Cine este Nicolae Ciuca, propus ministru al Apararii - generalul pentru care Iohannis a ajuns in instanta

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:13
16524 citiri
Cine este Nicolae Ciuca, propus ministru al Apararii - generalul pentru care Iohannis a ajuns in instanta
Foto: Statul Major al Apararii

Generalul Nicolae Ciuca, propus pentru a prelua functia de ministru al Apararii in Guvernul Orban, este actualul sef al Statului Major al Apararii.

In varsta de 52 de ani, Nicolae Ciuca este militar de cariera. A absolvit cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Intrunite, Bucuresti (1995) si din 2003 este doctor in stiinte militare, se precizeaza in biografia postata pe site-ul SMAp.

De asemenea, gen. Ciuca a absolvit mai multe cursuri de pregatire si perfectionare, printre care si Cursul de relatii civil-militari din Europa de Est si Asia Centrala, Hulburt, Florida, SUA (2004) sau Colegiul de razboi, trupe de uscat, master in Studii Strategice, SUA (2006).

A fost comandant de batalion de infanterie in Bosnia si Hertegovina, dar si in Afganistan, iar ulterior comandant de divizie si loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre. Din ianuarie 2015 este sef al Statului Major General. A fost avansat la gradul de general in noiembrie 2015.

A primit numeroase distinctii si decoratii, printre care Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Cavaler, Ordinul national "Pentru Merit" in grad de Ofiter sau Medalia Natiunilor Unite.

In urma cu un an, Nicolae Ciuca declara ca nu va intra in politica si nici nu va accepta o functie publica.

"Consider atat de sfanta onoare si demnitatea de a fi fost seful Statului Major al Apararii incat, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odata ce ai fost seful Statului Major al Apararii... Reprezinta demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider ca nu trebuie sa fie in niciun fel umbrita aceasta pozitie de activitate in alt domeniu.

Nu voi face politica. Voi face tot ceea ce imi sta in putere si imi va ingadui viitorul sa sprijin aceasta institutie. Dar nu dintr-o functie publica", declara gen. Ciuca pentru Radio Romania Actualitati.

In decembrie anul trecut, Nicolae Ciuca a fost victima involuntara a unui conflict politic intre presedintele Iohannis si ministrul Apararii, Gabriel Les, seful statului refuzand propunerea venita de la Guvern pentru conducerea Armatei Romane si hotarand sa ii prelungeasca mandatul gen. Ciuca pentru inca un an. Decizia a fost contestata de ministrul Les in instanta si la CCR, instanta dand dreptate presedintelui, iar CCR ministrului Apararii.

Mandatul prelungit al gen. Nicolae Ciuca expira la data de 31 decembrie 2019, insa este posibil ca acesta sa fie trecut in rezerva mai devreme pentru a intra in Guvernul Orban, in conditiile in care exista voci care spun ca, in tarile democratice, si mai ales in cele membre ale NATO si UE, ministrii Apararii sunt civili.

Fostul consilier pe probleme de securitate nationala Iulian Fota a explicat insa, joi, intr-un comentariu pe o retea de socializare, ca "suntem in NATO de 15 ani, nu mai avem conditii de respectat".

"Suntem tara suverana. De ce este o solutie proasta sa numesti un general credibil si respectat, cu experienta de razboi, cu comportament democratic si respect pentru Constitutie? (...) Ministrul civil este o cutuma si nu o regula de fier. Sau de aur. Si oricum, daca va fi, va fi ca ministru CIVIL", a adaugat acesta.

De altfel, in decembrie 2004, la scurt timp dupa intrarea Romaniei in NATO, seful de atunci al Statului Major General, gen. Eugen Badalan, declara ca "Armata se supune neconditionat controlului civil, exercitat prin autoritatea nationala de comanda - Presedinte, Parlament, CSAT si Guvern -, dar nu agreeaza controlul unor civili asupra unor militari, ci exercitarea controlului civil prin autoritatea nationala de comanda", conform Adevarul.

Citeste mai multe despre scandalul politic care l-a vizat pe gen. Nicolae Ciuca:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Nicolae Ciuca ministrul Apararii Orban , #premier
Comentarii