Presa internationala Respingerea guvernului amana rezolvarea crizei

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 22:08
1745 citiri
Presa internationala Respingerea guvernului amana rezolvarea crizei

Decizia Parlamentului roman de a respinge guvernul propus de economistul Lucian Croitoru amana rezolvarea crizei politice din tara, cu mai putin de trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale, scrie presa internationala.

Parlamentul roman a refuzat miercuri sa aprobe guvernul propus de economistul Lucian Croitoru, trimitand mingea in terenul presedintelui Traian Basescu, potrivit agentiei France-Presse.

Numai 189 de deputati si senatori au votat pentru guvernul Croitoru, in timp ce 250 au votat impotriva. "Misiunea mea s-a incheiat. (...) Era cel mai bun guvern pe care il puteam forma", a declarat Croitoru, citat de AFP.

Romania, aflata in prezent in negocieri cu FMI si Uniunea Europeana pentru virarea transelor suplimentare ale unui credit obtinut in primavara, pentru a combate efectele crizei economice, va fi in continuare condusa de guvernul interimar al lui Emil Boc, explica agentia.

Cele trei partide de opozitie dispun impreuna de majoritate absoluta in Parlament dupa prabusirea, la inceputul lunii octombrie, a coalitiei formate din democrat-liberalii lui Boc si social-democrati. In baza Constitutiei, seful statului trebuie sa faca a doua nominalizare pentru formarea unui guvern, potrivit AFP.

Dar in conditiile in care se apropie alegerile prezidentiale - primul tur este prevazut in 22 noiembrie, iar al doilea in 6 decembrie - Basescu nu a exclus posibilitatea ca acest lucru sa fie lasat in sarcina invingatorului de la aceste alegeri, la care candideaza si el.

Din declaratiile sale ar reiesi, potrivit AFP, ca mizeaza pe o refacere a aliantelor dupa ce va fi cunoscut rezultatul alegerilor prezidentiale.

Riscam agravarea crizei economice

Respingerea Guvernului Croitoru risca sa agraveze criza economica, in conditiile in care Bucurestiul are nevoie de o noua transa din imprumutul FMI, pentru a putea plati pensiile si salariile din sectorul public.

Romania a intrat in recesiune in 2009, dupa ani de crestere economica importanta. Potrivit estimarilor, economia tarii urmeaza sa se contracte cu 8%, pana la 8,5% anul acesta.

Evocand riscul unei intreruperi a acordului cu FMI si UE, Croitoru a subliniat ca Romania trebuie sa gaseasca pana la sfarsitul anului cinci miliarde de euro, in special pentru salarii si pensii. "O sarcina extrem de dificila", a apreciat el, citat de AFP.

La initiativa opozitiei, Parlamentul a votat in unanimitate o declaratie prin care si-a luat angajamentul sa respecte indicatorii economici conveniti cu FMI, in special sa reduca deficitul public la 5,3% in 2010, fata de 7,9% asteptat in 2009.

FMI, care a dat dovada de bunavointa acceptand sa trimita o misiune la Bucuresti in pofida lipsei unui guvern stabil, a dat asigurari miecuri ca incearca sa gaseasca "solutii pentru a putea respecta nivelul prevazut de deficite" in cursul negocierilor cu responsabili romani.

Reuters: Opozitia a accentuat criza

Opozitia din Parlamentul roman l-a respins pe premierul desemnat Lucian Croitoru si cabinetul propus de el, accentuand si mai mult criza politica, apreciaza Reuters.

PSD, aflat in Opozitie, a dat asigurari ca va sustine aprobarea rapida a bugetului pe anul 2010, pentru a ajuta Bucurestiul sa respecte conditiile acordului de imprumut, dar analistii citati de agentie se indoiesc ca acest lucru s-ar putea intampla pana in 10 decembrie, cand expira termenul fixat de FMI.

Dupa prabusirea cabinetului de centru, luna trecuta, fortele politice se lupta inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce complica negocierile pentru buget si pune in pericol acordarea ajutorului.

Cursul leului nu a variat, practic, dupa vot, iar observatorii au explicat ca piata anticipa respingerea lui Croitoru, noteaza Reuters. "Incertitudinea va ramane mare pana la alegerile prezidentiale", a declarat Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank.

Potrivit analistilor citati de agentie, orice nou candidat pentru functia de premier va incerca sa formeze un cabinet inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie. Ei sunt ingrijorati ca tara ar putea sa nu mai aiba timp sa respecte conditiile pentru urmatoarea sa transa de imprumut.

Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, a fost unul dintre membrii echipei romane care a negociat pachetul de asistenta oferita de FMI, UE si Banca Mondiala, aminteste Reuters.

Politicienii romani nu cred ca criza se va incheia pana cand vor fi aflate rezulatele alegerilor prezidentiale, la care principalii candidati sunt Basescu, Geoana si liberalul Crin Antonescu, scrie agentia internationala . Castigatorul poate alege cine va conduce urmatorul guvern.

AP: Consilierul financiar a esuat

Si agentia americana de presa Associated Press scrie ca tentativa consilierului financiar Lucian Croitoru de a conduce Guvernul Romaniei a esuat miercuri, dupa ce trei partide politice au votat impotriva sa.

AP aminteste ca presedintele american Traian Basescu urmeaza sa nominalizeze un nou premier, care va fi supus din nou votului Parlamentului. Cele trei partide de Opozitie il vor pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

De altfel liderul PSD, Mircea Geoana, i-a cerut lui Basescu sa il ia din nou in considerare pe Iohannis, noteaza AP, precizand ca presedintele in exercitiu si Geona sunt adversari la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie.

Forbes: Tulburari prelungite pe scena politica

Forbes preia un material Reuters privind respingerea lui Croitoru, subliniind ca acest lucru prelungeste tulburarile de pe scena politica, ce pune sub semnul intrebarii acordarea urmatoarei transe din imprumutul FMI.

Si agentia italiana de presa ASCA scrie ca Parlamentul roman a respins guvernul propus de economistul Lucian Croitoru, desemnat premier luna trecuta.

"Astfel a fost amanata din nou solutia la criza politica din tara, care va trebui sa astepte alegerile prezidentiale din 22 noiembrie", comenteaza ASCA.

Agentia italiana aminteste ca Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International, a fost insarcinat in 15 octombrie de presedintele Traian Basescu sa formeze un nou guvern, dupa caderea echipei de centru-dreapta a lui Emil Boc.

La randul sau, Kyiv Post citeaza Reuters, potrivit caruia economistii avertizeaza ca Romania nu mai are timp sa respecte conditiile pentru pachetul de asistenta de 20 de miliarde de dolari, iar partidelor politice le va fi greu sa gaseasca un consens pana la alegerile prezidentiale.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#presa internationala Guvern Croitoru, #Guvern Croitoru respins, #Revista presei internationale, #agravare criza economica , #stiri Lucian Croitoru