Lucian Bute n-a invatat nimic (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 13 Februarie 2014, ora 23:31
8267 citiri
Lucian Bute n-a invatat nimic (Opinii)

Lucian Bute a ajuns joi in Romania si le-a vorbit romanilor pentru pentru prima data dupa infrangerea umilitoare suferita in fata lui Jean Pascal. Discursul fostului campion mondial demonstreaza insa ca acesta nu a invatat nimic in ultimul an si jumatate.

Pugilistul galatean incearca sa puna declinul evident al carierei sale pe seama unui soc psihologic suferit in primul sau meci adevarat la profesionisti, cel impotriva britanicului Carl Froch, in care a fost batut mar.

Si este adevarat, lectia de box primita de la "Cobra" l-ar fi putut afecta intr-o asemenea masura incat sa nu-si revina nici acum, dupa un an si jumatate.

"Nu pot sa-mi explic de ce nu dau drumul la brate cum dadeam inainte in situatii de stres, dadeam 80 de lovituri intr-o repriza, acum am ajuns la 15. Ceva in subconstientul meu s-a intamplat", spune Lucian si de aici se vede o prima mare problema.

Bute a fost batut de Froch in mai 2012. A trecut de atunci mai bine de un an si jumatate, ne apropiem de doi ani, perioada in care galateanul a luptat in alte doua meciuri, pe una castigand-o cu emotii iar pe cealalta pierzand-o fara drept de apel.

Daca in aceasta perioada, nu doar Lucian, ci si oamenii care il inconjoara si care castiga foarte multi bani de pe urma pumnilor pe care el ii incaseaza in ring nu si-au dat seama cum poate depasi acest blocaj de ordin psihic e foarte grav!

"Cu Stephan Larouche mi-am aparat centura de noua ori, nu e o optiune sa schimb din temelii staff-ul", mai spune Lucian Bute, care se refera la antrenorul sau, cel care, intr-adevar, l-a format si i-a fost alaturi in cea mai buna perioada, dar, in acelasi timp, si cel care a privit impasibil din coltul ringului cum elevul sau era spulberat de Pascal si, mai ales, de Froch, refuzand apoi sa-si asume responsabilitatea pentru infrangeri.

Este grav ce se intampla cu Lucian Bute, care nu intelege sau care nu vrea sa accepte faptul ca valoarea lui adevarata, pe care o aduce mai mereu in discutie, nu este, poate, cea pe care si-o imagineaza.

O scurta retrospectiva a carierei sale arata ceea ce multi au sustinut de ani de zile, anume ca Bute a fost protejat de Interbox, care i-a ales adversarii pe spranceana, si nu in sensul bun al expresiei.

Lucian a castigat titlul mondial la supermijlocie in octombrie 2007, dupa ce l-a facut KO pe columbianul Alejandro Berrio. Care Berrio castigase centura IBF cu doar sase luni inainte si care, dupa ce a fost batut de Bute, n-a mai contat in boxul mare.

Au urmat noua lupte in care galateanul si-a aparat centura cu diamante, insa din acestea doar una, prima disputa cu mexicanul Andrade, a fost ceva mai tare. Acesta ajungea la Montreal dupa o victorie de moral in fata neamtului Stieglitz si doar cateva secunde i-au lipsit pentru a-l face KO pe Bute. La revansa de peste un an Andrade era deja pe panta descendenta a carierei, dovada ca nici el, dupa a doua infrangere cu Bute, n-a mai iesit in evidenta cu nimic.

Lucian sustine ca nu intelege cum "inainte" dadea si 80 de pumni pe runda iar acum abia atinge "borna" de 15 lovituri si, in mod gresit, se gandeste el este de vina, ca s-a schimbat ceva in psihicul lui care il impiedica sa se bata.

De fapt, analiza aceasta ar trebui s-o inceapa de la nivelul adversarilor. Pentru un boxer bunicel sau chiar bun nu este o problema prea mare sa arunce o ploaie de lovituri asupra unui Jesse Brinkley sau a unui Jean-Paul Mendy. Cand insa intalneste un Froch sau un Pascal, atunci e mai preocupat sa pareze ploaia de pumni ai adversarului decat sa loveasca el.

Aici greseste Lucian, cand crede ca nivelul adversarilor sai a fost acelasi in toti acesti ani si doar psihicul sau forma sa de moment au facut diferenta intre victorii si infrangeri. Ceea ce e cum nu se poate mai nefast pentru cariera sa.

Bute ar trebui sa-si analizeze extrem de atent, alaturi de staff-ul sau ori chiar de unul singur, adversarii, sa inteleaga nivelul fiecaruia iar apoi sa se compare cinstit cu cei mai buni dintre ei, Carl Froch si Jean Pascal.

Si doar daca va considera sincer ca poate ajunge la acel nivel sa incerce sa isi ia revansa si, de ce nu, sa redevina campion al lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lucian Bute cariera, #Lucian Bute rezultate, #Lucian Bute infrangeri , #Jean Pascal