Voluntariatul, alternativa la jobul traditional

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 07:31
3854 citiri
Voluntariatul, alternativa la jobul traditional
Foto: vfcd.vicongdong.vn

Toti ne dorim un loc de munca sigur, confortabil si destul de bine platit pentru a putea face lucrurile care ne plac, dar nu toata lumea are nevoie de atat de multa stabilitate financiara.

Desigur, pentru cei care trebuie sa intretina o familie nu exista alte solutii. Pentru unii tineri, insa, s-ar putea sa fie prea devreme pentru un job care ii tine la birou de dimineata pana seara. Mai ales pentru ca inca mai au de invatat despre viata.

Cei care nu si-au propus sa vaneze ultimele gadgeturi si sa astepte sase zile pe saptamana petrecerea de sambata seara ar putea incerca si altceva: voluntariatul pentru organizatii umanitare sau ecologiste care le asigura masa si cazarea oriunde in lume, din Republica Moldova pana in insulele Cook din Pacific.

Probabil cea mai cunoscuta organizatie care cauta voluntari ecologisti este WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Infiintata in Marea Britanie, in 1971, organizatia s-a transformat intr-o miscare internationala care ajuta oamenii sa vada lumea in timp ce dau o mana de ajutor la crearea unui mediu mai sanatos.

In schimbul ajutorului oferit, WWOOF le asigura voluntarilor cazarea si masa timp de cateva luni in ferme organice din intreaga lume. Fiind vorba de ferme, munca este in general fizica. Dar nu se cauta doar voluntari dornici sa munceasca la camp sau sa hraneasca animalele. Unele ferme au nevoie si munca de birou, crearea unui site sau vanzarea produselor organice.

Voluntarii nu platesc nimic cu exceptia taxei de inscriere in program de cel mult 50 de dolari si a transportului. De asemenea, tot ei trebuie sa ceara si vizele necesare. Dar dupa ce sunt rezolvate aceste probleme, se poate sta la o ferma si o jumatate de an pentru doar 4-6 ore de munca pe zi. Fiecare persoana isi poate alege tara in care vrea sa faca voluntariat, avand la dispozitie mii de ferme organice in orice zona de relief. Inclusiv in Romania.

Plantezi mango in Thailanda si plimbi oile in Austria

Un alt loc in care se pot gasi astfel de oportunitati este WorkAway. Filosofia care a stat la baza site-ului este aceeasi: cateva ore de munca in fiecare zi in schimbul unui loc in care sa dormi si sa mananci. Programele promoveaza relatiile interculturale intre oameni care vin din parti diferite ale globului, dar este si o buna sansa pentru cei care vor sa calatoreasca, dar nu isi permit.

Astfel, sunt cautati voluntari pentru a construi colibe de bambus in Thailanda sau pentru a planta arbori de tec, mango, bananieri, portocali si alti palmieri. In India poti lucra la o plantatie de ceai sau ii poti invata pe copii limba engleza, dar e nevoie si de persoane care sa ii ajute pe turisti. Pana si in luxoasele insule Maldive e nevoie de cineva care sa promoveze serviciile statiunilor timp de 3 luni.

Cine prefera Africa, poate avea grija de copiii refugiatilor in Kenya sau poate da o mana de ajutor la o pensiune turistica in Maroc. De asemenea, sunt cautati voluntari si in Madagascar care sa ajute o organizatie sa planteze copaci in zonele despadurite sau sa repopuleze lacurile cu pesti. Ca si in cazul fermelor WWOOF, voluntarii vor primi cazare si masa. Trebuie totusi sa tina cont ca acestea vor fi dupa posibilitatile unei organizatii care incearca sa ajute oamenii din Africa.

Dar nu doar in zonele sarace ale lumii e nevoie de ajutor. In Austria, langa Linz, e nevoie de o persoana care sa ajute intr-o pensiune turistica si chiar de un cioban care sa mearga cu oile in Alpii austrieci. In Norvegia si Portugalia sunt cautati voluntari care sa lucreze la ferme ecologice, iar in Turcia o firma care inchiriaza iahturi ar avea nevoie de cineva care sa stea cu turistii cand pleaca pe mare. Si in Romania, sunt adusi voluntari pentru a restaura case traditionale.

Culturi unice si vacante aproape gratis

Si prin VFCD (Volunteer for community development organization) se poate ajunge in locuri defavorizate daca vrei sa schimbi ceva. In delta Mekong din Vietnam exista o scoala cu 150 de copii saraci de care au grija maicutele budiste. Rolul voluntarilor este sa ii invete limba engleza prin cantece si jocuri, dar si sa le largeasca orizontul cu pictura si muzica. Ei trebuie sa lucreze la scoala pana la 8 ore pe zi de luni pana vineri si vor primi pentru asta mancare si o camera. In timpul liber, se pot bucura de cultura unica sau pot participa la ceremonii ori medicatie si pot sta de vorba cu alti voluntari veniti de peste tot din lume.

Si Unity Charitable Trust este o organizatie cunoscuta pentru campaniile si programele prin care incearca sa ajute femeile sarace din India. Voluntarele trebuie sa le invete pe femei limba engleza si cum se foloseste un computer, fiind foarte important pentru ele sa gandeasca pozitiv si sa stie ca isi pot gasi un loc de munca oriunde.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#voluntariat Asia, #voluntariat Africa, #voluntariat tineri, #organizatii voluntariat , #stiri joburi