Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Croitoru: Romania nu poate adera la euro pana in 2015

Joi, 13 Mai 2010, ora 15:13
1501 citiri
Croitoru: Romania nu poate adera la euro pana in 2015

Romania nu va fi pregatita sa adere la moneda unica europeana pana in 2015, insa trebuie sa-si pastreze acest obiectiv, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru le-a spus insa doctoranzilor de la Academia de Studii Economice ca Romania trebuie sa-si pastreze tintele inalte, pentru ca lucrurile au functionat in tara noastra doar atunci cand au fost stabilite obiective mari, informeaza Mediafax.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.

Strauss-Kahn a declarat la sfarsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

Masurile Executivului tintesc exact "boala si problema de azi"

Croitoru mai spus ca situatia economica a Romaniei a fost determinata de deciziile luate in perioada 2004-2008 si a apreciat ca masurile asumate in prezent de Executiv tintesc exact "boala si problema de azi"- cheltuielile prea mari din sectorul public.

"Situatia in care este Romania azi are cauze profunde si destul de indepartate in timp. Cauze profunde, pentru ca tin de nerestructurare, de masuri necesare care nu au fost luate la timp, iar indepartate in timp pentru ca Romania a pierdut o mare sansa, in 2004-2008, cand intreaga lume era in crestere.

Romania, in loc sa faca ajustari cand avea la dispozitie resursele necesare - iar costul ajustarilor ar fi fost mult mai mic decat azi - nu a facut acest lucru, ci s-a angajat sa faca ocupare in sectorul public cu mult peste nevoi si capacitatea de a le sustine. S-au acordat cresteri salariale cu mult peste ce poate sa sustina pe termen mai indelungat Romania", a afirmat Croitoru, arata si NewsIn.

El a apreciat ca solutia de reducere a cheltuielilor din sectorul public, aleasa de Executiv, este mai buna decat cea care implica o crestere a mai multor impozite, inclusiv a TVA si a impozitului pe venit.

"Implicatiile recesioniste sunt mai mici in acest caz, decat in cazul cresterii taxelor si adreseaza exact boala si problema de azi: sectorul public are promisiuni de a cheltui mai mari decat resursele de care dispune. Aceasta solutie adoptata adreseaza chiar problema", a aratat Croitoru.

500.000 de bugetari nu au ce sa faca in sectorul public

Aparatul bugetar este supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 - 200.000 de angajati cum se vorbeste in prezent, a adaugat Lucian Croitoru, potrivit Money.ro.

Croitoru le-a spus studentilor ca, in ciuda unor estimari potrivit carora in sectorul bugetar ar fi angajati 100.000-200.000 de oameni a caror productivitate a muncii este foarte redusa, situatia reala se refera la 500.000 de oameni care "nu au ce sa faca in sectorul bugetar".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Lucian Croitoru Romania euro, #Romania aderare euro 2015 , #BNR