Ludovic Orban: USL nu mai exista. Nu exclud o fuziune PNL- PDL - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 12:08
11341 citiri
Ludovic Orban: USL nu mai exista. Nu exclud o fuziune PNL- PDL - Interviu

Sunt foarte multi antiBasescu ce incearca sa legitimeze orice condamnare ca una politica. Traian Basescu nu poate sa influenteze toate completele de judecata care iau decizii privind faptele savarsite de oamenii politici. Nu orice condamnare pe care o ia Voiculescu sau altcineva trebuie considerata una politica, afirma Ludovic Orban.

Intr-un interviu acordat Ziare.com deputatul PNL il critica sever pe Victor Ponta pentru declaratiile referitoare la condamnarea lui Adrian Nastase pentru ca ele fac mult rau Romaniei.

Totodata, Ludovic Orban afirma ca USL nu mai exista, iar rediscutarea protocolului sau un nou congres nu reprezinta solutii de resuscitare, pentru ca problemele nu tin de documente, ci de candidatura la prezidentiale, de faptul ca PSD isi formeaza propria majoritate si ignora toate masurile liberale din programul de guvernare.

Ludovic Orban crede ca Victor Ponta va candida la prezidentiale pentru ca este o sansa unica in cariera sa: "Dupa cum guverneaza, la finalul mandatului va fi consumat, nu va mai putea fi prezidentiabil".

Totodata, deputatul liberal considera ca este necesara aparitia unui partid unic pe dreapta si nu exclude in perspectiva o fuziune PNL- PDL.

Ati declarat ca va rugati zilnic ca PNL sa iasa de la guvernare. De ce nu iese?

Pentru ca este inca angajat in proiectul USL.

Mai exista proiectul USL?

USL nu mai exista practic, din punctul meu de vedere. Exista doar de jure, la tribunal, dar principiile care au stat la baza USL nu mai sunt respectate. Noi ne-am indeplinit obligatiile fata de PSD, dar partenerii nostri nu si-au respectat aproape nicio obligatie si incearca sa obtina avantaje din fiecare decizie politica. Nu respecta nici macar programul de guvernare in baza caruia a fost investit guvernul. Masurile liberale sunt amanate la calendelele grecesti.

Este ruperea oficiala a USL iminenta?

Nu stiu daca este iminenta, dar relatiile dintre cele doua partide s-au deteriorat, nu mai exista nici liantul esential care era relatia foarte buna intre Ponta si Antonescu.

Cine a gresit?

Numai dl. Ponta, prin toate initiativele luate la nivel guvernamental. Uitati-va cum arata guvernul pana la parlamentarele din 2012, cum era repartitia de atributii si compententa, si cum arata astazi. Victor Ponta a amputat competentele partii liberale din guvern.

Nu trece saptamana sa nu apara cu cate o nazdravanie inacceptabila, de la negocierea procurorilor, la proiectul Rosia Montana, aministia etc. Tot timpul guvernul mai carpeste bugetul cu cate o taxa, cu o inventie peste noapte, cum a fost aceea de 7 centi pe litrul de combustibil. Acum cateva zile a anuntat ca nu renunta la impozitul progresiv, la taxa de solidaritate.

Nu putem accepta asa ceva. PSD isi face agenda, sa-si satisfaca electoratul, ca dovada ca au si marit ajutoarele sociale cu 17%, si nu accepta nicio masura liberala care ar dinamiza economia. Eu le-am spus colegilor mei ca vor vedea adevarata fata a PSD dupa europarlamentare.

Ramaneti fermi impotriva amnistiei si gratierii?

Nici nu-mi imaginez ca PNL ar putea sa-si modifice punctul de vedere. Am hotarat in grupurile parlamentare ca nu sprijinim acest proiect de lege.

Dar in aceste conditii revine intrebarea: de ce nu iesiti de la guvernare?

O decizie trebuie luata cand toti oamenii importanti din PNL inteleg ca nu se poate continua asa. Unii mai spera ca PSD il va sprijini pe dl. Antonescu la presedintie. Nu ma numar printre ei.

Exista multi voci care spun ca la iesirea de guvernare ar exista risc de fractura in PNL.

Nu exista.

Si totusi, unii ministri precum dl. Stroe si Chitoiu sunt foarte apropiati de dl. Ponta.

Sunt apropiati si de multe ori uita ca sunt acolo reprezentanti ai PNL si nu il au sef pe Victor Ponta. Dar asta nu inseamna ca daca PNL ia o decizie nu vor respecta decizia. Intr-adevar, dl. Stroe, dl. Chitoiu si altii sunt pentru continuarea colaborarii cu PSD.

