Razboiul sondajelor si ofensiva liberala

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 09:53
7116 citiri
Razboiul sondajelor si ofensiva liberala

Iesind dintr-o hibernare care a durat cativa ani buni, liberalii si-au comandat propriul sondaj de opinie, menit sa ne atraga atentia ca, cu doar patru luni inaintea europarlamentarelor, PNL ii sufla in ceafa partidului de guvernamant si nu ii mai trebuie decat trei puncte ca sa-l si intreaca.

Mai exact, in timp ce PSD este acreditat cu 30% din optiunile electoratului, preferintele acestuia pentru PNL se ridica la 27%. Cum este si firesc, dl Orban atrage atentia ca nu cifra in sine este semnificativa, cat trendul celor doua partide, unul aflat in revenire - as zice, totusi, prea moderata - iar celalalt intr-o dezastruoasa prabusire, cu care am inceput sa ne obisnuim.

Iar daca acest trend, care a demarat in 2017, isi va continua ritmul, actuala Putere isi poate lua de pe acum adio de la sperantele in victoria la europarlamentare si implicit de la toate celelalte etape electorale, care se prevad a fi puternic marcate de mesajul rezultatelor din luna mai.

Cine comanda, cine plateste si cine citeste cifrele in ziar

Oricat de euforice ar fi cifrele, ele par credibile. Cu nici o luna in urma, sociologul prieten al PSD Marius Pieleanu facea public sondajul sau din acel moment, conform caruia PSD se situa la nivelul de 33%, cu numai trei puncte deasupra actualului sondaj al PNL.

Fara indoiala, multa lume are rezerve atat fata de sondajele comandate de PSD, cat si fata de cele platite de PNL. Poate ar fi bine sa privim si sondajul IMAS din luna decembrie, comandat de USR. La acea data, IMAS estima - observati precizia farmaceutica - un nivel de 24,9% pentru PSD, iar pentru PNL 23,3%, cu o diferenta de numai 1,6 puncte procentuale.

Se apropie mult de diferenta celor 3 puncte, constatate astazi in sondajul comandat de liberali. As zice chiar ca apropierea este atat de mica incat o victorie liberala din luna mai devine tot mai probabila.

Dar principalul partid de la Putere si principalul din Opozitie nu sunt singurii beligeranti si poate ca astazi, chiar mai mult ca in trecut, ar fi de asteptat sa apara din senin alti actori, inobservabili sau inexistenti pana acum pe scena politica.

USR si PLUS, doua sperante sau doua baloane umflate?

Hai sa fim seriosi: sondajul domnului Orban n-a avut vreun interes sa scoata in evidenta nici USR, nici PLUS, doua partide cu care unii dintre liberali par mai curand rivali in propria scena a Opozitiei, decat aliati in lupta comuna contra struto-camilei PSD+ALDE.

Estimarea celor doua partide la 15,2% (10,2+5) mi se pare subevaluata. Numai 15,2% dupa ce acum nici o luna bunul prieten al PSD Marius Pieleanu le acredita cu cel putin 19%? Este o gluma! Sunt tentat sa cred ca noul infiintat PLUS, inregistrat prin contracararea inteligenta a fortelor oculte care ii impiedicau inregistrarea, se bucura de incomparabil mai multa simpatie din partea populatiei decat cea cu care apare in sondajul comandat de liberali.

Si nu intamplator. Suntem intr-o faza cand romanii sunt mai saturati de politicieni decat oricand. Nu mai vor sa auda de partidele ajunse sablon si poate nici nu s-ar duce la vot, daca n-ar simti ceva proaspat.

Iar mai proaspat decat PLUS nici nu se poate. Prevad o afluenta catre acest partid a celor din zona non-votantilor, a electoratului nou, cu valente mai apropiate unei politici noi, decat celor deja compromise si rascompromise.

Nu fac sondaje, nu dispun de calcule, dar intuitia imi spune ca PLUS a depasit deja 10% din preferinte, fiind poate umar la umar cu USR, care si acesta crescuse rapid pana la momentul cand a cazut in patima concurentei politice, dandu-si singur cu maciuca in cap, spre deceptia prietenilor.

Cumulat, cele doua partide pot depasi lejer pronosticul domnului Pieleanu, interesat in succesul PSD si ALDE, nu al USR si PLUS. Problema este insa cum sa-i depaseasca? Sunt interesati simpatizantii stangii sa devina dintr-o data infocati adepti ai dreptei?

Un urias bazin electoral, nou-nout si inca nefolosit

Logica imi spune ca, indiferent de cifrele atat de incerte ale sondajelor, ambele partide la care ma refer - PLUS si USR - sunt in crestere exploziva. In ele isi pun speranta nu dezamagitii de la PSD sau ALDE, nu eventualii migranti de la PNL, ci uriasul bazin al celor care nu s-au prezentat deloc la alegerile din 2016: marea majoritate a alegatorilor.

Peste 60% din total au stat acasa, iar daca n-au votat, este sigur ca nu din simpatie pentru PSD s-au abtinut. Mai curand, din lehamite, din neincredere in program, din dezgust pentru autorii si sustinatorii programului, poate chiar dintr-o premonitie fata de ce urma sa se intample si chiar s-a intamplat.

Cei care n-au votat atunci din lehamite ar fi destui, chiar arhi-destui, ca sa rastoarne la un nou scrutin actuala majoritate si sa descopere nu numai o noua forta politica, dar si o noua generatie de guvernanti.

Cred ca pe acest bazin electoral, inca necompromis in cardasia cuplului Dragnea-Tariceanu, conteaza nou infiintatul PLUS al domnului Ciolos si de asemenea mai putin noul USR, plus alte noi forte, daca se vor afirma pe parcurs.

