Ludovic Orban: Ponta trebuie schimbat. Oamenii de la RMGC, implicare maxima in proiect - Interviu

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 19:16
8434 citiri
Ludovic Orban: Ponta trebuie schimbat. Oamenii de la RMGC, implicare maxima in proiect - Interviu
Foto: Ziare.com

Victor Ponta trebuie sa fie schimbat de PSD din functia de prim ministru, spune Ludovic Orban. Politicianul PNL vorbeste despre traseul suspect pe care il are proiectul Rosia Montana si despre banuielile, pentru care nu are insa dovezi concrete, privind oamenii politici cumparati de RMGC.

Ludovic Orban a pus pe contul sau de Facebook o postare in care afirma ca va vota orice motiune de cenzura impotriva Guvernului si il asocia pe Victor Ponta cu figura lui Ion Iliescu, din perioada mineriadelor. Despre motivul postarii sale, a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com.

Ludovic Orban: Privindu-l pe Ponta, l-am vazut pe Iliescu multumind minerilor dupa reprimarea Pietei Universitatii

De ce ati simtit nevoia sa postati un mesaj atat de dur impotriva premierului Ponta?

Rezervele mele fata de Ponta nu sunt de ieri de azi. Rezervele mele fata de premier dateaza inca de la momentul aparitiei in viata publica. Am o rezerva fata de oamenii aparuti peste noapte. In orice democratie din lumea asta, exista o evolutie.

In politica, nu poti sa te trezesti peste noapte ministru din presedinte de organizatie de tineret la nivel national fara sa fi vazut si tu ce inseamna viata intr-o organizatie de baza, o organizatie locala, apoi o organizatie judeteana, sa vezi si tu ce inseamna relatia intre membrii de partid, ce inseamna relatia cu cetateanul, sa vezi ce inseamna managementul organizational, si de la firul ierbii sa ai o cariera organica.

Nu, Ponta vine din pozitia de procuror despre care nu am auzit mare lucru, sincer, nu stiu vreun dosar maret pe care sa-l fi facut. A aparut peste noapte ministru si presedintele organizatiei de tineret a PSD. A aparut ca un iepuras scos din joben de prestidigitatorul Adrian Nastase.

Evident ca iti trezeste suspiciune asa ceva. Evident ca multe din lucrurile care s-au intamplat ulterior mi-au pastrat aceste semne de intrebare, daca nu cumva s-au adaugat semne de intrebare.

De ce, totusi, v-ati exprimat acum?

Simt din ce in ce mai clar ca din pozitia de premier Victor Ponta isi incalca sistematic toate angajamentele electorale pe care ni le-am luat fata de alegatorii care ne-au votat. Si riscam sa ne discreditam in ochii opiniei publice si sa pierdem increderea oamenilor.

Sigur, mie imi pasa mai putin de PSD, mie imi pasa in primul rand de Partidul National Liberal care si asa a facut destul de multe sacrificii si cedari de la pozitiile sale politice consecvente de 20 de ani pentru a inchega aceasta alianta. M-ar durea ca PNL sa fie perceput de alegatori ca un partid care nu-si respecta angajamentele electorale.

Pai nici nu incepuse numaratoarea in sectiile de vot a buletinelor si deja Victor Ponta, declarat castigator de sondaje, anunta ca va coopta UDMR-ul la guvernare, impotriva, evident, a unei vointe exprimate de cetateni. Daca nu ar fi fost pozitia PNL foarte clara, limpede si ferma, probabil ca UDMR ar fi fost astazi la guvernare. Iar lucrurile au continuat.

Eu am cerut demisia lui Ponta inca din momentul in care a semnat protocolul cu Traian Basescu privind pactul de coabitare. Am exprimat public ca reprezinta o tradare clara a intereselor alegatorilor.

Te duci frumusel si pe sestache, fara sa anunti public, fara niciun fel de prevenire, te duci si semnezi un pact de coabitare cu dusmanul celor care te-au votat iar noi aflam de pactul respectiv cand Basescu i l-a inmanat presedintelui Parlamentului European?