Eu cred ca fiecare zi pe care o petrecem cu PSD face rau nu numai PNL, ci si Romaniei in ansamblu. Aduceti-va aminte numai declaratiile d-lui Ponta inainte si dupa condamnarea d-lui Nastase. Ele fac un rau imens Romaniei, creeaza dubii in toate cancelariile occidentale si neincrederea investitorilor.

Vizita asistentului secretarului de stat american este un semnal al acestor dubii?

Este un semnal extrem de serios. Aceasta vizita neinclusa pe agenda diplomatica arata o ingrijorare foarte serioasa a administratiei americane in privinta justitiei si anticoruptiei din Romania. PNL este singurul partid care in 23 de ani nu a intrat cu bocancii in justitie.

Dar daca va veni o condamnare definitiva in cazul d-lui Fenechiu, PNL nu va proceda ca PSD?

Cum sa procedeze ca PSD? Asta e problema d-lui Fenechiu cu justitia. Sa spunem lucrurilor pe nume. Sunt foarte multi antiBasescu care incearca sa legitimeze orice condamnare ca una politica, ca o razbunare a lui Traian Basescu.

Sa fim seriosi, nu poate Traian Basescu sa influenteze toate completele de judecata care iau decizii privind faptele savarsite de oamenii politici. Nu orice condamnare pe care o ia Voiculescu sau altcineva trebuie considerata una politica. Nu poti sa spui, ca prim ministru, ca Adrian Nastase e condamnat politic si mai ales sa faci paralele cu Iulia Timoshenko.

Modificarile Codului Penal au trecut totusi de Camera Deputatilor. Cum a votat PNL?

In martea neagra, cand au aparut proiectele - legea minelor, legea amnistiei si modificarile Codului penal - am avut o sedinta a birourilor parlamentare. N-am avut timp sa luam pozitii decat in privinta primelor doua, ca incepea votul. Parlamentarii au fost pusi sa voteze fara sa vada forma finala a acestor proiecte, o incalcare grava a procedurilor parlamentare.

Dvs cum ati votat?

Am votat impotriva la legea minelor si la legea amnistiei. Impotriva unei modificari a Codului penal si m-am abtinut la cealalta modificare.

Impotriva superimunitatii si abtinere la conflictul de interese?

Da.

PSD il acuza pe dl. Antonescu de intinarea idealurilor antiBasescu, suspectand o coabitare neoficiala intre liderul PNL si presedinte.

Hai sa luam faptele. Ponta a semnat in secret pactul de coabitare cu Basescu. Ponta a negociat cu Basescu numirea procurorilor, nu Antonescu.

Dar e tot un fapt ca dl. Basescu si-a exprimat sprijinul pentru Crin Antonescu intr-un eventual tur doi cu Victor Ponta.

Eeee! Stiti bancul acela, nu oricine te scoate iti vrea binele si nu oricine te baga iti vrea raul. Nu cred ca dl. Basescu i-a vrut binele d-lui Antonescu.

Liberalii propun modificarea protocolului USL si chiar organizarea unui congres USL pentru reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu. Credeti ca aceste demersuri ar putea salva USL?

Putem face inca 10 congrese, ca tot ultimul hotaraste. Si ce sa modifici in protocolul USL? Sa scrii acolo ca guvernul nu poate veni cu proiecte de legi care sunt impotriva programului de guvernare, cum a fost Rosia Montana? Sau ca parlamentarii sunt obligati sa voteze toate prostiile guvernului, cum a fost legea circulatiei terenului, care este o restrangere a dreptului la proprietate? Daca ii intrebati pe multi colegi din USL despre protocol, putini o sa fie capabili sa va dea informatii din el. Nimeni nu l-a mai citit. Lucrurile nu merg din alte motive.

Care?

In primul rand, candidatura la presedintie. E clar ca PSD se codeste sa isi indeplineasca obligatia de onoare. E evident ca PSD isi face majoritate parlamentara. E scandalos sa ai un vicepremier ca Gabriel Oprea, omul care a facut colonei pe toti sustinatorii lui Traian Basescu. Iar astazi face exact ceea ce facea pentru Basescu: aduna parlamentari ca sa-i construiasca majoritatea lui Victor Ponta.

Si totusi, exista informatii ca se poarta negocieri pentru alcatuirea de liste comune PSD- PNL la europarlamentare.