Insusi sondajul domnului Pieleanu estimeaza, pentru cele doua partide relativ noi la un loc, 19% din optiunile electoratului, aproape dublu fata de 10% ale ALDE. Aritmetic vorbind, PSD+ALDE fac impreuna 43%, iar USR+PLUS+PNL ajung la 42% si ii sufla in ceafa actualei coalitii.

Dar judecand la rece, nici nu stii cine in ceafa cui sufla. O anumita logica spune ca domnul Pieleanu nu se poate abtine sa-si serveasca stapanii in dauna PNL, intrucat direct in avantajul PSD nu reuseste. Mi se pare cam cusuta cu ata alba evaluarea de acum PNL cu numai 22%, dupa ce, in sondajul IMAS publicat la 29 decembrie, PNL depasea cu 0,9 puncte estimarea PSD de atunci.

Mai exista si un nou sondaj IMAS, din ianuarie, unde la intrebarea "daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament, cu ce partid ati vota?", 17,1% dintre cei chestionati au raspuns PNL, iar 16,4 PSD. As prefera sa fiu precaut in a interpreta aceste cifre, dar nu pot scapa din vedere ca ele reflecta acelasi invariabil trend de prabusire a PSD.

Iar prabusirea constituie numitorul comun al tuturor sondajelor, indiferent daca sunt elaborate de prietenii unora sau ai altora. Nici macar cei mai optimisti comentatori nu se reped sa-i incurajeze pe social-democrati, cu speranta revenirii la vremuri mai bune.

Una peste alta, urmarind evolutia partidului condus de Dragnea, nu-ti vine altceva in minte decat faimoasa inscriptie dantesca de la intrarea in Infern: "lasciate ogni speranaza, voi ch'entrate!", adica "renuntati la orice speranta, voi cei care intrati".

Tara merge spre o directie gresita, numai liderilor le merge bine

Actualul sondaj al liberalilor a mers insa mai adanc decat cele cu care ne-am tot obisnuit in apropierea campaniilor. El nu s-a marginit sa constate optiuni. A cercetat si starea de spirit a oamenilor, nivelul de insatisfactie fata de prestatia actualilor potentati, perceptia lor despre calitatile si viciile liderilor lor.

Descoperim - as zice fara nicio surprindere - ca numai 17,6% din cei intrebati apreciaza ca fiind buna directia spre care se indreapta tara in acest moment, sub conducerea PSD+ALDE.

Stiti cine sunt cei 17,6% din populatie, care se declara multumiti de situatia din tara? Sunt exact cei care votasera PSD in 2016, cand social-democratii au castigat alegerile cu majoritatea a 46% din alegatorii prezentati la vot, care erau cam 38% din totalul alegatorilor. Faceti inmultirea si vedeti ce iese: exact 17,48% din totalul alegatorilor. Sunt membrii partidului, neamurile lor si bugetarii care s-au ales cu cresteri de salarii dupa alegeri.

Bineinteles, plus liderii, toata camarila din jurul lui Dragnea, debusolatii din preajma doamnei Dancila si neaparat yesmenii pe care noi i-am ales si i-am trimis cu mana noastra la masa cu bucate.

Restul populatiei, aritmetic vreo 82%, apreciaza ca tara merge intr-o directie gresita, intrucat ei nu s-au ales cu majorari, dar li s-au scumpit intretinerea, curentul, fructele, medicamentele si cam tot ce platesc din buzunarul lor subtiat mult dupa alegeri.

Cea mai mare parte din acesti 82% n-au votat in 2016. Iar daca n-au votat este sigur ca nu din simpatie pentru Dragnea s-au abtinut. N-au votat din dezgust pentru cei care se pregateau evident sa castige alegerile.

Mingea asteapta mereu la fileu. Cine o loveste?

Observ doua aspecte. Revirimentul actualei clase politice, autocrata si infatuata, nu este posibil. Rufele murdare se spala, dar cele rupte nu. Ne-ar arunca inapoi cu cateva decenii. Dar nici nu poate fi aruncata in derizoriu insasi social-democratia, o ideologie europeana, de toata lauda, care contribuie alaturi de celalte concepte sociale la evolutia lumii civilizate.

Sub acest aspect, nu mi se pare ca lupta politica de la noi se duce intre social-democratie si liberalism. Se duce intre autocratie si democratie, intre hotie si stat de drept, intre cinstit si abuziv. Iar in faza in care ne aflam este suficient sa invinga democratia si sa-l inlature (pentru a cata oara?) pe autocrat.

Abia atunci vom vedea cat de jos a (de) cazut PSD si vom putea incepe o viata noua, de la punctul zero.

Este la indemana electoratului sa faca asa ceva, dar n-ar fi imposibil sa demareze altii inaintea lui. Nu electoratul tarii trebuie sa-i faca vant lui Liviu Dragnea din fruntea partidului unde s-a cocotat. Aceasta este o treaba interna, iar daca pesedistii nu vor sa faca uz de ea, s-ar putea sa fie mai dureros cand va actiona electoratul.

Stampila de la urna poate sa-i faca usor vant lui Dragnea, sa mature camarila din jur si sa-l trimita pe fiecare inapoi de unde a venit, unul la Videle, altul la Craiova, altul la pescuit stiuci uriase in lacul Belina, dupa caz.

Este un mare avantaj faptul ca PSD a ridicat mingea la fileu. Ramane de vazut daca o loveste Opozitia, ca sa inscrie un gol, sau se face ca ploua si atunci nu ramane decat sa loveasca insusi electoratul, cu riscul de a face tandari chiar si partea cea buna dintr-un partid compromis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj IMAS, #sondaje Pieleanu, #Dacian Ciolos PLUS, #sondaj PSD, #sondaj USR , #Dacian Ciolos