereze venituri suplimentare din munca pe care o realizeaza. Aceasta categorie intampina dificultati previzibile de integrare si suportul sustinut pe aceasta parte are beneficii reale pentru ei.

Cat priveste mediul, stiti numeroasele pungi de plastic pe care le folosim zi de zi? Ele sunt mai mult decat numeroase, sunt cu milioanele de tone folosite global si reprezinta o importanta sursa de poluare. De aceea incercam sa cream o alternativa eologica, sacosa de panza - care este din material biodegradabil, refolosibila si la fel de utila.

Stiu ca abia v-ati mutat sediul. Unde si cum se desfasoara acum activitatea Atelierul de panza?

Avem un sediu central care asteapta multi vizitatori. De o luati pe strada Sarmisegetuza, numarul 4, intersectie cu strada Coltei la Universitate, veti ajunge in lumea colorata a Atelierului de panza.

Cine tese si graveaza sacosele de panza colorate de mesaje simpatice?

Sacosele sunt lucrate bucata cu bucata de angajatele noastre si croite una cate una de catre doamna maistru. Momentan sunt trei persoane care lucreaza in atelier si patru doamne cu dizabilitati fizice care lucreaza de la domiciliu, iar intreaga lor activitate este coordonata de doamna maistru. Pentru doamnele de la domiciliu am creat o unitate protejata, care sa atraga mai mule comenzi pentru companii si care sa asigure o munca constanta pentru ele.

Cum ajuta Atelierul persoanele cu dizabilizati sau cu situatii problematice?

In cei patru ani de activitate am mentinut locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati cu care am inceput colaborarea. Acest lucru a insemnat pentru ele generarea unui venit sigur lunar, dar si integrarea intr-o echipa activa care a implicat prezenta lor la numeroase targuri si evenimente.

Cate sacose s-au realizat pana acum?

Din 2010, s-au realizat peste 65.000 de sacose, din bumbac netratat, neinalbit si nevopsit, care pot fi refolosite si au o viata indelungata.

Cum se sustine proiectul, exista profit?

In cazul Atelierul de panza, unul din scopuri este ca proiectul sa functioneze ca o afacere si sa genereze venituri pentru a acoperi cheltuielile.

Clientii nostri principali sunt companiile, care cumpara sacose pentru a le personaliza cu logo si a le oferi la diferite evenimente. Incercam sa le aratam care sunt beneficiile de a cumpara sacose facute intr-un atelier social si primim de cele mai multe ori raspuns pozitiv.

Pentru a acoperi chetuielile lunare avem nevoie de comenzi constante. De aceea am obinut de la Ministerul Muncii autorizatia de a functiona ca untiate protejata, iar companiile care au mai mult de 50 de angajati pot cumpara produsele fara nici un cost suplimentar, din fondul de hadicap pe care sunt obligate sa il plateasca lunar la stat.

Incercam sa atragem cat mai multe companii catre avantajele colaborarii pe unitate protejata.

Pentru ca natura activitatii noastre este non-profit si trebuie sa facem provocarilor pietei, pana acum am atins un grad de sustenabilitate de 85%, fara a produce profit.

De unde se pot cumpara sacosele?

Primim vizite la atelierul nostru de la Universitate. Oricand. Importante sunt colaborarile pe care le avem cu alte initiative faine precum: Bacania Coco, magazinele Mio bio, magazinele de suveniruri din centrul vechi. Lucram la marirea acestei liste, deoarece multe persoane ne cauta produsele si incercam sa le aducem cat mai aproape de ei.

Care sunt planurile pentru viitor ale Atelierului de panza?

Sa fim cat mai sustenabili: mai exact sa gasim materia prima care are impactul cel mai mic asupra mediului, sa invatam sa lucram cat mai bine cu persoane cu dizabilitati si sa marim numarul de angajati in unitatea protejata, sa contribuim la educarea oamenilor in ceea ce priveste poluarea cu materiale plastice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Atelierul de panza, #sacose ecologice persoane dizabilitati, #locuri de munca persoane dizabilitati , #stiri joburi
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Frumoasa initiativa! Mult succes atelierului si persoanelor care