Despre Lucian Augustin Bolcas

Lucian Bolcas s-a nascut pe 15 aprilie 1942, si a fost deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2000 si pana in prezent. A fost initiator al unor propuneri legislative privind despagubirea persoanelor fizice care au subscris unitati de fond la FNI.

Este avocat de profesie si candideaza in colegiul 18 din Bucuresti pentru un mandat de deputat.

Studii

-Facultatea de Drept, Bucuresti.

Activitate profesionala

-Avocat in Baroul Bucuresti.

Activitate politica

-Vicepresedinte al PRM;

-Membru in Consiliul National PRM;

-Membru in Comitetul Director PRM;

-Membru in Biroul Permanent PRM;

-Deputat in Parlamentul Romaniei intre 2000-2004 si din 2004 pana in prezent;

-Lider al grupului parlamentar PRM;

-Presedintele Comisiei pt cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii pana in aprilie 2001;

-Vicepresedinte al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei;

-Vicepresedinte al grupului parlamentar de prietenie cu Kuwait si membru in Grupului Parlamentar de prietenie cu Belgia;

-Initiator al propunerilor legislative legate de: despagubirea persoanelor fizice care au subscris unitati de fond la FNI, stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii, declaratiile de avere si controlul veridicitatii acestora.

Lucian Bolcas nationalistul

Lucian Bolcas se declara un adept al discursului nationalist, sustinand ca este „singurul care nu sufera adaptare”, si ca traim intr-o perioada in care nationalismul este blamat.

„Cred ca discursul nationalist - nu ma tem de cuvant! - este singurul discurs politic care nu sufera adaptare. El exista sau nu exista. Trebuie luat ca atare. Nu poti sa fii nationalist mai bun sau mai rau. Aici lucrurile sunt simple. Ori esti, ori nu esti. Sigur ca exista forme diferite de exprimare”, declara Bolcas intr-un interviu pentru „Adevarul”.

„Traim intr-o lume in care ideea de nationalism nu este agreata. Dimpotriva, este blamata. Pentru unii poate sa fie o rusine. E o perioada in care este foarte usor sa condamni nationalismul, referindu-te la perioada anterioara comunismului. Asta prinde la public. In acelasi timp, este o ofensiva a globalizarii, vazuta de unii ca un mijloc de stergere a natiunilor si a diferentelor nationale. Il citez pe generalul De Gaulle, care vorbea despre o Europa unita, care este a patriilor si a natiunilor”, adauga Bolcas.

In ceea ce priveste diminuarea numarului de votanti PRM, Bolcas ssutine ca partidul are in continuare sustinatori, insa este obiectul unei campanii de „desfiintare”.

„Eu nu cred in aceasta diminuare drastica a bazinului electoral. Dar principala cauza a fost dorinta inversunata a multora de a desfiinta acest partid. PRM este incomod pentru ca este crestin, pentru ca este partid romanesc nationalist. Suntem incomozi pentru ca multe lucruri le spunem direct si raspicat”, declara Bolcas pentru „Adevarul”.

Bolcas nu concepe ca PRM sa nu atinga pragul electoral de 5%, bazandu-se pe faptul ca este vorba de un partid crestin, iar romanii sunt, in majoritatea lor, crestini.

„Noi nu ne gandim ca nu vom intra in Parlament. Aici problema este foarte simpla. Partidul Romania Mare este un partid deschis, romanesc si crestin. Daca mai exista in Romania crestini si romani, ne voteaza, daca nu exista, n-avem de ce sa mai intram in Parlament”, declara Bolcas.

El sustine ca exista in continuare pericolul ca Ardealul sa fie pierdut, chiar si in conditiile in care Romania este membra NATO si UE.

„Unchiul meu a fost ingropat de viu de unguri in 1919, pentru ca a condus rezistenta romana la Beius, in Apuseni. Eu am in pamantul asta ingropati nu mortii, ci viii, si de asta trebuie sa spun aceste lucruri, asa cum ma pricep eu, spune Bolcas.

Potrvit lui Bolcas, PNG si PRM sunt partide care au multe lucruri in comun, numai ca le „exprima in mod diferit”. In ceea ce priveste votul uninominal, el sustine ca este „o prostie sinistra”.