Totusi, tema principala a postarii dvs. o constituie proiectul Rosia Montana. Ce s-a intamplat acolo, la vizita premierului in mina, de v-a determinat sa-l numiti inclusiv "hibrid nereusit intre capitalismul lui Nastase si comunismul lui Iliescu"?

Chiar asa: intre capitalismul de cumetrie al lui Adrian Nastase si comunismul cu fata de miner al lui Ion Iliescu. Mai ales ca stiu despre ce-i vorba acolo. Acolo a fost o tragicomedie regizata, cu regia semnata de cei de la Montana Gold Corporation, care a fost practic un exercitiu de imagine regizat pentru Victor Ponta, stabilit clar dinainte.

Acolo era vorba de angajati ai companiei RMGC, dintre care nu mai e miner nici unul, pentru ca din 2006 nu se mai face minerit in zona aceea, nu s-a mai extras un miligram de aur. Dintre angajatii actuali, cred ca mai sunt cateva zeci care mai efectueaza activitati in mina, de consolidare a galeriilor romane care fac parte din muzeu, nu din mina.

Nu pot sa zic ca sunt zugravi, maturatori sau asa mai departe, dar nu au nici o legatura cu mineritul. Cand i-am vazut pe toti cu casti in cap, mai ales pe cei de la suprafata, nici o casca nu avea nici un firicel de praf pe ea, nu mai zic de salopete si de butaforia din zona respectiva.

Orice om care are bun simt nu poate sa fie decat deranjat de o mascarada de genul asta. Dar lucrul care ma deranjeaza cel mai mult e foarte simplu: noi ne-am angajat fata de oamenii nostri ca nu vom sustine proiectul exploatarii de la Rosia Montana si proiectul gazelor de sist.

Ori, exact ca si in cazul pactului de coabitare, daca voia neaparat proiectul Rosia Montana, trebuia sa faca cativa pasi. Sa incerce sa explice public lucrul asta, sa si-l asume, sa ai curaj sa explici cetatenilor Romaniei de ce ti-l asumi. Nici sa consulte parlamentarii PSD nu a fost in stare.

Conducerea PSD nu a fost consultata, nu mai zic de PNL, ca nu a fost consultat nici copresedintele USL pentru proiecul de lege respectiv. Nu se poate spune ca nu exista o premeditare. Premeditarea este foarte limpede si foarte clara. Rosia Montana exista la Ministerul Economiei care nu a initiat nici un proiect de lege si nu a vrut sa initieze un proiect de lege.

Nu avem de-a face cu un proiect de lege neutru. Nu, e un proiect de lege care avantajeaza enorm compania. Creeaza niste conditii care sunt in afara legilor normale in cadrul carora actioneaza toate celelalte companii din Romania.

Ce vi se pare in neregula la traseul acestui proiect?

Deci cum s-a intamplat: Hotarare de Guvern la sfarsitul lui mai, urmata de un protocol de predare primire intre Ministerul Economiei si ministerul condus de domnul Sova, prin care administrarea pachetului de actiuni detinut la stat la RMGC, aproape 19%, este transferat la ministerul domnului Sova.

In general, elaborarea unui proiect de lege dureaza destul de mult intr-un minister pentru ca presupune consultarea unor specialisti. Elaborarea in sine a unui act normativ presupune intre 3 luni si un an de zile. Cat credeti ca a durat elaborarea acestui proiect de lege? Vreo doua saptamani.

Cred ca nici doua saptamani. Apoi a fost trimis pe circuitul de avizare. Teoria mea este ca acest proiect de lege exista dinainte, din informatiile pe care le am, nu pot sa zic nume, de la ministerul Economiei. Iar participarea specialistilor de la Rosia Montana sau a specialistilor de la firmele de avocatura care au avut sau au contract cu RMGC a fost maxima la elaborarea acestui proiect de lege.

