Rasturnare de situatie la PNL: Busoi se retrage. Ludovic Orban, candidat la Primaria Capitalei

Luni, 22 Februarie 2016, ora 13:06
7378 citiri
Rasturnare de situatie la PNL: Busoi se retrage. Ludovic Orban, candidat la Primaria Capitalei
Foto: B1 TV

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi se va retrage din cursa pentru Primaria Capitalei, liberalii au hotarat sa mearga inainte cu deputatul Ludovic Orban.

"PNL are o singura optiune - sa castige Primaria Generala. O victorie a PNL in fata PSD in Bucuresti e obligatorie si mai importanta decat orice chestiune de tip personal. Pentru asta am decis sa-l sustin pe Ludovic Orban.

Nu dezertez, nu cred in retrageri si in dezertari", a spus Cristian Busoi, intr-o conferinta de presa comuna cu Ludovic Orban si Catalin Predoiu.

Planurile PNL pentru Capitala: De ce Busoi si nu Orban?

La randul sau, noua propunere de candidat pentru Capitala, Ludovic Orban, a multumit colegilor pentru incredere si l-a laudat pe Cristian Busoi pentru campania profesionista pe care a avut-o.

"Sunt onorat de propunerea colegilor. Sunt pregatit sa parcurg urmatorii pasi procedurali pentru desemnarea mea la functia de primar general, mai exact votul in conducerea PNL Bucuresti si validarea in BPN.

M-am inscris in cursa pentru Primaria Capitalei din interiorul PNL. Il felicit pe Busoi pentru campania frumoasa, profesionista si dedicata pe care a desfasurat-o. S-a hotarat sa fiu eu candidatul. In spatele candidaturii se afla o viata de munca in slujba comunitatii. Candidez nu ca sa ma aflu in treaba, ci pentru ca Bucurestiul are nevoie de o mana priceputa, o persoana cu viziune", a spus Ludovic Orban.

Intrebat de jurnalisti de care dintre posibilii contracandidati i-ar fi mai frica, Traian Basescu, in situatia in care ar decide sa candideze, sau Gabriela Firea, din partea PSD, Orban a evitat un raspuns.

Busoi la Capitala? Nici in PNL nu are sustinere: "Abordare sinucigasa. Predoiu se sinucide si el!"

"Nu stiu cine sunt contracandidatii mei. De altfel, sunt intr-o mai mica masura interesat cine sunt contracandidatii mei, ci sa le ofer bucurestenilor solutia care sa le dea convingerea ca PNL e partidul care sa le dea speranta pentru mai bine", a spus fostul ministru al Transporturilor.

Cat despre varianta in care ar putea fi vizat de DNA in perioada urmatoare, Orban a spus ca a ocupat functii publice din 1998 si nu a avut niciodata probleme.

Cine va fi candidatul PNL la Primaria Capitalei? Busoi recunoaste ca e posibil sa nu fie el

Nici despre o eventuala sustinere din partea presedintelui Klaus Iohannis Orban n-a dorit sa vorbeasca foarte mult.

"Nu va pot da eu raspunsul la aceasta intrebare (daca va fi sustinut de Klaus Iohannis - n.red.). Eu l-am sustinut pe Klaus Iohannis sa ajunga presedinte, dar nu cred ca este o pozitie pe care pot sa vi-o prezint eu. Daca presedintele va lua o decizie, fiti convinsi ca o va comunica. Dar cel mai important e ceea ce gandesc bucurestenii, modul in care sa-i convingem pe bucuresteni ca avem cel mai bun program", a conchis Orban.

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca decizia de nominalizare pentru Ludovic Orban a fost luata in urma unor analize sociologice.

"Decizia a fost luata de comisia de unificare. Nu a fost nimic extraordinar, nu s-a iesit nici macar din graficul anuntat. Procedura a inceput de ceva vreme, s-au facut doua analize sociologice succesive. Azi a fost o discutie cat se poate de serioasa, aplicata, chiar si complicata, as putea spune. Finalul este cel pe care il stiti cu totii: candidatul este colegul meu, prim-vicepresedintele Ludovic Orban", a spus Gorghiu, la B1 TV.

