Sunt o garantie ca PNL va fi un adversar al PSD. Presedintele Iohannis este non-interventionist Interviu cu Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Martie 2017, ora 07:00
33111 citiri
Sunt o garantie ca PNL va fi un adversar al PSD. Presedintele Iohannis este non-interventionist Interviu cu Ludovic Orban
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL are probleme de leadership, reprezentativitate si mesaj. "E nevoie sa aducem in prim plan, prin alegeri libere si corecte, oameni autentic de dreapta, care nu au facut niciun compromis cu PSD", afirma Ludovic Orban, candidat la functia de presedinte al PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban a sustinut ca, dupa episodul OUG 13, Guvernul Grindeanu ar fi trebuit sa demisioneze, pentru ca nu se bucura de increderea populatiei. "Era necesar un alt alt guvern, chiar daca era facut de aceeasi majoritate. De acum toata lumea se asteapta oricand la recidiva in privinta deciziilor Guvernului".

Ludovic Orban s-a referit si la procesul sau penal, la riscul de a fi condamnat, dar si la relatia cu presedintele Iohannis, precum si la sustinerea pe care o asteapta pentru a deveni presedinte PNL.

De ce vreti sa fiti presedinte al PNL?

Pentru a conferi PNL caracter si identitate, forta si credibilitate. Pentru a schimba in bine functionarea PNL, astfel incat sa recastigam increderea celor peste 40% dintre cetateni care ne-au creditat cu intentie de vot dupa prezidentiale.

Cum concret?

PNL a avut mai multe categorii de probleme. Intai de leadership si nu ma refer doar la numarul unu, ci si la liderii din linia a doua si a treia. E necesara o schimbare peste tot unde liderii nu au performat.

E nevoie sa aducem in prim plan, prin alegeri libere si corecte, oameni autentic de dreapta, care nu au facut niciun compromis cu PSD, care au calitati de comunicare, competente, care sa poate transmite societatii imaginea unui partid capabil sa-i reprezinte pe cei care nu agreeaza cum face PSD politica.

Raluca Turcan este un lider care a performat, Sibiul a scos cel mai bun rezultat in decembrie.

Am spus ca e o problema care trebuie rezolvata prin alegeri libere si corecte. N-as intra acum intr-o analiza a rezultatelor de la Sibiu, dar nu pot sa nu spun ca, totusi, Klaus Iohannis e din Sibiu si o mare parte dintre sibieni au votat pentru PNL votand de fapt Klaus Iohannis.

Spuneti ca e nevoie sa fie adusi in fata oameni care nu au facut compromisuri cu PSD. Asta inseamna ca ar trebui inlaturati toti cei care au facut parte din USL? Din ce se vede la televizoare sunt multi liberali nostalgici ai USL.

Cu asa ceva nu pot sa fiu de acord. Chiar daca probabil mai exista membri PNL care au relatii cu zona PSD, PNL in ansamblu este in lupta cu PSD, nu este dispus la compromisuri cu partidul de guvernamant.

Iar in ceea ce ma priveste, am fost singurul membru al Delegatiei Permanente care a votat impotriva aliantei cu PSD, am fost un critic sever al guvernarii Ponta si al PSD.

Dar ati candidat sub sigla USL.

Facand campanie numai sub brandul PNL. Eu sunt o garantie ca PNL va fi un adversar al PSD si va intra in competitie de pe picior de egalitate cu partidul de guvernamant.

PSD are un proiect antidemocratic, ii pacaleste pe oameni, este un partid macinat de coruptie si un mod vicios de structurare a puterii.

A doua categorie de probleme a PNL e legata de reprezentare. Ar trebui sa reprezinte segmentele dinamice, educate, civilizate din societate, oameni care traiesc pe propriile picioare. Sigur ca nu vom concura populismul PSD.

Ministrul Olguta Vasilescu anunta dublarea multor salarii prin legea salarizarii unitare. PNL se va opune?

Nu poti accepta cresteri care nu pot fi suportate de la buget. Eu sunt de acord cu majorarile salariale, dar cu o conditie: sa se plafoneze la un procent din buget cheltuielile de personal.

Asta inseamna concedieri.

Daca nu iti poti permite sa platesti salarii pentru toti, reduci personalul, pastrezi oameni mai putini, dar care fac performanta.

A treia problema a PNL este ca mesajul partidului trebuie sa fie conform cu asteptarile si obiectivele oamenilor pe care vrem sa ii reprezentam. Trebuie sa revenim la elementele fundament ale liberalismului si de conservatorism: familia, traditia, identitatea etc.

Nu exista si asteptarea unui mesaj proJustitie, anticoruptie?

Cu siguranta. PNL s-a comportat ca un pilon de sustinere a anticoruptiei si trebuie sa isi asume obiective pentru sustinerea institutiilor anticoruptiei, trebuie campanii de preventie, masuri legislative care sa creasca transparenta institutiilor publice, sa reduca riscul coruptiei. Trebuie sa promovam oameni integri, cu care sa nu existe niciun risc ca vor genera coruptie.