Sigur, nu as putea sa sustin ca i-a dat mama domnului Sova proiectul de lege si ia zis "du-l la Guvern si inainteaza-l la Parlament". N-am probe pentru treaba asta, dar proiectul exista dinainte.

Care este mecanismul care face ca proiecte evident in afara legii sa fie promovate?

Nu exista nici o explicatie. Nu pot sa va furnizez nicio o explicatie pentru ca nu am nici o dovada. Nu pot sa emit decat ipoteze.

Domnul Ponta a fost intrebat la o emisiune daca are banuieli ca ar exista politicieni cumparati de RMGC. Eu o sa va intreb pe dumneavoastra: aveti banuieli ca actualii promotori ar fi fost cumparati de RMGC?

Nu am dovezi. Dar dupa desfasurarea lucrurilor, care continua... Dupa care, fara nici un fel de avertizare, trece in Guvern, proiectul. Fara sa aiba avizul ministrului Justitiei. De altfel, fara avizul ministrului Justitiei nu putea fi adoptat si dus la Monitorul Oficial.

Sigur, pana la urma ruda mai indepartata a lui Ponta o fi cedat, banuiesc, la rugamintile sotiei domnului Ponta, sa dea totusi aviz favorabil. Pana la urma s-a dat aviz favorabil ca sa se poata publica. Nu s-a anuntat public. Trebuia sa faci un briefing guvernamental, sa faci un anunt public, macar sa vina Sova, sa organizeze o conferinta de presa.

Lipsa de transparenta este evidenta. Proiectul a fost adoptat fara respectarea legislatiei privind transparenta, ma refer la legea 52 care prevede obligativitatea, pentru orice proiect de act normativ, indiferent ca este hotarare de consiliu local, judetean, de guvern sau proiect de lege sa fie publicat si pus in dezbatere publica cu minim 30 de zile inainte.

Or acesta a fost aprobat pe sestache, ca sa o spunem limpede. Si aici, ca si cu pactul de coabitare, domnul Ponta a fost luat prin surprindere, adica surprins in flagrant.

Reactia a fost stupefianta. Sa spui ca tu ca prim ministru ai dat proiectul de lege si apoi sa zici ca tu ca deputat o sa votezi impotriva?! In orice tara civilizata de pe lumea asta orice inalt demnitar care ar fi spus un asemenea nonsens ar fi plecat acasa. Dar domnul Ponta e in continuare bine-mersi.

Ceea ce spuneti va face sa fiti singur in PNL sau reprezinta opinia unui curent mai larg intre membrii PNL?

Nu pot sa zic ca am facut un sondaj de opinie, dar exista o preocupare serioasa in PNL care este legata de identitatea PNL, de faptul ca partenerul nu ne ofera posibilitatea de a ne promova proiectele, multe dintre ele introduse si in programul de guvernare.

Da, exista probleme si in materie de partajare a puterii in cadrul guvernului, exista o preocupare si in materie de respectare a unor angajamente de sustinere a unor oameni din PNL in functii publice. In plus foarte multi din oamenii PNL resimt inceputul unei dezamagiri din partea cetatenilor. Incepe sa se nasca un sentiment de nemultumire fata de prestatia guvernului.

Dupa opinia mea, trebuie sa prevenim erodarea USL si pierderea increderii cetatenilor. De aceea trebuie sa ne intoarcem la angajamentele electorale si, dupa parerea mea, premierul Ponta trebuie schimbat. Multe din lucrurile facute de domnia sa dupa alegerile parlamentare, in functia de prim ministru, au fost de natura a eroda masiv increderea populatiei in alianta dintre PNL si PSD.

Asta nu inseamna ca trebuie rupt USL-ul, ca trebuie schimbata majoritatea parlamentara. In PSD nu mai exista si alti potentiali candidati la functia de premier?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ludovic Orban schimbare premier Ponta, #Ludovic Orban Victor Ponta program PNL, #Orban Rosia Montana Ponta , #PNL