Lucian Croitoru, atac la politicieni: Spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 17:28
4887 citiri
Lucian Croitoru, atac la politicieni: Spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile
Foto: romania-actualitati.ro

Criza din Romania este rezultatul esecului guvernelor din ultimii 20 de ani de a instaura capitalismul, economia fiind capturata inca din decembrie 1989 de clicile formate din politicieni si elitele de afaceri,

considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Cei mai multi cred ca actuala criza economica si mai ales profunzimea ei este produsul capitalismului bazat pe piete libere. Faptul ca aceasta se intampla la foarte scurt timp de la caderea socialismului pare sa fie o dovada pentru multi romani. Doar putini mai cred si chiar si mai putini inteleg ca, dimpotriva, criza mondiala a aparut de la lipsa capitalismului chiar in tarile care l-au consacrat", scrie Lucian Croitoru intr-un comentariu publicat de agentia Mediafax.

"In lume, in general, solutia la problemele economice si sociale este refacerea capitalismului. In Romania provocarea profunda este chiar instaurarea capitalismului si transformarea lui in noua normalitate", mai subliniaza consilierul guvernatorului BNR.

Acesta face o serie de consideratii despre democratie, optiuni, reguli sau globalizare, remarcand practicile care au stat la baza boom-ului din perioada 2004-2007 si a prabusirii care a urmat.

In ceea ce priveste Romania, concluziile lui Lucian Croitoru sunt extrem de critice la adresa clasei politice autohtone.

"In Romania, clicile (acea simbioza aparuta dupa revolutie intre creatorii de reguli si noile elite de afaceri) au capturat economia inca din decembrie 1989. Criza actuala din Romania este in primul rand expresia esecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piata se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt liberi sa exploateze oportunitati si sa evalueze riscuri in limite stabilite prin legi. Cei care reusesc sunt liberi sa ia profiturile, iar cei care fac pierderi trebuie sa plateasca. In Romania suntem departe de principiile la care m-am referit", atentioneaza Lucian Croitoru.

El spune ca lipsesc antreprenorii adevarati din mai multe cauze, una fiind aceea ca o serie de reguli au fost adoptate cu mare intarziere. Cei mai multi antreprenori sunt "de carton" si "se uita spre bugetul public asteptand sa pice ceva", considera el.

"Antreprenorul conectat la fondurile bugetare nu vede in orice o oportunitate, asa cum se intampla in capitalismul bazat pe piete libere, ci vede oportunitati in orice proiect bugetar. Unii dintre acesti antreprenori sunt clienti politici", mai acuza Lucian Croitoru.

De asemenea, el critica faptul ca acesti antreprenori nu se imbogatesc din riscurile pe care si le asuma pe banii proprii, cum ar fi normal, ci din "alocarile"care ii favorizeaza in raport cu altii.

Proverbul "spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti" functioneaza si in varianta "spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile pentru proiectele finantate din bani publici".

Pe de alta parte, acesti antreprenori "de carton" nu-si asuma vreun risc, ei sunt la adapost. "Chiar daca plateste cu intarziere, bugetul pana la urma plateste", puncteaza Croitoru, adaugand ca pretul final acopera inclusiv perioada de intarziere.

Lucian Croitoru mai remarca, printre altele, si faptul ca in economia Romaniei nu toti cei care fac pierderi suporta consecinte, mare parte dintre arierate stergandu-se "din cand in cand, sub diferite pretexte".

"In Romania, sistemul economic construit incepand din 1990 incoace a fost in mod eronat denumit capitalism. Aceasta este cea mai mare iluzie colectiva pe care au trait-o romanii. Punerea capitalismului la locul sau ramane cea mai mare provocare a Romaniei, asa cum a devenit pentru intreaga lume. Dar ar reusi un guvern care si-ar asuma in mod deschis acest obiectiv sa invinga clicile economice din Romania?", se intreaba in incheierea comentariului sau consilierul guvernatorului BNR.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Lucian Croitoru clasa politica, #Lucian Croitoru capitalism Romania, #Lucian Croitoru clici politicieni , #BNR