Bolcas, atacat de Daniela Buruiana

In noiembrie 2007, Lucian Bolcas a fost tinta unor atacuri ale Danielei Buruiana, care a fost exculsa din PRM. Aceasta l-a acuzat ca ar fi facut presiuni in vederea excluderii ei din partid. Ea a afirmat ca vestea excluderii din partid a primit-o din mass-media. Totusi, Buruiana a afirmat ca se astepta la o astfel de hotarare si ca nu o intereseaza daca a fost una justificata, pentru ca stie ca "dreptatea este de partea ei".

"Decizia nu a fost luata de nicio conducere. E vorba ca domnul Bolcas a facut presiuni asupra presedintelui (Vadim Tudor - n.r.) ca sa fiu data afara. Eu i-am cerut lui Bolcas demisia si mi se pare normal, moral si corect sa isi dea demisia pentru ca el e vicepresedintele executiv si el a adus dezastru in partid", a acuzat Daniela Buruiana-Aprodu.

Daniela Buruiana a sustinut de asemenea, intr-un interviu acordat BBC, ca exista un dosar al Securitatii pe numele lui Bolcas. Atat Bolcas, cat si secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, au negat existenta unui asemenea dosar.

"Dosarele exista la CNSAS. Dl Constantin Buchet, la presiunile facute de dl Bolcas mai ales, a dosit acest dosar mult timp, si se pare ca inca mai este dosit. Eu am niste surse foarte bine informate, chiar din interiorul CNSAS. Si mi-au spus: 'Dna Buruiana, face Bolcas niste presiuni infernale ca acest dosar sa fie tinut!' Se pare ca s-a facut un troc ca dosarul lui sa ramana si sa fie scos numai dosarul Rodicai Stanoiu. Desigur, ei vor spune ca nu. Eu ma bazez pe ce spun ceilalti din CNSAS", a declarat Daniela Buruiana pentru BBC.

Daniela Buruiana nu explica de ce nu a facut aceste dezvaluiri mai de mult si le face abia acum, cand a fost exclusa din PRM si acuzata ca ar fi manipulata de SRI. Deputatul Lucian Bolcas a negat acuzatiile aduse de Daniela Buruiana.

"N-am avut nici un fel de dosar, niciodata. Sunt inventiile dnei Buruiana. Repet, nu comentez prostii. Am fost verificat. Am doua verificari facute din oficiu, am raspunsurile CNSAS ca nu exista nici un fel de dosar, raspunsurile ce se dau tuturor deputatilor care au fost verificati", a declarat Lucian Bolcas.

Bolcas sesizeaza la CC legea privind votul uninominal

In martie 2008, Bolcas depune la Curtea Constitutionala o sesizare privind votul uninominal, semnata de 26 de senatori PRM, PC si independenti. Potrivit lui Bolcas, motivele au fost posibilitatea „instituirii baronilor locali ai PSD” si necesitatea depunerii unei garantii materiale de catre candidati.

"Amendamentul privind alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal incalca prevederile articolelor 121, 122 si 123 din Constitutie, care stabilesc exact care sunt organele administratiei publice locale. Daca presedintele consiliului judetean va fi ales in mod direct, el nu mai are calitatea de membru al consiliului judetean, ci va fi o institutie aparte, ceea ce este neconstitutional, iar noi nu vom accepta ca PSD sa-si instituie baroni locali" a declarat Bolcas pentru Adevarul.

"Este vorba despre incalcarea flagranta a articolului 4, alineat 2 din Constitutie, care spune ca Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor. Instituirea unei garantii materiale impiedica oamenii care nu dispun de suma stabilita prin lege sa fie alesi”, a adaugat Bolcas.

Sesizarea PRM-PC privind neconstitutionalitatea Legii votului uninominal a fost respinsa de CCR si legea fiind promulgata de seful statului. Sesizarea viza inclusiv prevederea privind alegerea presedintilor de consilii judetene prin acest tip de vot.

Bolcas il compara pe Basescu cu Ceausescu

In martie 2008, Bolcas a declarat in cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV ca presedintelui Traian Basescu ii plac cantecele, insa cele de lauda, "osanalele", "de mare carmaci", la fel cum facea si Nicolae Ceausescu. Declaratiile liderului PRM au venit dupa ce seful statului l-a criticat pe liberalul Ludovic Orban care a cantat la gala premiilor VIP.