Nu exclud ca exista in ambele partide oameni care isi doresc asa ceva. Probabil ca unii de la noi isi imagineaza ca daca s-ar merge pe liste comune, ar fi o garantie a sustinerii lui Crin Antonescu la prezidentiale. Exista probabil si lideri de filiale, nu multi, care se tem de confruntarea directa cu votul. Eu consider ca greseala mai mare nu se poate.

Vedeti clar conturata o candidatura prezidentiala a lui Victor Ponta prezidentiale?

Nu este exclus. Si-a facut o campanie de imagine intensa. A guvernat mai mult la televizor. A fost foarte mult plecat in strainatate. Sigur, prostiile pe care le face, indemnat de colegii de partid cu probleme, anuleaza toate eforturile diplomatice.

Apoi, sa fim cinstiti, eu cunosc PSD. Si sa nu vrea Ponta sa candideze, eu nu cred ca PSD ar accepta. In plus, nu cred ca Ponta va avea o ocazie mai buna vreodata sa ajunga presedinte. Dupa cum guverneaza, la finalul mandatului va fi consumat, nu va mai putea fi prezidentiabil.

In urma cu cateva luni Andrei Chiliman, fostul dvs coleg...

Si viitorul nostru coleg, sper.

Dl. Chiliman spunea "Sunt niste grupuri care conduc partidul si care ar tine prizonier orice presedinte al PNL si l-ar obliga sa mearga intr-o directie sau alta". Ii impartasiti punctul de vedere?

In orice formatiune exista mai multe tendinte, mai multe grupuri, personalitati, dar niciunul nu e dominant. Cei care au sustinut un proiect politic, cum sunt Rusanu si Chitoiu, vor raspunde pentru el. Daca nu ies lucrurile bine, nu va raspunde doar Crin Antonescu. Alaturi de el au fost cativa oameni care l-au inspirat in multe miscari. Si performanta lor va fi analizata.

E nedrept dl. Chiliman. PNL nu s-a predat gastilor nici in perioada Stoica, nici in perioada Stolojan, Tariceanu sau Antonescu. Are suficiente resurse umane si o baza sanatoasa care ii permit sa isi revina dupa toate aventurile, cu PNTCD, cu Basescu, cu PSD.

Cu PC.

Nu mai zic de ea. Dar nu e aventura cu PC, e cu Voiculescu.

Pentru Antene?

Da, dar stiti cum e, ai nevoie de sprijin mediatic in momentul candidaturii la prezidentiale. Noi intai le dam si apoi vedem daca primim. E posibil sa ne ramana datori.

In acest moment Crin Antonescu controleaza la fel de bine PNL ca inainte sau s-a erodat puterea interna?

Judecarea d-lui Antonescu se va face in functie de obiectiv, castigarea alegerilor prezidentiale. Judeci pe cicluri electorale. Cat ramane obiectivul valabil, isi va impune deciziile in partid.

Care este scorul la europarlamentare care ar mentine acest obiectiv fezabil?

PNL trebuie sa obtina peste 20%, adica peste cota sa obisnuita. Dar fiecare zi petrecuta alaturi de PSD fara sa ne impunem punctul de vedere duce la pierderea de voturi. Electoratul liberal e cu mult mai sensibil decat electoratul PSD la teme precum justitia, statul de drept, anticoruptie, masuri economice. Decizia trebuia luata cat mai curand.

De la 25-26% cat avea PNL cand s-a constituit USL, in 2011, acum gafaie sa scoata peste 20%. Cand esti la guvernare oamenii te judeca dupa ceea ce faci ca sa le reprezinti interesele. Si este evident ca Ponta nu vrea sa ia nicio masura liberala din programul de guvernare. Daca tu nu esti capabil sa pui in aplicare acele masuri care te caracterizeaza, iti pierzi sustinatorii.

In ipoteza iesirii de la guvernare si a ruperii USL, exista posibilitatea recrearii Aliantei D.A.?

Cred ca in Romania e nevoie de un partid puternic de dreapta, care chiar sa se numeasca PNL, pentru PNL este un reper istoric. PSD indiferent cate prostii face, ramane pe un electorat minim de 28-30%. Niciodata nu au avut un concurent pe stanga.

Sugerati o fuziune PNL-PDL?

Nu o exclud, in perspectiva. Aliantele nu prea functioneaza contrapuse unui partid de stanga cum e PSD. Singura perioada in care in Romania a existat o guvernare de dreapta a fost 2005- 2006. In rest, au fost politici preponderent de stanga, carpeli.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#rupere USL, #Ludovic Orban PNL USL, #Antonescu candidat USL, #candidatura Ponta, #PDL PNL , #PNL