Croitoru: Romania este ca un bolnav care isi intrerupe singur tratamentul

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 11:28
2062 citiri
Croitoru: Romania este ca un bolnav care isi intrerupe singur tratamentul
Foto: Realitatea TV

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a sustinut, in discursul prezentat in fata plenului Parlamentului la solicitarea de investire, ca economia romaneasca nu isi poate permite costurile pe care le-ar avea prelungirea crizei politice si ca ne aflam intr-o situatie exceptionala care necesita masuri exceptionale.

Croitoru a declarat ca nimanui nu ii este indiferent daca astazi Romania va avea un Guvern si a avertizat ca, in prezent, acordurile financiare sunt puse in pericol de criza politica prelungita.

Premierul desemnat a facut o scurta prezentare a situatiei economice si politice, explicand in fata parlamentarilor prezenti care au fost conditiile interne si internationale in care a guvernat Cabinetul PD-L -PSD dupa decembrie 2008. A vorbit despre deteriorarea finantelor, fluctuatiile leului, masurile anticriza adoptate de Guvernul Boc si necesitatea acordurilor cu FMI, CE si BM.

El a argumentat ca incheierea la timp a acordurilor mentionate a atenuat recesiunea si a scurtat procesul de revenire a economiei, subliniind ca datoria pe timp scurt s-a redus, rezerva valutara a crescut iar dupa o usoara crestere, inflatia s-a inscris pe un trend descendent.

Croitoru a avertizat asupra riscului ca actuala criza politica sa intrerupa acordurile internationale.

Guvernul pe care vi-l propun reprezinta o solutie

"E o stare similara cu a unui bolnav care decide de unul singur sa intrerupa tratamentul care il ajuta (...) Romania se confrunta cu probleme exceptionale iar solutionarea lor necesita masuri exceptionale (...) Guvernul pe care vi-l propun reprezinta o solutie", a mai spus Lucian Croitoru, subliniind ca Romania are in prezent sansa de a se trata "corect si la timp".

Premierul desemnat a mai aratat in discursul sau ca este necesar ca legea salarizarii unitare si legea pensiilor trebuie adoptate cat mai rapid, in conformitate cu angajamentele asumate in fata FMI, in conditiile in care se constata o "asimetrie" intre sectorul privat si cel public, primul adoptand masuri severe in aceasta perioada de criza spre deosebire de cel de-al doilea.

Economia a intrat in recesiune, populatia se confrunta cu mari probleme sociale si exista pericolul taierii din nou a cheltuielilor pentru investitii pentru a trece cu bine peste urmatoarele doua luni, mai ales ca miscarile sociale amplificate de campania electorala risca sa impiedice adoptarea masurilor de reformare a sectorului bugetar.

FMI s-a abatut de la o practica de 50 de ani

"Solutia a venit de la FMI care s-a abatut de la o practica pe care nu a incalcat-o timp de 50 de ani: a acceptat ca jumatate din bani sa fie trimisa la Ministerul Finantelor Publice. Ar fi in interesul romanilor ca autoritatile sa actioneze in aceeasi directie adoptand la timp masurile agreate(...) Aceasta este problema: sa decidem daca suntem in stare sa luam acesti bani sau nu", i-a mai atentionat Croitoru pe parlamentari.

Lucian Croitoru a reiterat ideea ca aceasta instabilitate politica mareste costurile pe care Romania le va avea in urmatoarele doua luni cu 1,5 miliarde de euro, in conditiile in care tara noastra nu mai primeste transele de bani de la FMI, CE si BM, de 3,5 miliarde euro, urmand sa se imprumute de pe piata.

"Instabilitatea politica determina cresterea costurilor cu 1,5 miliarde de lei. (...)Poate cineva sa creada ca asigurarea acestei finantari este o sarcina usoara?", a intrebat retoric Croitoru argumentand ca suma este mare si nu ar putea fi obtinuta decat la costuri ridicate, bancile si-au atins deja plafonurile iar obtinerea unui alt imprumut ar dura mai mult de 2 luni.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Croitoru Parlament, #investire guvern Croitoru, #discurs lucian croitoru, #cabinet Croitoru , #premier
Comentarii
Poza eugen180
eugen180
rank 3
AVETI DREPTATE PE JUMATE, NICI NU SI-A CUMPARAT VACCINUL..DIN DECIZIA PRESEDINTELUI BASESCU