"Mi s-a parut ca a pornit de la o greseala ca domnul presedinte nu suporta in jurul sau cantecele. Ba da. Suporta. Si Nicolae Ceausescu suporta. Osanalele de glorie, de mare carmaci. Daca i s-ar fi cantat astfel de cantece domnului Basescu, probabil ca n-ar fi existat niciun fel de discutie", a spus Bolcas, acuzandu-l pe Basescu ca denigreaza functia pe care o ocupa.

Fuziunea PC-PRM, o absurditate

In august 2008 Lucian Bolcas a calificat ca fiind o absurditate fuziunea PC-PRM si a precizat ca nici el si nici Gheorghe Funar nu au mandat sa negocieze asa ceva cu reprezentantii Partidului Conservator.

"Dupa ce am ascultat condamnarea la moarte a PRM-ului, cred ca ar trebui sa iau un ton mai funerar", a comentat Lucian Bolcas, marti, la Realitatea TV.

"Eu vorbesc in numele PRM-ului, raportat la fuziune care este o absurditate. Asa ceva nici nu poate sa intre in discutie si evident ca nici Funar, nici eu, nu avem mandat sa discutam asa ceva", a adaugat deputatul Partidului Romania Mare (PRM).

Codrut Seres (PC) a pus reactia deputatului PRM pe seama unei strategii de negociere si s-a declarat convins ca decizia cu privire la oferta conservatorilor va fi luata de parlamentarii PRM in forul de conducere al partidului, unde Funar si Bolcas vor prezenta concluziile discutiilor.

Mona Musca a compromis si PD-L, si fosta Securitate, potrivit lui Bolcas

Lucian Bolcas a declarat in august 2008 ca refuzul Monei Musca de a mai candida pentru un nou mandat de parlamentar reprezinta confirmarea esecului legii lustratiei si ca fostul deputat i-a compromis atat pe cei de la PD-L, cat si fosta Securitate.

"Prestatia din ultima perioada a doamnei Musca e cea mai violenta infirmare a legii lustratiei, pe care ea a semnat-o cu aceeasi mana cu care a semnat un angajament la Securitate, un lucru care nu este rau in sine. Nu numai lustratia si sustinatorii ei sunt spulberati, ci si concluziile raportului Tismaneanu", a declarat Bolcas.

Vicepresedintele PRM a adaugat ca refuzul Monei Musca de a candida indica "un mod constant in intreaga sa viata politica, persistenta in fariseismul absolut".

"Mona Musca a reusit teribila performanta de a compromite idealul asa zisilor democrati, ci si de a compromite fosta Securitate, care si-a ales colaboratori de asemenea caracter,", a explicat Bolcas.

Fostul deputat Mona Musca a anuntat in august 2008 ca nu va candida la alegerile din toamna, nici din partea PD-L nici ca independent, ea motivandu-si decizia prin lipsa increderii in functionarea institutiilor publice din Romania.

Dumitru Dragomir, un om dezorientat

In august 2008, Lucian Bolcas a declarat ca demisia din partid a lui Dumitru Dragomir este un gest facut de un om dezorientat de campania furibunda purtata impotriva partidului.

"Mitica Dragomir a declarat ca doreste sa-si continue viata parlamentara si nu crede ca PRM va accede in Parlament. Este un om dezorientat de campania furibunda purtata impotriva partidului", a declarat, pentru NewsIn, Lucian Bolcas.

Dumitru Dragomir a demisionat joi din PRM pentru a se alatura PD-L formatiune din partea careia va candida la alegerile parlamentare intr-un colegiu din Olt sau din Moldova.

Incepand cu 2004, PRM a pierdut 30 de parlamentari, 25 dintre deputati si cinci senatori alegand sa se indrepte catre un alt partid, in majoritate catre PD-L sau PC, sau sa ramana independenti.

Lucian Augustin Bolcas
Lucian Augustin Bolcas

Data nasterii: 15 aprilie 1942

Cariera:  avocat, om politic

Evenimente importante:  sesizeaza la CC legea privind votul uninominal, il compara pe Traian Basescu cu Nicolae Ceausescu

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Lucian Augustin Bolcas, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.