De ce a refuzat Croitoru prima oferta a lui Basescu?

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 21:23
3413 citiri
De ce a refuzat Croitoru prima oferta a lui Basescu?

Premierul desemnat Lucian Croitoru a explicat vineri seara, ca nu a acceptat prima oferta a lui Traian Basescu de a fi prim ministru in guvernul PD-L - PSD deoarece, la acea vreme, presedintele ar fi insistat foarte mult pe ideea unui Guvern in intregime de politicieni.

"Pentru mine a insemnat ca premierul trebuie sa fie unul politic. Avand aceasta intelegere a lucrurilor, am decis ca nu este atunci perioada ca eu sa fac pasul in aria politica", a declarat Lucian Croitoru, la The Money Channel.

Pe langa sefia Guvernului, Traian Basescu i-ar fi propus premierului desemnat si portofoliul Finantelor.

"Acum lucrurile sunt foarte diferite [...] Domnul presedinte a fost, de data asta, deschis la un premier independent. [...] Am constatat ca eu si cu dansul impartasim un punct comun - recunoastem ca intreruperea finantarii externe ar fi dezastruoasa", a mai spus Lucian Croitoru.

"Daca eram viceguvernator, nu as fi plecat de la BNR"

"Mugur Isarescu ar fi fost, in opinia mea, sigur un premier excelent. [...] Sunt sigur ca domnul Isarescu ar fi fost un foarte bun premier. Mai mult, asa cum a fost acceptat de toate partidele pentru functia de guvernator, probabil domnul Isarescu ar fi fost acceptat usor si pe pozitia de premier desemnat si acceptat si ulterior", a mai spus Lucian Croitoru, referindu-se la ceea ce a spus Traian Basescu despre nominalizarea "ideala" ca premier care ar fi fost guvernatorul Mugur Isarescu.

Astfel, premierul desemnat considera ca in cazul sau, compromisul este prin faptul ca presedintele il considera competent, dar stie ca nu are sprijinul partidelor, "cel putin deocamdata".

De asemenea, Lucian Croitoru, care a pierdut, recent, competitia cu Bogdan Olteanu (PNL) pentru functia de viceguvernator BNR, a marturisit ca nu ar mai fi acceptat propunerea lui Traian Basescu daca ar fi obtinut importanta pozitie in CA al BNR. "Daca eu as fi fost viceguvernator, n-as fi plecat (de la BNR, n.red) si nici nu cred ca presedintele m-ar mai fi intrebat", a adaugat Lucian Croitoru.

Croitoru cere partidelor oameni competenti

"Daca as fi premier acceptat, voi lua deciziile care trebuie, insa stiu ca daca nu are sustinere in Parlament, orice guvern, intr-o tara civilizata, cade. Insa ce trebuie sa faca un premier este sa explice astfel incat toata lumea sa inteleaga care sunt consecintele si ce vrea sa faca", a mai spus Lucian Croitoru.

Premierul desemnat a mentionat ca s-a gandit mult la componenta cabinetului, dar asteapta propuneri din partea partidelor.

"Cand negociez cu partidele, asta le cer: Domnilor politicieni, va rog sa imi dati oameni pe care ii socotiti competenti si vreti sa fie ministri in acest cabinet. Eu sunt cel care cauta sprijinul, eu voi initia discutiile", a precizat Croitoru.

"Sunt optimist prin natura mea si precaut prin profesie, de aceea voi scrie PSD, PDL, PNL, UDMR, minoritatilor, ca ii invit sa incepem aceste discutii pentru formarea unui Guvern si sa ne intalnim la sediile partidelor, unde domniile lor pot sa vina insotiti de oamenii pe care ii cred potriviti", a mai adaugat premierul desemnat, aratandu-se increzator, din moment ce nicio formatiune nu a afirmat pana acum ca va refuza sa se intalneasca cu el.

Lucian Croitoru a mai spus ca ia in calcul orice formula de Guvern care ar face lucrurile sa functioneze.

Prioritatea nr.1 - asigurarea finantarii pentru Romania

"Obiectivul meu nr. 1 in acest moment este sa mentin aceasta tara stabila, sa asigur finantarea, sa functioneze Romania. Daca eforturile mele vor fi apreciate, poate o sa pot sa vorbesc si de etapa a doua si sa continui sa lucrez ca premier dupa data de 6 decembrie", a precizat prim ministrul desemnat.

Romania are nevoie de finantari mari si ar fi un dezastru ruperea acordului cu FMI, a mai spus premierul desemnat, avertizand ca orice zi de intarziere in asigurarea finantarilor externe duce la o crestere enorma a costurilor, pentru toti romanii.

"Cred ca nimeni nu vrea sa isi asume riscul sa spuna populatia ca din cauza unuia sau a altuia s-a intrat in dificultati financiare. De aceea, pe termen scurt, mi se pare mai importanta asigurarea finantarilor pentru Romania decat asigurarea desfasurarii corecte a alegerilor, care este esentiala pentru democratie. Insa cred ca asigurarea finantarilor pentru Romania este prioritatea nr 1 in acest moment", considera Lucian Croitoru.

Nu am fost la Traian Basescu sa ii spun "yes, sir"

In replica la vocile care au sustinut in ultimele zile ca lipsa de experienta politica il va face un pion usor de manevrat in mainile presedintelui Traian Basescu, Lucian Croitoru a spus ca "Nu am fost la Traian Basescu sa ii spun 'yes, sir', nu m-am dus fara sa ii spun ca am si eu ceva de spus. I-am spus clar: trebuie sa fiti de acord ca am, ca premier, primul cuvant, dar si ultimul in formarea guvernului. Nu sunt omul care sa fie sacrificat, asa cum incearca sa ma prezinte unii acum".

Croitoru are la dispozitie 10 zile sa-si faca majoritatea

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, are, potrivit Constitutiei, zece zile in care sa-si negocieze cu partidele majoritatea, sa-si faca programul de guvernare si echipa guvernamentala, la expirarea acestui termen trebuind sa vina in Parlament pentru votul de incredere.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, potrivit acestor norme, Croitoru trebuie sa vina in Parlament cu Cabinetul pana pe 26 octombrie.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Croitoru oferta premier Basescu, #Lucian Croitoru Guvern Basescu, #negocieri partide premier Croitoru , #premier