Meciul pe care Bute l-a pierdut deja

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 10:35
9433 citiri
Meciul pe care Bute l-a pierdut deja

Lucian Bute este campionul IBF la categoria supermijlocie, un pugilist respectat, temut si care incepe sa isi faca numele tot mai cunoscut in lumea boxului care conteaza. Alaturi de Bute, Romania devine la randul ei din ce in ce mai prezenta pe buzele fanilor acestui sport. Asadar, un meci al lui Bute in Romania era un eveniment firesc, unul care sa "lege" mai mult ca oricand aceste doua nume.

Doar ca, din dorinta nebuna si perfect justificata a campionului nostru de a se bate in tara natala cu titlul pe masa, a rezultat o gala dubioasa care sta sa izbucneasca intr-un imens scandal, unul care ii poate face mai mult rau lui Bute decat chiar o infrangere, in ring, in fata lui Jean Paul Mendy sau a oricarui alt adversar.

Ambitia de a se lupta in fata compatriotilor l-a determinat pe Lucian sa accepte o serie de compromisuri si asocieri cu personaje deloc onorabile, care nu fac decat sa ii strice imaginea pe care si-a construit-o cu atata truda.

Sigur, lui Bute nu i se poate reprosa mai nimic, poate doar faptul ca a acceptat sa isi alature numele unui eveniment care nu ii face cinste.

Slaba organizare s-a vazut cel mai bine la conferinta de presa, una in care presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, unul dintre oamenii cheie ai galei "Campion pentru Romania", a "uitat" sa aduca un translator si ne-a demonstrat ca nu a dat examenul de Bacalaureat la limba engleza.

Flagrante sunt insa exagerarile intentionate ale organizatorilor care trebuie sa justifice cele doua milioane de euro investite de Romania in aceasta gala. Estimarile oamenilor Elenei Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si al Turismului, sunt foarte departe de adevar si nu fac decat sa sporeasca suspiciunile.

Astfel, sosirea lui Bute in tara noastra trebuia, conform estimarilor, sa fie urmarita, din fata televizoarelor, de 5 milioane de telespectatori. In realitate, mai putin doua milioane de oameni l-au privit pe Lucian revenind acasa.

In acelasi stil pompos, se estimeaza ca partida propriu-zisa va fi vazuta de 400 de milioane de telespectatori! Nimeni nu a spus insa de unde a rezultat aceasta cifra si pe ce s-au bazat cei care au avansat-o, insa ea pluteste in eter. Spre comparatie, "meciul anului" din boxul mondial, disputa dintre Klitschko si Haye, de unificare a centurilor la categoria grea, cu mult, mult mai atractiva decat cea dintre Bute si Mendy, a fost urmarita de aproximativ 500 de milioane de oameni, in conditiile in care a beneficiat de o promovare uriasa si de o expunere pe masura.

400 de milioane de telespectatori nu s-au uitat nici la "nunta anului", a printului William cu Kate Middleton, eveniment care, la randul lui, a fost extra-promovat si transmis in mai toata tarile importante de pe planeta.

Asadar, este logic ca meciul Bute-Mendy nu are cum sa adune cifrele de audienta visate de organizatori, insa acestia continua sa sustina contrariul. De ce? Pentru ca in jurul acestei partide s-a construit practic strategia de promovare a turismului romanesc in acest an, s-au investit bani foarte multi, sume care au rezultat tocmai din aceste estimari umflate. Intr-un anumit fel suna doua milioane de euro bagati in promovarea unui meci vazut de 400 de milioane de oameni si altfel intr-unul urmarit de nici 100 de milioane de oameni.

Ajungem la problema justificarii acestor bani. Ce castiga Romania din acest eveniment si putea castiga mai mult daca milioanele de euro erau plasate in mai multe campanii de promovare a turismului?

Nu in ultimul rand, exista si necunoscuta diverselor comisioane, daca au fost acordate, cui, de ce si care este valoarea lor? Deocamdata, intrebari fara raspuns.

Iata de ce Lucian Bute a pierdut deja acest meci, nu cu Mendy, pe care are sanse mari sa-l invinga, ci cu oamenii care s-au "lipit" de succesul lui si care il atrag in astfel de afaceri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lucian Bute campion mondial IBF, #Lucian Bute Jean Paul Mendy, #meci pierdut Bute , #stiri Lucian Bute