Orban: Trebuie sa investim 3 miliarde de euro anual in infrastructura

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 17:14
1590 citiri
Orban: Trebuie sa investim 3 miliarde de euro anual in infrastructura

Romania trebuie sa investeasca pentru urmatorii 10 ani trei miliarde de euro anual in infrastrusctura nationala, a declarat vineri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

"In urmatorii 10 ani Romania trebuie sa investeasca anual trei miliarde de euro in dezvoltarea infrastructurii (...) Avem finantare din partea Uniunii Europene insa aceasta asigura doar o mica parte din necesarul investitiilor", a declarat Ludovic Orban citat de NewsIn.

Acesta a subliniat ca Romania trebuie sa continue sa colaboreze cu Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"BEI si-a confirmat disponibilitatea de a finanta cu pana la doua miliarde de euro proiectele de infrastructura", a spus ministrul transporturilor.

De asemenea, el a mai declarat ca o alta solutie o reprezinta parteneriatele public-privat. "Pentru tronsonul Comarnic - Brasov avem pe 15 decembrie data limita pentru depunerea ofertelor finale din partea celor patru consortii care au ramas in cursa. Astfel, la 1 martie speram sa se semneze primul contract public - privat", a spus ministrul Orban.

Totodata Ludovic Orban a spus ca aceasta forma de parteneriat ar putea fi folosita si in cazul autostrazilor Pitesti - Sibiu, Moldova (Targu Mures - Iasi), Ploiesti - Buzau - Focsani sau pentru centura ocolitoare la nivel de autostrada a Capitalei. Potrivit ministrului, costurile estimate pentru toate aceste proiecte se ridica la 10 miliarde euro.

Ludovic Orban a adaugat, de asemenea, ca Romania trebuie sa faca investitii importante in urmatorii patru sau cinci ani pe a transforma Dunarea intr-o ruta importanta de transport.

"Sunt necesare investitii importante pentru pastrarea nivelului de adancime minim la 2,5 metri la cel mai mic debit pe canalele navigabile", a spus ministrul.

Orban a precizat ca pentru aceste lucrari finantarea este asigurata prin programul ISPA pentru portiunea Braila - Calarasi (50 milioane euro) si POS-T pentru portiunea cuprinsa intre Calarasi si pana la intrarea Dunarii in tara (peste 100 milioane euro).

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Ludovic Orban, #investitii infrastructura, #finantare europeana , #ministrul Transporturilor