Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Raspunsul lui Orban catre CFR: greva e ilegala

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 14:40
2104 citiri
Raspunsul lui Orban catre CFR: greva e ilegala

Greva sindicalistilor CFR este ilegala, a raspuns, joi, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, dupa ce liderii sindicatelor CFR au amenintat cu greva daca nu li se vor majora salariile.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca cei care vor intrerupe lucrul vineri, incepand cu ora 7:00, asa cum au amenintat sindicalistii, vor fi sanctionati.

"Fac apel la liderii de sindicat se revina in cadrul legal si sa nu se implice in actiunile de proteste pentru care nu exista baza legala. Sa ne intoarcem la ceea ce se intampla in orice tara democratica, sa ne intoarcem la masa negocierilor", a spus Ludovic Orban.

Potrivit lui Orban, contractul colectiv de munca nu reflecta pozitia reala a ptronatului. Mai mult, cresterea salariala din acest nu va fi la fel ca cea de anul trecut.

"Anul trecut a exist o crestere in doua trepte, in aprilie si in noiembrie. Aceasta crestere a trebuit sa suplinasca un dezavantaj creat pe timpul ministrului Dobre. Cresterea salariala de anul trecut a trebuit sa suplineasca perioada in care salariile au fost inghetate. Cresterea salariala din acest nu poate fi aceeasi ca cea de anul trecut", a explicat Ludovic Orban.

"Oferta care a fost facuta de societatiile salariile a fost de 4% in aprilie si 4% in noimebrie", a adaugat Orban punctand ca "la orice negociere pe care o poarta managementul companiilor de cale ferata exista o constrangere: bugetul care a fost aprobat prin lege de Parlamentul Romaniei si de obiectivele pe care le are Ministerul Transporturilor, printre care investitii masive in reinnoirea parcului de material rulant, intretinerea si reparatiile la calea ferata, cat si rezolvarea unor alte probleme mosternite din trecut".

"Consideram ca oferta facuta de catre sindicate este una rezonabila, asupra careia se poate discuta si in final, poate fi acceptata", a mai spus Orban.

Mai mult, Orban a declarat ca este surprins de problema negocierilor cu reprezentantii sindicatelor. "Am urmarit cu surprindere unele declaratii care au fost facute de liderii sindicatelor si ma declar mahnit si surprins de atitudinea unora dintre ei. De cand am preluat mandatul, am fost cel mai deschis ministru", a explicat Orban.

"Am avut nenumarate intalniri cu reprezentantii din transporturi. M-a surprins o afirmatie: s-au primit informatii prin telefoane, sms-uri, prin care se anunta o miscare voluntara colectiva de intreupere a activatii la calea ferata din garile din toata tara", a acuzat ministrul Transporturilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#greva CFR, #Orban, #buget, #crestere salariala , #ministrul Transporturilor