Presat de o directiva UE, Ministerul Justitiei vrea sa schimbe legea anticoruptie

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 16:26
6469 citiri
Presat de o directiva UE, Ministerul Justitiei vrea sa schimbe legea anticoruptie
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a legii anticoruptie, pentru transpunerea unei directive europene din iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale UE.

In cadrul expunerii de motive a proiectului, MJ precizeaza ca la data de 5 iulie 2017 a fost adoptata Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (in continuare, Directiva PIF), directiva care, potrivit prevederilor articolul 17 alineatul (7), trebuie transpusa in dreptul intern pana la data de 6 iulie 2019.

"Aceasta directiva inlocuieste, incepand cu data de 6 iulie 2019, Conventia elaborata in temeiul K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene din 1995 (in continuare, Conventia PIF), conventie care a fost transpusa in Romania prin introducerea 'Sectiunii 41 - Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene' in Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, completarea cadrului legal realizandu-se prin Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003", se mentioneaza in proiect.

Astfel, arata MJ, prin dispozitiile unei sectiuni distincte, Sectiunea 41, au fost incriminate noi fapte precum: folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor sau care au ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din aceste bugete, respectiv omisiunea, cu stiinta, de a furniza datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

Sursa mentionata precizeaza ca, prin raportare la prevederile Directivei PIF, a rezultat necesitatea unor interventii specifice, in special in vederea actualizarii limbajului textelor din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, fapt pentru care s-a intocmit prezentul proiect de act normativ care vizeaza modificari aduse infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ministerul Justitiei propune, printre altele, modificarea articolului 18 indice 1 alineatul (1), respectiv, introducerea unei notiuni corespondente in legislatia nationala pentru termenul de assets - si anume, cel de active si eliminarea sintagmei "cu rea-credinta".

"Ca urmare, proiectul de lege prezinta art. 18 indice 1 alin. (1) in urmatoarea forma: Art. 181 - (1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept sau retinerea pe nedrept, de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", se noteaza in proiect.

In proiect se prezinta si modificarea articolului 18 indice 1 alineatul (2) ce urmeaza sa aiba urmatorul continut: " (2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit prevederilor legale pentru obtinerea sau retinerea de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept sau retinerea pe nedrept a acestor fonduri ori active."

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Ministerul Justitiei frauda fonduri UE , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Nu va convine transmite-ti de indata lui Iohaos si imediat se rezol