Presa de azi: Atacul la Orban contureaza in PNL doua tabere: pro si contra PSD

Joi, 19 Iunie 2008, ora 06:49
2064 citiri
Presa de azi: Atacul la Orban contureaza in PNL doua tabere: pro si contra PSD

Aripa Orban ii riposteaza dur lui Tariceanu, titreaza joi, Evenimentul Zilei, precizand ca Ludovic Orban si Catalin Deaconescu, demis din functia de prefect al Capitalei, l-au atacat pe premier, care planuieste decapitarea PNL Bucuresti.

Ca raspuns la planul premierului Calin Popescu-Tariceanu de a-l indeparta de la sefia PNL Bucuresti, Ludovic Orban a contestat miercuri anuntul "prematur" al premierului referitor la intentia de a candida, pentru un nou mandat, la presedintia PNL.

Mai mult, prefectul demis al Bucurestiului, Catalin Deaconescu, un apropiat al lui Orban, i-a atacat public pe premier si pe Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.

Fostul prefect i-a trimis lui Olteanu o scrisoare prin care i-a cerut sa verifice deficientele de la alegeri si sa anunte masurile necesare pentru ca asemenea situatii sa nu se mai repete. Potrivit unor surse liberale, decizia schimbarii prefectului a fost luata la propunerea lui Bogdan Olteanu, care s-a aratat deranjat de faptul ca Deaconescu i-a transmis scrisoarea respectiva.

La sedinta de guvern de miercuri, Ludovic Orban i-a reprosat premierului schimbarea prefectului, dar Tariceanu nu a renuntat la decizie.

Atacul la Orban contureaza in PNL doua tabere: pro si contra PSD, ne informeaza Romania libera. Ludovic Orban a fost acuzat de lideri ai partidului, printre care si premierul Tariceanu, ca ar fi purtat in timpul campaniei electorale de la Bucuresti unele discutii cu presedintele Traian Basescu.

Despre autorii unei asemenea teorii, Orban spune ca au sigur temperatura. "Este adevarat ca nu ma simt foarte confortabil cand vorbesc cu Hrebenciuc, Nastase, Mitrea si Iliescu, este adevarat ca in toate dezbaterile din interiorul PNL eu am fost in pozitie rezervata in privinta oricaror intelegeri cu PSD si intotdeauna am sustinut o politica autonoma pentru PNL, astfel incat PNL sa isi poata permite sa fie in pozitia de partid dominant, si nu in pozitia de partid secundar", a declarat miercuri deschis Ludovic Orban.

Acesta a afirmat ca PNL trebuie sa lase usi deschise spre negocieri cu PD-L. Conflictul dintre Tariceanu si Orban constituie inceputul disputei pentru presedintia PNL, un adversar al lui Tariceanu fiind chiar Ludovic Orban. In 2009 va avea loc Congresul PNL, cand vor avea loc alegeri pentru presedintia partidului.

Daca Orban ar castiga, ar putea determina o apropiere a PNL de PD-L. De altfel, Basescu si liderii PD-L au declarat de mai multe ori ca "tradatorul" Aliantei D.A. este Calin Popescu Tariceanu, dar sunt deschisi unei intelegeri cu PNL, insa fara premierul Tariceanu in fruntea partidului.

Sursele citate de Romania libera spun ca Tariceanu, in calitate de presedinte al PNL, va propune la Delegatia Permanenta, ce va avea loc duminica, dizolvarea conducerii PNL Bucuresti si numirea unei conduceri interimare colective, sub pretextul intaririi partidului pentru alegerile parlamentare.

Din Ziua aflam ca demiterea lui Orban se joaca. Demiterea lui Ludovic Orban din fruntea PNL Bucuresti a devenit incerta miercuri, dupa ce vicepresedintele liberal a avut o scurta discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Surse de la varful partidului au precizat pentru Ziua ca primul ministru i-a imputat lui Orban amploarea pe care subiectul demiterii a cunoscut-o in presa.

