Orban, despre cea mai recenta ordonanta Dancila: Decizie nerusinata, complet neconstitutionala!

Luni, 03 Iunie 2019, ora 16:53
6060 citiri
Orban, despre cea mai recenta ordonanta Dancila: Decizie nerusinata, complet neconstitutionala!
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca decizia Guvernului de alegere prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene este una "nerusinata", "complet neconstitutionala", precizand ca Executivul a ramas prizonierul "baronilor rosii", dandu-i ca exemplu pe Marian Oprisan, Niculae Badalau si Paul Stanescu.

Orban a afirmat, la finalul sedintei Biroului Politic National, ca Guvernul a incalcat "grosolan" decizia romanilor la referendumul din 26 mai, schimband sistemul de alegere a presedintilor de consilii judetene, acestia urmand sa fie votati direct de catre populatie.

"La o saptamana dupa ce romanii in cadrul referendumului au hotarat clar la intrebarea numarul 2 ca nu mai vor ordonante pe justitie si ca vor un control constitutional al ordonantelor care sa fie declansat si de alte institutii in afara Avocatului Poporului, Guvernul incalcand grosolan vointa romanilor emite o ordonanta de urgenta prin care vrea eternizarea baronilor PSD, baronilor rosii, prin schimbarea sistemului de alegere a presedintilor de CJ, mai precis modificand modul de alegere si anume, alegerea lor direct", a spus Orban.

El considera ca aceasta decizie este una "nerusinata" si "neconstitutionala" si contravine vointei romanilor exprimata la referendum.

"Aceasta decizie nerusinata, complet neconstitutionala, contravine atat vointei romanilor exprimata la referendum, cat si vointei generale, cvasi-generale care exista in societatea romaneasca, care sustine alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Nu putem intelege in ce a constat urgenta adoptarii unui astfel de act normativ, nu putem intelege de ce nu s-a putut ca la proiectul de lege initiat de PNL privind alegerea primarilor in doua tururi, de ce nu a putut majoritatea parlamentara sa vina cu un amendament in dezbaterea parlamentara si sa propuna in dezbatere parlamentara punctul de vedere pe care il au privitor la alegerea presedintilor de consiliii judetene.

Este clar ca acest guvern a ramas prizonierul baronilor rosii, prizonierii lui Oprisan, prizonierii lui Badalau, Paul Stanescu si al tuturor figurilor de trista amintire care si-au tinut judetele in saracie si care au condus prin abuz si prin amenintare cetatenii din judetele unde inca detin functia de presedinti al consiliilor judetene", a precizat presedintele liberalilor.

Orban a mai declarat ca PNL ii va cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta ordonanta.

"PNL nu poate accepta un asemenea mod de reglementare, ne vom adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere din nou sa sesizeze Curtea Constitutionala privitor la adoptarea acestei ordonante de urgenta neconstitutionale si asteptam de data asta ca Avocatul Poporului sa tina cont de ce au hotarat romanii la referendum macar pe ultima suta de metri a mandatului sau.

Oricum este ilegala mentinerea in functie a domnului avocat al poporului Victor Ciorbea", a mai spus Orban.

Guvernul a aprobat, luni, o OUG care prevede ca presedintele consiliului judetean va fi ales din nou prin vot direct de catre cetateni. Premierul sustine ca acest lcuru va da mai multa legitimitate si responsabilitate presedintilor care vor pune in practica strategiile pentru care cetatenii i-au ales.

Citeste si Iohannis contesta cea mai recenta OUG data de Dancila: Baronii PSD sunt panicati de caderea in sondaje

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Orban ordonanta sefi consiliu judetean PSD , #PNL