PNL va depune motiune impotriva ministrului Sanatatii: Sa plece acasa de manuta cu Olguta Vasilescu

Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 16:15
4436 citiri
PNL va depune motiune impotriva ministrului Sanatatii: Sa plece acasa de manuta cu Olguta Vasilescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Partidul National Liberal (PNL) va depune saptamana viitoare motiunea impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat duminica, la Botosani, presedintele PNL, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, motiunea, care va fi inregistrata la Camera Deputatilor, va face referire la "starea absolut catastrofala din sistemul de sanatate", in special la dezechilibrele create prin majorarile salariale din sistem, dar si la lipsa de sustinere a medicinei ambulatorii si de familie.

"Starea este absolut catastrofala in sistemul de sanatate iar din acest motiv, noi am decis sa depunem motiunea impotriva ministrului Sanatatii, motiune prin care solicitam ca ministrul Sanatatii sa plece acasa, evident, de manuta cu Olguta Vasilescu, care este initiatoarea proiectului de act normativ privind regulamentul sporurilor si cresterile salariale care au fost facute doar pentru anumite categorii din sanatate", a afirmat Orban.

Liderul liberal sustine ca prin deciziile luate de guvernarea PSD-ALDE sistemul de sanatate a fost facut "praf", subliniind ca sectorul sanitar nu poate fi sustinut doar de medici, ci de toate categoriile profesionale care activeaza in el.

"La ora actuala, Guvernul si ministrul Sanatatii au reusit sa faca praf intreg sistemul de sanatate din Romania, prin aplicarea unor reglementari asupra carora nu s-a facut nicio analiza, niciun fel de studiu de impact, niciun fel de prognoza privitoare la consecintele asupra salariilor.

Prin cresterea salariilor medicilor si asistentelor si prin aplicarea noului regulament de sporuri, s-a ajuns la situatia in care care 25-30% dintre angajatii spitalelor sa inregistreze cresteri de venituri, dar, accentuez, nu toti, iar pentru restul angajatilor, care nu sunt medici sau asistenti, au scazut salariile sau cel mult au ramas la acelasi nivel. La ora actuala, spitalele sunt in prag de explozie. Nimeni nu mai poate sa faca nimic.

Spitalele nu pot fi tinute numai prin bunavointa medicilor, este nevoie de contributia tuturor celorlalte categorii de angajati, care la ora actuala sunt intr-o profunda nemultumire pentru diminuarea veniturilor si care au iesit in strada", a spus Ludovic Orban.

Pe de alta parte, presedintele PNL acuza actuala guvernare ca nu a facut niciun fel de investitii in medicina ambulatorie si de familie, dar si ca trateaza medicina preventiva "ca o cenusareasa" si pe medicii de familie, ca "pe niste dusmani ai sistemului medical".

"In toate tarile europene, din bugetul de sanatate o cota de minimum 10%, desi media este in jur de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie. La noi, alocarile din bugetul asigurarilor sociale catre medicina de familie sunt de 5,8%. Medicii de familie au fost transformati in birocrati. Peste 50% din timpul pe care si-l petrec nu si-l petrec ca sa isi exercite profesia, ci numai ca sa scrie hartoage care le sunt solicitate de minister sau de la cei de la casa de sanatate.

Niciun fel de investitii pentru sustinerea medicinei de familie si medicinei ambulatorii. Cheltuirea resurselor se face catre spitale, dar niste spitale care sunt mentinute prin resursele alocate intr-o stare extrem de proasta, iar acum sunt in prag de explozie. Sa fim cinstiti! Cate spitale mai functioneaza la parametri optimi ca urmare a nemultumirilor profunde care au fost create in fiecare spital?", a adaugat Orban.

Deputatul Florin Roman, vicepresedinte al PNL, a declarat luni ca Biroul Executiv al Partidului National Liberal a luat decizia depunerii unei motiuni simple la Camera Deputatilor impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.

"Nu o vom uita nici pe doamna Olguta Vasilescu, intrucat noi consideram ca cei doi ministri sunt principalii vinovati pentru punerea in pericol a vietii pacientilor din spitale, pentru haosul in sistemul de salarizare, pentru dezastrul in aprovizionarea cu medicamente", a declarat Roman, dupa sedinta BEx al PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune Sorina Pintea, #motiune sanatate PNL , #PNL