Sunt, totusi, voci cu diverse grade de agresivitate impotriva Justitiei si in PNL, ma gandesc, de exemplu, la dl Guran, la dl Ben Oni Ardelean, Daniel Zamfir etc., abonati la Antena 3 si RTV

Nu as califica declaratiile, cel putin ale unora dintre ei, ca fiind antiJustitie. PNL trebuie sa aiba cateva pozitii clare pe chestiunea raspunderii magistratilor, pe modificarea Codurilor Penale.

Care a fost lectura dvs asupra episodului OUG 13?

PSD si-a dat arama pe fata, a aratat agenda ascunsa, ca vor sa castige puterea pentru a-i albi pe cei cercetati pentru coruptie. Ma bucura ca societatea a reactionat. Nu ma asteptam ca atatia oamenii placuti, civilizati, pozitivi sa aiba o reactie atat de ampla.

A fost o lectie doar pentru PSD?

Pentru orice om care face politica. Este un mesaj al zonei civilizate, educate, a oamenilor care traiesc pe propriile picioare, ca nu dorm si vor sanctiona orice derapaj al oricarei puteri.

Guvernul Grindeanu ar fi trebuit sa demisioneze chiar daca a abrogat OUG 13?

Cu siguranta. Era necesar un alt alt guvern, chiar daca era facut de aceeasi majoritate. Nu mai are increderea populatiei dupa un asemenea abuz. Uitati-va in sondaje! Nu s-a mai pomenit ca un guvern nou sa aiba o perceptie atat de catastrofala. De acum toata lumea se asteapta oricand la recidiva in privinta deciziilor Guvernului. Avem si OUG 6, si OUG 9.

Prin declaratia referitoare la intalnirea cu presedintele Iohannis, in opinia unor comentatori ati lasat sa se intelega ca aveti sprijinul domniei sale pentru a deveni presedintele PNL. Asa este?

Nu am lasat sa se inteleaga asta, a fost doar o speculatie. Am fost intrebat intr-o conferinta de presa daca am comunicat cu presedintele Iohannnis, am spus ca ne-am intalnit si am comunicat, dar nu dezvalui ce am discutat.

Aici nu e vorba de a avea sau nu sprijinul presedintelui. Convingerea mea e ca presedintele nu se va implica in alegerile interne, pentru ca e treaba membrilor PNL sa aleaga conducerea partidului de la toate nivelurile.

Daca voi fi ales presedinte PNL, partidul va ramane un partener al presedintelui in orice pas pe care il va face in aplicarea programului, a proiectului de tara.

Pe ce sustinere contati pentru a castiga aceste alegeri interne?

Va fi o conventie mare, cu 5.000 de delegati, peste 100 din partea fiecarui judet, alesi de organismul cel mai reprezentativ la nivel judetean. In delegatii sunt oameni cu rezultate, care se bucura de increderea organizatiilor, ceea ce va duce la exprimarea votului fara o tutela. Fiecare voteaza cum doreste, cum ii dicteaza constiinta si propriul discernamant.

N-a functionat democratia interna in partid. Multe decizii au fost luate fara consultarea organizatiilor, fara convocarea BPN.

Multi spun ca erau deciziile presedintelui Iohannis.

Nu. Presedintele Iohannis este non-interventionist. Numai cand sunt lucruri foarte importante foloseste mecanismul de consultare. Unii dintre liderii PNL au prezentat anumite decizii ca fiind adresate de presedintele Iohannis si sunt convins ca asupra multora presedintele nici nu s-a pronuntat. Dar e usor sa impui in partid o decizie aratand implicit ca ar veni de la presedinte.

A fost non-interventionist si in momentul in care ati pierdut sefia PNL in fata Alinei Gorghiu, dupa alegerile prezidentiale?

Nu era presedinte al Romaniei la momentul respectiv, era inca membru PNL cand si-a exprimat preferinta respectiva.

Aveti si sustinerea aripii PDL, careia i-ati fost un adversar inversunat, cu vorbe grele, multa vreme?

In turul al doilea la prezidentialele din 2004, cand putini ramasesera in picioare, am fost implicat in sustinerea candidaturii lui Traian Basescu. In 2005, desi avem argumente serioase sa fiu candidatul DA la Primaria Capitalei, am fost seful campaniei lui Adriean Videanu. Apoi, am fost ultimul mohican care tragea si de liberali, si de pedelisti sa nu rupem Alianta DA.

Dar ati contribuit la ruptura cu atacuri.

Impotriva lui Traian Basescu. Eu l-am separat de multi democrati liberali, cu care am avut relatii normale de-a lungul timpului. Ma bucur de simpatia multor colegi liberali proveniti din PDL. Sigur, nu am doar prieteni. Acum suntem un singur partid....

Sunteti?

Da, este clar si fiecare trebuie sa inteleaga acest lucru. Eu i-am indemnat la Consiliul National: alegeti-i pe cei mai buni, indiferent de unde provin, nu mai operati cu discriminari.

Stiti ca au loc tot felul de conclavuri, in Modrogan 22 fostii liberali, pe langa Bucuresti fostii democrat liberali, unde se fac strategii separate, chiar adverse.

