Ziare.com

In asteptarea unor demisii de bun simt in Educatie

de Oana Badea, profesor de discipline economice
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 07:32

   

In asteptarea unor demisii de bun simt in Educatie
Oana Badea
Principiul "vii si pleci odata cu guvernarea" atunci cand ocupi o functie publica in institutiile deconcentrate ale statului trebuie inteles si aplicat de oamenii pusi in functie de PSD.

Citeste toate textele scrise de Oana Badea pentru Ziare.com

Deconcentrarea administrativa este definita ca fiind un transfer de atributii de la o autoritate centrala la o autoritate subordonata, aflata in teritoriu, pentru mai buna deservire a beneficiarilor acelui serviciu public.

Puterea de decizie a deconcentratelor este insa limitata, acestea fiind parte a unei structuri ierarhizate. Statutul lor managerial nu se poate confunda cu statutul institutiilor cu management descentralizat.

In inspectoratele scolare judetene, managementul actual este asigurat de oameni care NU au semnat un contract de management cu noul ministru si in baza noului program de guvernare. Tocmai de aceea, demisia lor este un gest de normalitate.

Din art. 95 din Legea Educatiei Nationale constatam ca "(1) Inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educatiei..."

Organizatoric, inspectoratele scolare judetene apartin structural ministerului de resort. ISJ este nici mai mult nici mai putin decat "ministerul din teritoriu" cu atributii limitate si foarte bine stabilite de la centru. Ministerul Educatiei este cel care asigura finantarea si baza materiala, iar personalul angajat in ISJ este inclus in totalul personalului angajat al ministerului.

Conform legii, organigrama, numarul de posturi, precum si functiile de conducere sunt stabilite prin ordin de ministru. Organizarea concursului se realizeaza conform deciziei ministrului iar, ulterior, numirea si eliberarea din functie a sefilor ISJ este exclusiv atributul ministrului de resort.

Capitolul dedicat Educatiei in programul de guvernare PSD a fost cuprins in bibliografia concursurilor organizate de Guvernul Ponta, in 2015, pentru sefia inspectoratelor scolare. Mai mult, in conformitate cu Ordinul nr. 3169/2015, structura contractului semnat cuprinde explicit ca obligatie a managerului "sa elaboreze si sa aplice politici si strategii specifice in masura sa asigure desfasurarea in conditii performante a activitatii curente si de perspectiva a inspectoratului scolar, in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului, in vederea punerii in aplicare a obiectivelor Programului de guvernare".

Asadar, demisia celor care conduc inspectoratele scolare judetene ar fi un semn de onestitate.

Nu stiu ce va cantari mai mult in balanta deciziei celor in cauza: carnetul de PSD-ist sau decenta, corectitudinea si legalitatea. Stiu insa ca, intr-o Romanie normala, legile si bunul simt trebuie sa primeze.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16310 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toti cei pusi politic trebuie sa plece ! Dar si cei incompetenti

care au dat concursuri trucate pentru posturile din Educatie si, in general, din administratie si ministere ...

 

Cum si cine trebuie sa probeze concursurile trucate?

Singurele probe sunt cele ramase dupa concurs: documente de concurs si lucrari (daca exista). Daca ele arata ca sunt fost in regula, asta inseamna ca nu a fost trucat, sau ca membrii comisiei s-au asigurat sa para asa?

Of! Of!

Ce de scamatorii logice. Inspectorii generali au dat concurs si au un mandat. Daca nu si-l indeplinesc, sa fie demisi in baza contractului pe care l-au semnat. Altfel fiecare ministru schimba inspectorii. Si slava Domnului, au fost si probabil vor mai fi remanieri ale ministrului invatamantului.

Vin ai nostri pleaca ai lor !!

Asta e marea problema in tara asta ! La orice schimbare de guvern sant eliberati din posturi oameni care in timpul activitati lor au avut rezultate remarcabile.Nefacand parte din partidul la guvernare trebuie sa plece.

 

Aceste inspectorate

mai mult incurca in teritoriu.Mai mult, puteti sa ne explicati cum e cu:" Ministerul Educatiei este cel care asigura finantarea si baza materiala,..." si care este rolul Primariilor in finantarea scolilor???
Inspectoratele si-au creat un aparat stufos care pune presiune pe cadrele didactice pentru activitati extrascolare pentru a justifica posturile "de taietori de frunze la cani" in detrimentul actului educational, de formare a logicii, de insusire a regulilor de bun simt si comportament in societate, de invatrea copiilor despre puterile in stat si atibutiile lor,...lucruri care ar asigura pe termen lung o societate normala.

 

desi sunt adept al reformelor de fond

in invatamantul romanesc, nu pot sa nu observ ca acest text este un bla-bla desavarsit. In plus, contine si eroarea de principiu constand in a pune in seama "deconcentratelor" ministerului de resort - i.e. a inspectoratelor scolare - raspunderea pt esecurile majore din ultimii 30 de ani (si urmatorii, daca continuam sa ne balbaim) ale invatamantului romanesc. Si-apoi, de ce se refera doar la invatamantul pre-universitar, cand realitate arata - pentru cei care au ochi sa vada - ca celuniversitar a produs esecuri si gunoaie la fel de importante ? Si de-a lungul acestei lungi istorii a esecurilor ordinele au venit de la minister, care a functionat ca o curea de transmisie catre "popor" a gandirii police a guvernelor - din care nu a lispit p.s.d. niciodata. Asadar, prinde orbul, scoate-i ochii !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor