PNL va vota impotriva plafonarii dobanzilor: De ce sa operam o discriminare intre cei care isi platesc creditele?

Luni, 26 Februarie 2018, ora 17:33
2411 citiri
PNL va vota impotriva plafonarii dobanzilor: De ce sa operam o discriminare intre cei care isi platesc creditele?
Foto: Arhiva Facebook/ Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat, luni, ca parlamentarii liberali au fost mandatati sa voteze impotriva proiectului privind plafonarea dobanzilor, explicand ca "nimeni nu a pus pistolul in tampla niciunui beneficiar de credite sa semneze contractul in momentul in care a solicitat creditul respectiv".

"PNL este consecvent pozitiei exprimate de mine. PNL nu sustine nicio masura interventionista care sa incalce principiile si valorile liberale, ca atare parlamentarii PNL au fost mandatati sa voteze impotriva acestei propuneri legislative. (...) Pe aceasta idee au crescut preturile la oua. Daca domnul Zamfir initiaza un proiect de lege pentru plafonarea pretului la oua sau la unt, ca si la unt a crescut pretul, normal ca foarte multi oameni vor considera: iata, domnule, ce initiativa buna ca se plafoneaza.

(...) In materie de creditare functioneaza aceleasi legi. Nimeni nu a pus pistolul in tampla niciunui beneficiar de credite sa semneze contractul de credit in momentul in care a solicitat creditul respectiv. De ce sa operam o discriminare intre cei care isi platesc creditele? Niciodata bancile nu vor pierde bani. Eu cred ca trebuie sa privesti, pe de-o parte, dintr-o perspectiva principiala si aici nu cred ca poate interveni cineva in materie de contracte. Contractul reprezinta legea partilor, este acordul de vointa al partilor. (...) Parlamentul nu poate, dupa ce au stabilit doua parti intr-un contract ca definesc partile contractului, sa vina sa afecteze conditiile contractuale", a afirmat Orban, dupa sedinta Biroului Executiv al PNL.

Potrivit liderului liberalilor, decizia Biroului Executiv este "una limpede". "Acum decizia este o decizie limpede, a fost luata cu doua abtineri, este o decizie prin care am mandatat parlamentarii partidului sa voteze impotriva acestui proiect de lege", a spus presedintele PNL.

Orban a sustinut ca Daniel Zamfir, care unul dintre initiatorii proiectului, nu este un "caz" in PNL.

"Nu este un caz domnul Zamfir. Domnul Zamfir probabil a fost suparat ca nu l-au mai ales colegii in functia de presedinte al comisiei economice. Eu cred ca acolo s-a ajuns la o solutie care este conforma cu deciziile Congresului. Practic, a fost ales presedintele Comisiei economice la Senat vicepresedintele economic al partidului, nu a fost un vot anti Zamfir, a fost un vot in favoarea domnului Citu care este vicepresedinte economic al partidului si care poate fructifica mult mai bine pentru PNL pozitia de presedinte al comisiei economice. Ca atare, nu exista un astfel de caz", a sustinut Ludovic Orban.

Presedintele PNL a adaugat ca orice parlamentar are dreptul la initiativa legislativa, dar pentru ca proiectul respectiv sa fie sprijinit trebuie sa primeasca votul in Biroul Executiv.

"Exista dreptul oricarui parlamentar de a avea initiative legislative. Noi nu putem sa restrangem acest drept al unor parlamentari. In ceea ce priveste, in schimb, pozitia oficiala a PNL privitoare la initiative legislative formulate de catre colegi de-ai nostri, partidul poate sa sprijine sau sa nu sprijine un proiect de lege initiat de un deputat sau un senator PNL.

(...) Pentru ca un proiect de lege sa beneficieze de sustinerea partidului trebuie ca initiatorul sau initiatorii sa obtina un punct de vedere din partea comisiilor de specialitate ale partidului si pentru a obtine sustinerea de catre partid votul Biroului Executiv al PNL, asa spune Statutul PNL", a afirmat Orban.

Pe 20 februarie, comisiile de buget, economica si juridica din Senat au acordat raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative care modifica OG 13/2011, astfel incat dobanda pentru creditele ipotecare nu va depasi de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR. Unul dintre initiatorii propunerii este senatorul PNL Daniel Zamfir.

Citeste si Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#plafonare dobanzi vot impotriva PNL , #PNL