Eu nu am participat la asa ceva. Adunarile sunt din ce in ce mai rare, cu din ce in ce mai putini participanti. Sunt niste nucelee dure care inca incearca sa se legitimizeze prin apartenenta la fosta structura.

Eu sunt un garant al unitatii partidului si al faptului ca oricine poate face in PNL o cariera bazata pe merit si rezultate.

Situatia dvs este delicata. Strict procedural sunteti inculpat achitat in prima instanta cu 2-1, doi judecatori v-au considerat nevinovat, unul v-a gasit vinovat. Si veti ramane, procedural, inculpat pana la o eventuala achitare definitiva. Nu considerati ca va asumati un risc pentru PNL devenind presedinte in aceasta situatie?

Mi s-a facut o nedreptate uriasa. Sunt in viata publica din 1992, am ocupat functii publice importante, tentatiile au fost mari, am fost un model de cinste si legalitate. Dupa 27 de ani de cariera publica, nu numai ca nu m-am imbogatit, ci traiesc aproape la fel ca la intrarea in politica. Nu au existat nici macar banuieli privind fapte de coruptie.

Cand mi s-a facut acest dosar, spre deosebire de alti colegi, eu nu m-am apucat sa dau cu pietre in DNA, mi-am dat demisia din toate functiile de conducere in partid si Camera Deputatilor, m-am retras din cursa pentru Primaria Capitalei, nu am candidat la parlamentare, explicand ca pana nu am un verdict al instantei de fond nu voi candida.

De fond, nu definitiv? S-au mai vazut destule achitari intoarse de a doua instanta.

Verdictul instantei de fond este foarte important, daca nu decisiv. In speta in care am fost trimis in judecata, nici daca ai cauta actul in carul cu fan nu gasesti o infractiune.

Un judecator din trei a gasit acul.

Exista un complet care m-a achitat si ma bazez pe acest verdict al instantei de fond. Am convigerea ca nu exista niciun risc pentru ca DNA nu are nimic in plus fata de ce a prezentat instantei de fond, iar eu am lucruri in plus de aratat.

Daca la 1 Decembrie dvs veti fi presedintele PNL, in situatia actuala, va poate invita presedintele Iohannis alaturi de domnia sa, dupa ce anul trecut i-a refuzat pe domnii Dragnea si Tariceanu pe motive de probleme cu Justitia?

Niciunul nu a beneficiat de un verdict de achitare. Pana la el, presedintele Iohannis nu m-a chemat nici pe mine la niciun eveniment public, a aplicat aceeasi unitate de masura. Si se poate vedea diferenta dintre atitudinea mea si a celor din barca Puterii.

Eu cand am spus ca mi s-a facut o nedreptate m-am referit strict la un procuror care acum nici nu mai e in DNA.

V-ati pus problema ca sustinerea care v-a fost aratata la Consiliul National nu ar fi atat pentru persoana dvs, cat pentru simbolistica de invingator in lupta cu DNA, pe care o aveti dupa achitarea in prima instanta?

Cred ca si asta a contribuit la cresterea simpatiei, dar oamenii tin la mine din alte motive. Sunt omul din conducerea PNL care cunoaste cel mai bine baza partidului, nu mi-am petrecut activitatea in suete si conclavuri, ci am stat alaturi de colegi la firul ierbii.

In plus, e nevoie de un om credibil, popular, care sa empatizeze cu oamenii carora li se adreseaza, care sa aiba lipici.

O parte din PNL suspina dupa Crin Antonescu...

E un brand liberal si multi s-ar bucura sa mai fie in viata partidului.

Si dvs v-ati bucura?

E o voce care mai are ce spune si ar fi bine sa fie implicat in activitatea partidului.

Regretati ca ati fost unul dintre cei care i-au cerut a faca un pas inapoi dupa europarlamentare?

Eu nu am avut nicio influenta, cand el si-a asumat obiectivul de 20% pentru europarlamentare, ba chiar l-am sfatuit sa stabileasca obiectivul la primul partid de dreapta si cel mai bun rezultat al PNL la europarlamentare. Cand nu si-a indeplinit obiectivul, a avut onoarea sa-si dea demisia.

Dar sa-si retraga candidatura la prezidentiale?

Nici asta nu i-am cerut. De altfel, a si concurat cu dl Iohannis pentru candidatura, a fost un vot secret in Delegatia Permanenta si a pierdut. E drept ca atunci am votat pentru dl Iohannis, pe care l-am considerat cu mult mai potrivit. Dar nu i-am spus dlui Antonescu sa se retraga.

Totusi, retragerea a venit dupa un interviu foarte dur la adresa domniei sale pe care mi l-ati acordat.

Si dupa o discutie intre patru ochi in care i-am spus ce cred. Dar dl Antonescu a avut onoarea sa se tina de cuvant si cand a promis ceva sa faca ce a promis.

Atac dur la Antonescu: Nu are nicio sansa la prezidentiale, nu are legitimitatea sa negocieze cu PDL Interviu cu Ludovic Orban

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ludovic Orban candidat presedinte PNL , #PNL