PSD trece la atac: Liberalii vor sa cucereasca cel mai mare buget local

Cel mai vehiculat nume de la PSD pentru candidatura la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, i-a acuzat pe liberali ca obiectivul lor este sa puna mana pe cel mai mare buget local al Romaniei si nu sa imbunatateasca viata bucurestenilor.

"Am remarcat insa declaratia presedintelui PNL Bucuresti al carui obiectiv, asumat de intregul PNL-PD, este acela de a cuceri Primaria Capitalei. Nu stim daca se refera la ocuparea de facto a cladirii sau la castigarea accesului la cel mai mare buget local din Romania, dar este limpede ca prioritatea liberalilor nu este, din pacate, imbunatatirea calitatii vietii oamenilor.

Asa cum lupul isi schimba parul dar naravul ba, PNL-PD si-a schimbat candidatul dar a ramas tributar aceluiasi stil de a face campanie negativa si de a-si axa discursul pe 'dezastrul' lasat de Sorin Oprescu, un primar care le-a apartinut insa si lor, in egala masura. Asta ca sa nu mai aducem in discutie 'performantele' celor doi primari liberali de sector, Andrei Chiliman si Rares Manescu.

In ce ma priveste, am spus limpede, inca din momentul in care numele meu a fost vehiculat drept cea mai buna varianta de candidat al PSD pentru Primaria Capitalei, ca indiferent daca voi candida sau nu, imi voi concentra energia si priceperea catre proiecte benefice pentru bucuresteni", a transmis Firea, printr-un comunicat remis Ziare.com.

Si presedintele PSD Liviu Dragnea a comentat ironic candidatura lui Orban: "Candidatura dl Orban nu ca ne bucura, dar ne avantajeaza, e un candidat care a obtinut 13,7%, deci e un candidat serios".

Cum a pierdut favoritul Busoi sustinerea

Organizatia PNL Bucuresti anunta, la inceputul lunii decembrie a anului trecut, ca europarlamentarul Cristian Busoi este propunerea oficiala pentru candidatura la Primaria Capitalei.

PNL Bucuresti il propune, oficial, pe Cristian Busoi candidat pentru Primaria Capitalei (Video)

Busoi spunea atunci ca "a fost un vot unanim" si este "o propunere pe care organizatia Bucuresti si-o asuma".

Europarlamentarul a avut sustinere si de la conducerea partidului, co-presedintele PNL Alina Gorghiu declarand ca Busoi "ii va seduce pe bucuresteni" si sigur va castiga alegerile.

"Primaria Capitalei va fi castigata de PNL", declara atunci triumfatoare Gorghiu.

Iohannis s-a afisat alaturi de Cristian Busoi, cel mai vehiculat a fi candidatul PNL la Primaria Capitalei

S-a speculat ca Busoi are si sustinerea presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce seful statului s-a afisat cu el in cadrul unei vizite la Institutul Astronomic al Academiei Romane. La acel moment Busoi era doar inscris in cursa, nu anuntat ca favorit, insa vizita a fost interpretata in presa si in unele cercuri politice drept un gest de sustinere a europarlamentarului in detrimentul contracandidatului sau intern Ludovic Orban.

Busoi raspunde criticilor: Nu am vrut sa ma folosesc de tragedia din Colectiv. Cer scuze celor lezati

Apoi a inceput declinul lui Busoi. Acesta si-a atras numeroase critici dupa ce a inceput o campanie electorala in care s-a folosit de imagini de la tragedia de la Colectiv, dar si de la cutremurul din '77.

Nu l-a ajutat nici faptul ca au aparut in presa interceptari in dosarul presedintelui suspendat al CJ Mehedinti, Adrian Duicu.

Cristian Busoi, interceptat in dosarul Duicu: A dat foarte multi bani Sanatatii in Mehedinti

Potrivit interceptarilor, Cristian Busoi, in vremea cand a condus Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), ar fi oferit foarte multi bani Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mehedinti.

Reactia lui Cristian Busoi, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Mai mult, Busoi a fost acuzat si ca ar fi plagiat in teza de doctorat pe care a realizat-o in anul 2010.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Ludovic Orban candidat PNL Primaria Bucuresti, #Cristian Busoi retragere candidatura Bucuresti , #PNL