Planurile PNL pentru Capitala: De ce Busoi si nu Orban?

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 07:25
4555 citiri
Planurile PNL pentru Capitala: De ce Busoi si nu Orban?
Foto: Ziare.com

Deputatul PNL Ludovic Orban, inscris in cursa interna pentru desemnarea candidatului liberalilor pentru Primaria Capitalei, a vorbit despre pasii ce vor fi facuti in desemnarea candidatului si despre unul dintre factorii care vor cantari mult in acest proces.

"Sunt inscris in cursa si astept sa se efectueze sondajul", a declarat Orban, pentru Ziare.com, cu referire la studiul ce urmeaza sa stabileasca liberalul ce va fi aruncat in lupta de pe 5 iunie.

Referitor la faptul ca, in prezent, europarlamentarul PNL Cristian Busoi se bucura de aceasta pozitie, fostul ministru al Transporturilor ne-a explicat ca "domnul Busoi a fost propus de conducerea PNL Bucuresti, n-a fost validat in Biroul Politic National, conform Statutului".

Cine va fi candidatul PNL la Primaria Capitalei? Busoi recunoaste ca e posibil sa nu fie el

Dilema liberalilor: to Busoi or not to Busoi?

"Mai sunt 4 luni pana la alegeri. Acum se face inca un sondaj de opinie sa se vada daca a progresat Cristian Busoi si se masoara alti patru potentiali candidati. Asta e tot ce stiu, mai mult de atat nu am nicio informatie. Nu stiu nici cu cine se face sondajul, nici chestionarul, nici numarul de subiecti, nu am nicio informatie", a completat Ludovic Orban.

Intrebat daca exista o data limita pentru validarea candidatului, acesta a precizat: "Nu e neaparat o data limita, cand avem un candidat care consideram noi ca are sanse sa castige".

Numarul de tururi la alegerile locale, unul dintre factorii importanti pentru desemnarea candidatului

De asemenea, legat de modalitatea in care se vor vota primarii, in cele din urma - daca se va ramane la un singur tur de scrutin -, Ludovic Orban a precizat ca, "in evaluarea care se face, tinem cont de aceasta posibilitate".

"Noi continuam demersurile pentru adoptarea proiectului nostru de lege, dar majoritatea din BPN al Senatului a refuzat transmiterea spre dezbatere plenului si a retrimis la comisie proiectul de lege, din cauza ca avea raport favorabil din partea comisiei.

Cel mai probabil, strategia PSD-UNPR este sa se tergiverseze proiectul. Proiectul de lege a fost initiat de PNL si a fost depus in luna septembrie, anul trecut", ne-a explicat deputatul PNL.

Intrebat daca s-ar fi putut ca proiectul sa fie inaintat mai devreme, acesta a replicat ca liberalii au incercat sa modifice legea, cand a fost dezbatuta in aprilie-mai, dar nereusind au revenit cu un nou proiect de lege, "care e tinut in sertare, din septembrie, de majoritate".

PNL vrea primariile din Bucuresti - ce spune un posibil candidat despre Primaria Capitalei, integritate si PSD

Nu in ultimul rand, acesta ne-a spus atuurile sale in cursa pentru a fi desemnat candidatul PNL pentru Primaria Bucuresti.

"Am foarte multe atuuri, sunt un om cunoscut, care ma bucur de o cota de incredere destul de mare, care sunt profilat ca si candidat la primarie, in virtutea experientelor mele anterioare, un om care am facut foarte multe pentru Bucuresti, din toate pozitiile publice pe care le-am avut. Evident ca am sansa mea", ne-a mai declarat Ludovic Orban.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur - Legea a fost retrimisa la comisii (Video)

Legea privind modalitatea de alegere a primarilor in doua tururi de scrutin nu intra prea curand in dezbaterea plenului Senatului, avand in vedere ca proiectul a fost trimis din nou la comisii, in urma sedintei de luni, de Biroul Permanent al Senatului, la cererea unui senator PSD.

Inca o amanare a legii va face astfel sa mai dureze pana se va ajunge la votarea sa. Legea va fi discutata din nou in Comisia Juridica si va ajunge si la Comisia de revizuire a Constitutiei.

Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

Pe 1 februarie, prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie in aceasta privinta, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar partidele trebuie sa isi asume hotararile pe care le iau in acest sens, nu Guvernul.

Premierul a aratat ca in Parlament exista deja doua proiecte de lege care pot fi supuse votului, insa a subliniat ca majoritatea partidelor nu isi doresc ca regulile sa fie schimbate cu atat de putin timp inaintea alegerilor locale de anul acesta, programate pentru data de 5 iunie.

Asadar, premierul a exclus variantele ca Guvernul sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea, insa a asigurat ca va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, in cazul in care pe agenda este pus unul dintre cele doua proiecte de lege deja existente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ludovic Orban candidat Primaria Capitalei, #Ludovic Orban candidat PNL Bucuresti, #Busoi candidat PNL Bucuresti, #PNL primari doua tururi, #lege alegere primari doua tururi , #PNL