Lucian Croitoru: Romania este in recesiune puternica, dar nu in criza

Sambata, 22 Mai 2010, ora 18:58
3504 citiri
Lucian Croitoru: Romania este in recesiune puternica, dar nu in criza
Foto: Realitatea TV

Lucian Croitoru a declarat ca aplicarea incorecta a masurilor de austeritate luate de Guvern ar arunca tara intr-o adevarata criza, in care moneda nationala s-ar devaloriza, iar inflatia va creste in acelasi timp cu somajul.

"Romania nu are o datorie mare, dar daca s-ar muta la un deficit de 10%, datoria ar atinge cam 60% din PIB. Si anul urmator ar creaste si mai mult. Se va crea un fel de panica in jurul Romaniei. (...) Bancile straine sunt deja expuse cam la 18%, un prag la care nu mai vor sa finateze. (...) Cantitata fizica de bani nu ar fi suficienta. S-ar intra intr-un cerc vicios din care nu rezulta decat inflatie si pierderea locurilor de munca", a declarat Croitoru la Realitatea TV.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca, in timpul negocierilor, FMI a inclinat mai mult pe partea de crestere a veniturilor, dar a avut in vedere si o reducere substantiala pe partea de cheltuieli.

"Noi am spus ca reformele vor ajuta Romania, nu impozitele. (...)Aplicarea incorecta a acestor masuri va duce la alte masuri. In scrisoarea de intentie, autoritatile romane se angajeaza ca daca aceste masuri nu sunt puse la treaba, sunt gata sa corecteze. Dar masurile de corectare vor fi mai draconice. Si 24% TVA s-ar putea sa ni se para mic", a adaugat el.

In opinia consilierului guvernatorului Bancii Nationale, revenirea economiei din tara noastra va mai astepta pana cand tarile dezvoltate ne vor putea sustine.

"Economia Romaniei este pregatita sa redecoleze. Dar nu redecoleaza pe baze proprii. Printre economisti se vorbeste clar. Tari ca Romania, Grecia, Turcia nu au cum sa redecoleze singure. Noi am beneficiat de economiile altor tari. Astea s-au curmat. Reluarea depinde foarte mult de exterior. Exteriorul da semne", a mai spus Lucian Croitoru la Realitatea TV.

Croitoru a explicat, insa, ca tara noastra se afla intr-o recesiune puternica, dar nu fost atinsa de criza financiara.

"Romania este in recesiune, a fost puternica, continua sa fie puternica, dar nu e in criza. A fi in criza inseamna sa vezi cozi la banci. Neincredere, deprecierea monedei nationale si inflatie. In America a fost o criza financiara. Noi, pentru ca avem un sistem bancar diferit, nu am fost atinsi de activele toxice".

In ceea ce priveste zvonurile privind desemnarea lui in functia de prim-ministru, Croitoru a apreciat ca, in acest moment, seful Guvernului trebuie sa fie politic si sa aiba in spate un partid puternic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lucian Croitoru FMI, #Croitoru reducere pensii salarii, #Croitoru crestere taxe, #FMI reducere cheltuieli, #FMI pensii salarii , #FMI