De ce a mers Ludovic Orban la Universitate si de ce a fost huiduit - Interviu

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:00
9354 citiri
De ce a mers Ludovic Orban la Universitate si de ce a fost huiduit - Interviu
Foto: Adevarul

Deputatul PNL Ludovic Orban spune ca a mers, marti seara, in Piata Universitatii pentru ca impartaseste opiniile protestatarilor, si "nimeni nu are monopolul impotriva protestelor lui Basescu, nimeni nu poate confisca Piata Universitatii".

Intr-un interviu acordat Ziare.com la doar cateva ore dupa ce a trecut prin momente neplacute in Piata Universitatii, Ludovic Orban sustine ca a fost huiduit initial de un grup de revolutionari de la Asociatia 21 Decembrie, iar ceilalti s-au luat dupa ei, fara sa stie pe cine huiduie.

El explica numarul scazut de participanti la proteste prin teama fata de violente si le cere tuturor oamenilor nemultumiti sa continue sa iasa in strada si, in mod pasnic, sa ceara demisia actualei Puteri, in special a presedintelui Traian Basescu.

Ludovic Orban admite ca este greu de crezut ca acest lucru se va intampla, de aceea spune ca o alta procedura constitutionala pentru provocarea de alegeri anticipate este demisia a jumatate plus unu dintre parlamentari, lucru la fel de greu de crezut.

De ce ati mers marti seara in Piata Universitatii?

Pentru ca revendicarile celor care protesteaza sunt conforme cu parerile mele, exprimate in 15 ani de cariera publica. Si pentru ca sunt un cetatean al acestei tari care simte ca democratia se degradeaza si ca cei care ne conduc astazi au pierdut orice legatura cu populatia.

Spuneti ca sunteti de acord cu revendicarile protestatarilor. Dumneavoastra ati inteles care erau acestea?

Respect fata de oameni, sa nu se mai fure, respect fata de democratie si, in mod evident, marea majoritate a opiniilor erau indreptate impotriva lui Traian Basescu si a camarilei sale, pentru tot ceea ce au facut in ultimii trei ani de zile, de la taierea salariilor diferitelor categorii sociale... Era un ansamblu extrem de larg de grupuri sociale reprezentate in piata.

Cum va explicati reactia fata de dumneavoastra?

Este foarte usor daca cineva da tonul la un slogan sau la huiduiala, imediat exista un ecou. Eu stiu foarte bine de unde a plecat reactia si care a fost catalizatorul ei: a fost un grup de revolutionari, marea majoritate de la Asociatia 21 Decembrie, care in mod evident nu ma simpatizeaza pentru ca, de-a lungul timpului, eu am fost, ca opinie, impotriva privilegiilor revolutionarilor.

Ei au dat tonul la scandari, o mare parte dintre cei care m-au huiduit nici macar nu m-au vazut. Cand am apucat sa trec de barajul de revolutionari, majoritatea m-au recunoscut si nu au mai huiduit.

Ce credeti ca s-ar intampla daca si alti lideri politici ar merge la protestele din Piata Universitatii, de la PNL sau de la PSD?

Au fost, au fost. E normal, orice cetatean al acestei tari are dreptul sa isi exprime punctul de vedere in spatiul public. Nimeni nu are monopolul impotriva protestelor lui Basescu si nimeni nu poate confisca Piata Universitatii.

Toata evolutia mea a fost legata de Piata Universitatii, incepand din 1990, si asa cum am protestat impotriva derapajului totalitar in perioada lui Ion Iliescu, la fel voi protesta impotriva derapajului grav care se petrece astazi sub Traian Basescu.

Cum va explicati ca ies atat de putini oameni in Piata Universitatii, cateva sute de persoane in fiecare seara? Sondajele arata ca peste 80% dintre romani sunt impotriva actualei Puteri...

