Ludovic Orban: In 2003, UE ne-a spus ca o sa stam pe la usa, daca semnam cu chinezii

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 09:26
2776 citiri
Ludovic Orban: In 2003, UE ne-a spus ca o sa stam pe la usa, daca semnam cu chinezii

Fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Tariceanu, Ludovic Orban, a comentat planul de investitii al Guvernului Ponta, vorbind si despre bariera legislatiei europene atunci cand vine vorba despre firmele din afara Uniunii.

"Un lucru m-a ingrijorat inca de la adoptarea bugetului. S-au redus investitiile publice fata de anul trecut. De la aproape 11 la suta din PIB, la aproape 8 la suta din Produsul Intern Brut. Atunci cand reduci investitiile in buget, nu dai un semnal ca vrei sa faci cu adevarat o politica de dezvoltare", a spus Ludovic Orban, invitat la Digi 24.

Potrivit lui, a atrage investitii inseamna sa aduci investitii private, in special externe.

Planul national de investitii are un nume: Ponta - poti sa-l vezi doar daca dai like

"Eu nu m-as impauna, ca si guvern, daca o firma isi extinde activitatea si isi creste numarul de angajati. Daca, in schimb, semnezi un memorandum cu o firma care vine si investeste in Romania si determina ca firma sa porneasca o investitie de la firul ierbii, asta e cu totul altceva.

Daca viseaza (premierul Victor Ponta - n. red.) si se bazeaza in declaratiile pe care le face pe deplasarea domniei sale in China si pe ce o sa vina chinezii sa investeasca in Romania, am niste lucruri de spus. Chinezii au mai vrut sa vina sa investeasca aici si a fost la limita unui incident diplomatic. In 2003, daca tin bine minte, premierul sau vicepresedintele Chinei au venit in Romania si urmau sa semneze contractele de investitii pe doua sau trei obiective si li s-a spus ca nu se mai pot semna, pentru ca a spus UE ca daca semnam, mai stam si noi pe la usa un pic", a completat Ludovic Orban.

Acesta a povestit ca, in discutiile directe pe care le-a avut cu investitori chinezi, le-a spus ca "foarte bine, sa investeasca, dar ca noi trebuie sa respectam legislatia europeana in ceea ce priveste achizitia si derularea contractelor".

"M-au intrebat: pai nu semnam contract direct? Le-am zis ca nu se poate, pentru ca Romania poate fi sanctionata din aceasta cauza. Daca o firma noua vine si vrea sa participe la o licitatie, nu prea poate, pentru ca nu indeplineste conditiile de similaritate, de experienta, cifra de afaceri in domeniul respectiv. Ei trebuie sa vina in asociere cu o firma care indeplineste aceste conditii. Ma indoiesc ca exista firme chinezesti care vor sa se asocieze cu firme care opereaza pe piata romaneasca, dar poate o fi gasit premierul Ponta", a spus fostul ministru al Transporturilor", a incheiat Orban.

Premierul Victor Ponta a efectuat, de curand, o vizita in China, unde, spune el, a discutat despre o eventuala investitie chineza in Romania, asiaticii fiind interesati de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban invetsitii chinezi, #Ponta chienzi contracte Romania, #Ponta plan investitii , #PNL