PNL asteapta textul rezolutiei privind statul de drept din Romania si apoi se hotaraste daca o voteaza

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 16:24
2126 citiri
PNL asteapta textul rezolutiei privind statul de drept din Romania si apoi se hotaraste daca o voteaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul PNL, Ludovic Orban, evita sa dea un raspuns clar: va sustine sau nu PNL o rezolutie din partea Parlamentului European in privinta Romaniei.

Desi la inceputul lunii octombrie spunea ca partidul sau nu va sustine rezolutia privind statul de drept din Romania, acum evita sa dea un raspuns clar si pretexteaza ca asteapta "textul oficial" al rezolutiei, iar abia apoi se va lua o decizie in acest sens.

Precizam ca Orban participa, in perioada 6 - 8 noiembrie, la Congresul Partidului Popular European care se desfasoara la Helsinki.

Intrebat care este pozitia PNL fata de rezolutia privind statul de drept in Romania, Orban a raspuns: "Vom lua o decizie cand vom vedea proiectul real al rezolutiei. Deocamdata sunt informatii pe surse si nu cunoastem oficial continutul acestei rezolutii.

In cuprinsul textului care a aparut neoficial sunt foarte multe elemente care fac parte din solicitarile noastre catre Guvernul de la Bucuresti. Ne bucuram ca se face referire la deciziile Comisiei de la Venetia privitoare la legile Justitiei, la Codul penal si la Codul de Procedura Penala".

Intrebat daca rezolutia pune in dificultate partidul, dar si pe presedintele Klaus Iohannis, in conditiile in care si el, si Iohannis au declarat ca nu sustin nicio masura de sanctionare a Romaniei pe plan european, Orban a "reamintit" afirmatia de la acea vreme.

"Va reamintesc declaratia mea foarte limpede. Nu consideram oportuna initierea unei motiuni cu caracter de sanctionare a Romaniei inainte de preluarea presedintiei Uniunii Europene, pentru ca o astfel de rezolutie ar putea sa afecteze capacitatea Romaniei de a gira cu rezultate bune pentru Romania, aceasta presedintie a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, nu sustinem sanctiuni pentru ca aceste sanctiuni afecteaza cetateanul roman, iar cetateanul roman nu trebuie sa sufere din cauza prostiilor pe care le face Guvernul. Asta a fost pozitia mea clara, limpede si oarecum si pozitia presedintelui Iohannis", a fost replica lui Orban.

El a mai afirmat ca declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar este o sfidare la adresa UE.

"Nu depinde de noi initierea si adoptarea unei astfel de rezolutii. Din pacate, autoritatile de la Bucuresti parca au sfidat Uniunea Europeana, Comisia Europeana, Parlamentul European, cand dupa deciziile Comisiei de la Venetia, rapoartele privitoare la Legile Justitiei, la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, ministrul Tudorel Toader a initiat revocarea procurorului general, in conditiile in care una dintre recomandarile Comisiei de la Venetia referitoare la Legile Justitiei era exact schimbarea mecanismului de numire, respectiv de revocare a procurorilor sefi in care sa se echilibreze raportul intre ministrul Justitiei si CSM si presedinte.

Adica a fost o sfidare pe fata care nu a facut altceva decat sa inrautateasca perceptia Guvernului si a majoritatii parlamentare.

Sa ne readucem aminte ca printre sustinatorii initierii acestei rezolutii sunt inclusiv grupurile ALDE si grupul socialist din care fac parte cele doua partide care se afla astazi la guvernare. Oricum, dupa cum merg lucrurile, candidatul socialistilor la presedintia Comisiei Europene va fi domnul Timmermans si sunt foarte curios cum va face campanie presedintele PSD din Romania in favoarea domnului Timmermans, avand in vedere ca domnul Timmermans este unul dintre liderii europeni care a exprimat cele mai critice pozitii fata de derapajele grave de la democratie provocate de autoritatile de la Bucuresti membre in PES", a adaugat Ludovic Orban.

Intrebat daca, personal, este de acord cu textul rezolutiei, Orban a evitat sa dea un raspuns exact si a reiterat faptul ca asteapta sa apara un text oficial.

"V-am spus ca nu este vorba inca de un text oficial. Cand vom avea un text oficial ne vom exprima punctul de vedere privitor la continut si in masura in care textul va ajunge la o forma sau alta, ne vom pozitiona. Este prematur sa va spun care este pozitia noastra", a mai subliniat liderul PNL.

Parlamentul European urmeaza sa adopte, in sesiunea 10 - 15 noiembrie, o rezolutie privind statul de drept in Romania.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Orban rezolutie Romania PE, #PNL rezolutie Romania PE , #PNL