Care este misiunea economica a Guvernului Croitoru?

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 19:07
1678 citiri
Care este misiunea economica a Guvernului Croitoru?

Sansele ca Executivul propus de Lucian Croitoru sa treaca de Parlament sunt impartite. Majoritatea parlamentara actuala spune ca nimic nu se va schimba inainte de primul tur al alegerilor, iar premierul desemnat mizeaza pe faptul ca unii parlamentari o sa reacorde votul de incredere ministrilor pe care i-a suspendat pe 13 octombrie.

Isi doresc cei care sustin formula actuala de guvern ca acest cabinet sa fie investit? Ce misiune economica ar putea avea un astfel de guvern?

Dincolo de organizarea alegerilor, punctul din care a pornit actuala criza politica, un Guvern cu puteri depline nu ar aduce cu sine prea multe avantaje pentru partidul si candidatul in cursa pentru functia de presedinte care se afla in spatele lui Croitoru.

Prezentarea unui proiect de buget in fata Parlamentului va fi una dintre misiunile noului Guvern. Daca bugetul va fi intocmit pe cifre realiste, atunci o sa aflam in ce masura o sa avem sau nu bani pentru pensii si salarii in 2010, daca o sa va mai fi nevoie de disponibilizari in mediul bugetar, ce sume se vor aloca pentru investitii si de unde se vor returna banii imprumutati de la institutiile internationale.

Pe de alta parte, in contextul in care depindem de ultima trasa de la FMI, Guvernul Croitoru nu isi va putea permite sa vina cu un proiect de buget nerealist, asemenea celui prezentat de Emil Boc la inceputul acestui an, pe care sa-l reviziuasca mai apoi dupa alegeri.

Realist sau nu, orice proiect de buget depus in Parlament se poate transforma lesne intr-o arma electorala, mai cu seama ca trei patrimi din componenta Cabinetului care il propune este format din oameni politici si nu din tehnocrati.

Pentru a se evita eventualele speculatii si atacuri pe marginea acestui subiect, cel mai simplu ar fi sa nu avem un buget, lucru extrem de simplu daca in functie ramane guvernul actual, cel condus de Emil Boc. Presedintele PD-L se va afla in fruntea Guvernului atat timp cat de Parlament nu trece un alt cabinet.

Fiind un cabinet care asigura interimatul, guvernul Boc II nu poate lucra si prezenta in fata Parlamentului un proiect de buget.

Mai devreme sau mai tarziu, Romania va trebui sa aiba buget, dar cand? Daca Lucian Croitoru isi trece Executivul de Parlament, ceea ce este putin probabil, exista o sansa ca dezbaterile serioase pe marginea bugetului pe 2010 sa inceapa in luna decembrie.

Daca Guvernul Croitoru nu trece, atunci proiectul de buget ar putea fi adoptat abia in primavara anului viitor. De ce? Pentru ca urmatorul premier va fi instalat cel mai devreme la sfarsitul anului.

In functie de cine castiga alegerile, de cum se regandeste majoritatea parlamentara dupa 7 decembrie si, daca va fi cazul, in functie de rezultatul alegerilor anticipate, Romania ar putea avea un premier, care sa conduca un guvern cu puteri executive, abia in luna martie.

Pana atunci nu o sa putem lua nici ultima transa de la FMI, nu o sa putem incropi un buget si nici nu o sa putem adopta masuri anticriza. O sa putem doar sa asteptam sa ne scoata altii din criza, asa cum am facut si pana acum.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Lucian Croitoru premier, #Lucian Croitoru premier desemnat, #misiune economica Lucian Croitoru, #buget 2010 , #premier
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Tactica lui Basescu si a PD-L este sa traga de timp pina la alegeri astfel incit Blaga sa ramina jupin la MAI ca, Basescu sa mai cistige inca un mandat prin frauda electorala!!!
Poza patrula
patrula
rank 5