In mare parte foarte multi oameni s-au speriat de violentele care le-au vazut, mai ales duminica, si care, practic, nu pot sa zic ca au fost provocate de Ministerul Administratiei si Internelor, dar jandarmii, pur si simplu, i-au lasat ore intregi pe 100 de oameni certati cu legea si cu bunul simt sa vandalizeze centrul Bucurestiului.

Pe de alta parte, exista si o anumita pasivitate a populatiei si o lipsa de incredere legata de faptul ca, daca ies in strada, oamenii pot sa isi castige drepturile.

Dar cum ar putea sa le si castige? Si ce optiuni credeti ca are PNL in acest context?

Astazi este evident ca nemultumirea populara este de peste 80%. Cred ca Puterea trebuie sa fie data din nou cetatenilor, iar acest lucru nu se poate face decat prin alegeri. Cetatenii sa isi aleaga o noua conducere, sa incredinteze un nou mandat, sa voteze, evident, cum vor, cu cine vor, dar e clar ca majoritatea fictiva care exista astazi in Parlamentul Romaniei si care permite existenta unui Guvern fara niciun fel de sprijin popular, care trebuie schimbat.

Cum credeti ca se poate ajunge la alegeri anticipate? Oamenii spun "Vrem schimbarea Puterii", dar sunteti parlamentar, ce le spuneti, cum se poate face asta?

Schimbarea puterii nu se poate face decat prin alegeri.

Sigur, dar care sunt pasii pentru a ajunge la alegeri anticipate? Vi se pare probabila demisia premierului Emil Boc?

Oamenii nu trebuie sa renunte, trebuie sa vina intr-un numar cat mai mare, toti acei oameni sfidati, umiliti, ale caror drepturi au fost calcate in picioare trebuie sa se ridice, sa se mobilizeze, si, in mod evident pasnic, sa protesteze pana obtin demisia nu a actualului Guvern, ci a lui Traian Basescu. Pentru ca, daca isi da demisia Emil Boc si pune Traian Basescu un alt guvern, este acelasi lucru.

Reformulez intrebarea: legal, cum se poate ajunge la alegeri anticipate? Sa spunem ca demisioneaza premierul, presedintele trebuie sa faca doua alte nominalizari, timpul trece...Sau vedeti o solutie in demisia presedintelui Traian Basescu?

Da!

E si mai putin probabila. Si atunci ce sa inteleaga oamenii care ies in strada?

Nu numai ei, oamenii in general, trebuie sa inteleaga ca Puterea nu este a unor partide politice sau a unor grupuri politice, ea apartine oamenilor, ea este delegata pe o perioada limitata catre niste reprezentanti, iar cand acestia actioneaza impotriva intereselor generale ei trebuie schimbati. Daca nu se poate prin metodele traditionale, motiune de cenzura, demisie, este legitima orice forma de protest pasnic, dar hotarat, pentru obtinerea revendicarilor populatiei si pentru inlocuirea acelora care nu mai actioneaza in interesul ei.

In cazul in care premierul Emil Boc este de acord astazi, dupa discutiile cu liderii USL, sa demisioneze, ce credeti ca urmeaza, ce anticipati?

Se pot provoca alegeri anticipate si prin demisia parlamentarilor. In momentul in care Parlamentul ramane fara jumatate plus 1 din membrii, se dizolva de drept si se organizeaza noi alegeri.

S-a discutat aceasta varianta in USL, in PNL?

Daca exista vointa, exista posibilitati constitutionale pentru provocare de alegeri anticipate. Parerea mea este insa ca cei din PDL nu vor reactiona in niciun fel, nu vor accepta sa predea puterea de buna voie. Din ce in ce mai multi oameni trebuie sa isi manifeste, prin actiuni publice, vointa de schimbare.

Credeti ca mitingul PNL de maine, din Capitala, va avea succes?

Este o forma de exprimare a unei vointe politice si sunt convins ca aceasta vointa va fi interpretata asa cum este ea.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Ludovic Orban Piata huiduit, #Ludovic Orban alegeri anticipate, #Ludovic Orban PNL, #proteste Capitala , #PNL