De ce fug femeile de management?

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 07:08
2518 citiri
De ce fug femeile de management?
Foto: Arhiva

La scolile de business, studentii invata ca, de cele mai multe ori, companiile pierd din profit atunci cand uita sa se raporteze la clienti.

Atunci cand vanzarile scad, o firma trebuie sa reactioneze prompt si sa gaseasca modalitati creative pentru a intra in mintea consumatorilor si a le satisface nevoile. Asa-i ca este o strategie de marketing la mintea cocosului? Ei bine, nu si pentru scolile de business.

In general, ele nu respecta ceea ce predau studentilor, cel putin nu in ce priveste "sexul frumos". De zeci de ani, programele de M.B.A. nu au reusit sa atraga un numar suficient de mare de studente pentru a determina cresterea procentului de femei in functii de conducere, scrie Forbes.

Exista organizatii, cum ar fi Asociatia americana a Femeilor cu MBA (NAWMBA), care sprijina prezenta femeilor in functiile de conducere, organizeaza conferinte anuale si targuri de joburi. Cu toate acestea, numarul femeilor care isi desavarsesc educatia in economie nu creste. In timp ce scolile de drept sau medicale aproape ca au ajuns la o paritate a sexelor, programele MBA atrag anual maxim 30 la suta din studente.

Dilemele femeii in functie de conducere

Scolile de business pierd oportunitatea de a oferi femeilor ceea ce acestea nu obtin in timpul facultatii: formarea profesionala in functie de sex. Cele mai des intalnite intrebari din partea femeilor care ajung totusi sa urmeze un MBA sunt: "pot fi placuta si respectata?", "cum pot sa-mi credibilizez prezenta intr-o firma astfel incat sa fiu luata in serios?", "pot avea job-ul viselor mele si familie, in acelasi timp?".

De multe ori, cand femeile care vor sa obtina un MBA adreseaza aceste intrebari pe forumurile de specialitate, sunt lasate sa se confrunte singure cu aceste probleme. Este vorba insa de dileme normale pentru orice femeie care vrea sa aiba o cariera in afaceri si, din pacate, scoala nu ofera nici o solutie pentru ele.

Potrivit unui studiu realizat in urma cu mai bine de zece ani, femeile se simt mai putin bine primite in scolile de business, in comparatie cu barbatii. Din pacate, acelasi lucru este valabil si in zilele noastre.

Cursurile MBA sunt arareori tinute de profesori-femei, studentele neavand nici un model dupa care sa se ghideze. Potrivit Financial Times, la doua dintre cele mai importante scoli de business din Statele Unite - Columbia University si Standford University - numai 17 la suta din totalul profesorilor este reprezentat de femei.

Rezultatul este ca multe femei care se incumeta totusi sa faca un MBA ajung sa-l termine fara sa aiba o idee clara asupra viitorului lor intr-o corporatie americana. Din pacate, cultura scolilor de business este masculina. Exista si o gluma, in randul absolventilor: M.B.A (Master for Business Administration) inseamna, de fapt, "Married but Available" (Casatorit, dar disponibil - n. trad).

Mai exista un aspect, deloc de neglijat. Femeile absolvente de MBA au un salariu mediu cu 4.600 de dolari mai mic decat al omologilor lor barbati. Cifra este valabila si in cazul femeilor si barbatilor fara familie, deci total dedicati jobului.

Avand in vedere toate aceste aspecte, este de inteles de ce femeile nu stau la coada la interviurile pentru MBA. Si apoi este de inteles de ce majoritatea functiilor de conducere sunt ocupate de barbati, iar in analizele statistice corporatiile sunt criticate pentru faptul ca nu promoveaza femei in functii de conducere.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#locuri munca training, #MBA femei, #Femei , #training