Aceleasi surse au sustinut ca premierul a repetat ca nu are nici o problema personala cu Orban, si a dezmintit orice speculatie despre retragerea sustinerii pentru portofoliul Transporturilor, explicand ca prestatia ministeriala nu are nimic in comun cu rezultatele alegerilor de la Bucuresti. Tot Tariceanu a militat pentru linistirea apelor in partid si pentru rezolvarea discutiilor in mod direct, tete-a-tete, si nu prin intermediul mass-media.

La randul sau, Orban a tinut sa precizeze ca adevaratii inamici ai liberalilor sunt in afara partidului si ca rezultatele bune obtinute de PNL pe plan national pot fi umbrite de sanctiuni absurde pe linie de partid, tocmai acolo unde acestea nu se impun. Potrivit acelorasi surse, Tariceanu nu s-a hazardat sa concluzioneze, lasand problema demiterii in coada de peste.

Tot miercuri, liderul liberalilor din Capitala a insistat ca nu este un sustinator al unei colaborari PNL-PSD, el explicand ca nu se simte confortabil cand sta de vorba cu "Hrebenciuc, Nastase, Mitrea si Iliescu". Declaratiile lui Orban nu reprezinta insa decat un nou atac la adresa lui Tariceanu si a apropiatialor acestuia.

Prin dezavuarea negocierilor cu pesedistii, Orban se pozitioneaza astfel, strategic, drept o alternativa pentru o viitoare colaborare cu PD-L, in conditiile in care un PNL condus de Tariceanu poate miza doar pe o apropiere de PSD.

Hrebenciuc, agatat de gatul premierului. Tariceanu, acuzat de Orban ca a pesedizat PNL, este titlul din Gardianul. Razboiul dintre presedintele PNL, Calin Popescu- Tariceanu, si seful organizatiei din Bucuresti, Ludovic Orban, a intrat intr-o noua faza. In cadrul sedintei de guvern de miercuri a fost demis prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, cunoscut ca un apropiat al lui Orban.

In replica, ministrul Transporturilor a dezavuat colaborarea dintre PSD si PNL, atragand atentia ca el a fost intotdeauna rezervat fata de o apropiere de social-democrati. "Eu nu ma simt foarte confortabil cand vorbesc cu Hrebenciuc, Nastase, Mitrea si Iliescu, si in toate dezbaterile din PNL am fost in pozitie rezervata in privinta oricaror intelegeri cu PSD", a declarat Orban la un post de radio.

El a precizat ca isi mentine criticile fata de "abuzurile si comportamentul iesit din haina constitutionala a presedintelui", dar ca prin asta nu exclude o relatie politica cu Partidul Democrat fata de care PNL "trebuie sa-si pastreze disponibilitatea la dialog si negociere". Ministrul Transporturilor a sustinut ulterior ca se pot da ca exemplu aliantele facute in judete "in functie de realitatile politice" locale.

Mai mult, liberalul a calificat inlocuirea lui Deaconescu ca un "act nedrept" al premierului. Libralul a facut aceste declaratii in contextul in care inlocuitorul lui Deaconescu este Ioan Tincu, un apropiat al pesedistului Octav Cozmanca.

Orban se tine tare, informeaza Adevarul. Situatia din PNL este tensionata. Ludovic Orban ii da peste nas lui Tariceanu si spune ca orice anunt despre candidaturi in interiorul PNL genereaza zazanie in partid. Ludovic Orban a evitat sa-si anunte candidatura la functia suprema in partid, lucru pe care premierul l-a facut public luni.

Orban a mai spus ca liberalii trebuie sa lase loc unor negocieri cu PDL si sa se indeparteze de PSD.

"Pana la alegerile din 2009 va mai curge multa apa pe Dambovita. Orice anuntare a unei candidaturi la presedintia PNL in momentul de fata mi se pare prematura, inoportuna si care nu face altceva decat sa genereze zazanie si tensiune in interiorul PNL.

Cred ca trebuie sa ne ocupam de ceea ce este important, si anume pregatirea alegerilor parlamentare, sa lasam deoparte rumorile si interesele partizane pentru ca nu vor face altceva decat sa duca la aparitia unor dispute si conflicte", a spus Orban la Radio Guerrilla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#PSD, #PNL, #PDL, #Calin Popescu Tariceanu, #Ludovic Orban , #PNL