Secretul managerului de succes - Invata-ti angajatii sa fie sefi!

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 12:23
5693 citiri
Secretul managerului de succes - Invata-ti angajatii sa fie sefi!

Ca manager sau sef, nu ti-ar placea sa poti sa iti lasi subalternii sa-si asume mai multe responsabilitati atunci cand sunt in masura? Stii daca sunt capabili de asta sau iti tot spui ca nu sunt pregatiti inca?

Marshall Goldsmith, analist Bloomberg, mentioneaza ca, in calatoriile sale de la o companie la alta, a vorbit cu mii de oameni in fiecare an, care doresc sa fie tratati ca "parteneri", mai degraba decat ca angajati.

Ei isi doresc ca fluxul de informatii sa mearga de sus in jos, cum se intampla de obicei, dar si invers, de la angajat la sef. Insa, deseori, managerii nu doresc sa renunte la control.

Iata cateva sfaturi ale specialistilor pentru managerii care vor sa-si responsabilizeze angajatii si, in acelasi timp, sa-i fidelizeze, sa-i faca mai fericiti la locul de munca si sa ii pregateasca sa fie candva sefi.

Angajatii inteleg locurile lor de munca. Ei stiu sarcinile pe care le au, rolurile si functiile in cadrul organizatiei si este timpul sa-i lasi sa isi faca treaba cum stiu ei mai bine fara atata supraveghere si control.

Exista un punct critic, care este adesea omis: Nu este posibil ca un manager sa faca pe cineva sa devina responsabil si sa ia decizii bune. Oamenii trebuie sa incerce asta singuri. Rolul sefului este sa incurajeze si sa sprijine mediul de luare a deciziilor si sa ofere angajatilor instrumentele si cunostintele de care au nevoie sa ia si sa actioneze pe baza propriilor decizii. Astfel, iti vei ajuta angajatii sa se responsabilizeze si sa ia deciziile corecte.

Procesul nu dureaza mult - angajatii vor crede ca au puterea in mainile lor numai daca sunt lasati sa isi faca treaba si sa obtina rezultatele solicitate intr-o anumita perioada de timp - dar este eficient si merita timpul alocat.

Daca o companie are obiceiul de a concedia oamenii cu idei inovatoare, nu e suficient ca managerul sa mearga intr-o zi la angajati si sa le zica: "Aveti puterea de a lua decizii de capul vostru incepand de azi".

Ca sa construiasca un mediu in care subordonatii iau taurul de coarne, isi fac treaba bine si sunt responsabili de faptele si deciziile lor, atunci seful trebuie sa-si sustina echipa in fata celor din top management. Seful trebuie sa se asigure in primul rand ca locurile de munca ale celor pe care ii pune sa ia decizii singuri sunt sigure.

Trebuie sa te asiguri ca nimeni nu va fi dat afara daca isi asuma o decizie, in plus trebuie sa cunosti nevoile, capacitatile, sarcinile, obstacolele, proiectele membrilor echipei tale.

Iata cateva metode de a construi un mediu care ii invata pe angajati sa fie propriii lor sefi.

1. Da putere celor care au demonstrat capacitatea de a gestiona aceasta responsabilitate.

2. Creeaza un mediu agreabil in care oamenii sunt incurajati sa-si dezvolte abilitatile.

3. Nu pune la indoiala deciziile si ideile angajatilor decat daca este absolut necesar. Daca te apuci sa-i critici, le subminezi increderea in sine si ii faci reticenti in viitor la schimbul de idei.

4. Lasa oamenii sa decida cum sa isi foloseasa resursele si cum sa-si prioritizeze sarcinile.

Managerii de succes din ziua de azi sunt dispusi sa-si exercite rolul de conducere in asa fel incat oamenii lor sunt abilitati sa ia decizii, sa faca schimb de informatii si sa incerce lucruri noi.

Iar cei mai multi salariati (viitori sefi) apreciaza controlul care li se da si sunt dispusi sa isi asume responsabilitatile care vin odata cu el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#angajati sefi, #responsabilitate angajati , #training