Urgenta bate legea? USR PLUS ii reproseaza lui Orban ca procedeaza ca Dancila, dupa ce a propus-o pe Valean direct la Bruxelles

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 11:21
12155 citiri
Urgenta bate legea? USR PLUS ii reproseaza lui Orban ca procedeaza ca Dancila, dupa ce a propus-o pe Valean direct la Bruxelles
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Alianta USR-PLUS reproseaza PNL ca a incalcat deja unul dintre articolele procotolului de sustinere parlamentara semnat de Ludovic Orban cu Dan Barna si cere ca Adina Valean, propusa de Guvern direct la Bruxelles pentru functia de comisar european, sa fie audiata in Parlament, asa cum prevede Legea 373/2013.

Primii care au reactionat au fost parlamentarii USR, care spun ca asteptau ca miercuri sa fie convocate comisiile de specialitate din Parlament si candidatul propus de Guvernul Orban pentru functia de comisar european sa fie audiat. In plus, acestia au reclamat ca in protocolul semnat de PNL si USR pentru sustinerea Guvernului Orban exista un articol care prevede o consultare premergatoare desemnarii candidatului, ceea ce nu s-a intamplat.

"Adina Valean a fost numita si acceptata comisar european fara consultarea Parlamentului Romaniei. O bulina neagra pentru PNL. Asteptam de dimineata sa fim convocati deja pentru a fi consultati pe aceasta propunere.

Inca nu am primit nicio convocare a Comisiei de Afaceri Europene (CAE), unde sunt membru, din partea Birourilor Permanente Reunite. Prima incalcare a acordului dintre USR si PNL. Luna de miere nici nu incepuse si iata prima palma. Si asta era poate cea mai soft solicitare din acord", a scris miercuri pe Facebook deputatul USR Iulian Bulai.

La randul sau, liderul deputatilor USR, Stelian Ion, a publicat fragmentul din protocolul de sustinere care prevede clar ca propunerea de comisar european va fi discutata, iar persoana in cauza va fi audiata, conform legii.

"Semnale 'incurajatoare' vin din partea Guvernului PNL: la nici 3 zile dupa ce le-am acordat votul de incredere, colegii nostri au incalcat prima oara Acordul politic pe care l-am semnat impreuna.

Potrivit art. V din acest acord 'propunerea Romaniei de comisar european va fi o persoana competenta si integra, nominalizata in urma consultarii partidelor si audiata in comisiile de specialitate ale Parlamentului'. PNL nu ne-a consultat cu privire la aceasta nominalizare si poate veti spune ca e un amanunt nesemnificativ pentru ca propunerea Adina Valean e mai buna decat Nica sau Plumb.

O fi asa, dar sa fii mai bun decat Plumb nu e suficient si, oricum, nu despre asta este vorba, ci despre nerespectarea cuvantului dat(...)", a scris Stelian Ion pe Facebook.

Si deputatul USR Catalin Drula le-a reprosat liberalilor ca au incalcat protocolul.

"Ludovic Orban ne-a privit in ochi si ne-a spus 'Absolut de acord!' in privinta consultarii partidelor si Parlamentului inainte de nominalizarea comisarului european. (...) Inteleg ca dl. Orban s-a sters pe pantofi cu acordul politic si a trimis propunerea de comisar fara nicio consultare.

Ba mai mult, este deja acceptata de Comisia Europeana. Inteleg ca promisiunile dlui. Orban si cuvantul dat nu au o valoare prea mare.

Inteleg ca legea valoreaza cat a valorat si pentru Dancila. Legea 373/2013 prevede ca 'Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene'. Evident audierea trebuie facuta INAINTE de nominalizare, altfel ce sens are?

Cel mult sensul pe care, omorand logica, se chinuiau acum cateva saptamani domnii Iordache si Ciolacu sa-l dea. Acum si PNL face acelasi lucru", a comentat pe Facebook Catalin Drula.

Ciolos cere respectarea legii, inainte de votul in PE

Miercuri seara, presedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Ciolos, care este si liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a cerut audierea Adinei Valean in Parlamentul de la Bucuresti.

Eurodeputatii Renew Europe vor fi chemati sa dea votul pentru comisarul propus de Romania, atat in comisiile de specialitate, cat si in plen.

Intr-un comunicat oficial al Aliantei USR-PLUS se precizeaza ca "Dacian Ciolos a fost informat despre cele doua propuneri ale Romaniei pentru functia de comisar european".

"Informarea despre decizia de desemnare a venit atat de la presedintele Iohannis, cat si de la premierul Orban. De asemenea, liderul Renew Europe a fost consultat pe parcursul zilei de miercuri si de presedinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, in aceeasi calitate.

Alianta USR PLUS apreciaza ca aceasta informare nu poate fi considerata consultare cu USR sau partidele parlamentare, asa cum a fost agreat in protocolul de sustinere parlamentara semnat de Ludovic Orban cu Dan Barna.

Alianta USR-PLUS ii cere premierului Orban sa respecte legea afacerilor europene (373/2013) si sa faca toate demersurile necesare pentru audierea Adinei Valean in Parlamentul Romaniei (...)", mai arata, printre altele, Alianta USR-PLUS.

Ce spune legea si cum s-a sucit Ludovic Orban

In urma cu doua saptamani, inainte de votul de investitura, Ludovic Orban dadea asigurari ca, imediat ce va fi investit, guvernul sau va propune un candidat care va fi audiat in Parlament inainte ca propunerea sa fie trimisa la Bruxelles.

"Asa spune legea. Am spus foarte limpede, odata cu instalarea Guvernului, una dintre primele decizii pe care le vom lua va fi propunerea unui candidat la comisar european, vom solicita audierea cat mai rapida a candidatului, vom trimite propunerea catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si, in mod evident, vom sustine aceasta candidatura si vom propune un candidat care sa treaca fara probleme de Parlament", declara atunci Ludovic Orban

Dupa ce s-a instalat la Palatul Victoria, Ludovic Orban nu s-a mai consultat cu partidele parlamentare si a trimis la Bruxelles doua propuneri de comisar european, fara ca respectivii candidati sa fie audiati in Parlament.

"Dupa consultarea presedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, impreuna, sa trimitem catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidati pentru functia de comisar european.

Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Muresan si Adina Valean", a spus Orban la finalul sedintei de guvern de miercuri, precizand ca va trimite ulterior presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o solicitare de a organiza audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei.

Prea tarziu, insa, Ursula von der Leyen a anuntat deja miercuri seara ca a acceptat-o pe Adina Valean.

Ludovic Orban a invocat urgenta, explicand ca Romania era restanta la acest capitol, dupa ce trei propuneri de comisar facute anterior de Guvernul Dancila au fost respinse de presedintele ales al Comisiei Europene.

Premierul PNL face, astfel, exact ce a facut si premierul PSD, incalcand legea cu scuza urgentei, cel mai probabil de teama ca majoritatea extrem de fragila pe care proaspata guvernare o are in Parlament ar putea face ca Adina Valean sa nu primeasca sustinerea pe care si-ar dori-o. Legea nu spune si ce s-ar intampla in acest caz.

Legea 373/2013 il obliga, prin art.19, sa colaboreze loial cu Parlamentul Romaniei in privinta desemnarii comisarului european:

(1) Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.

Fostul premier PSD Victor Ponta a mimat, in 2014, respectarea acestei legi, prezentand-o pe cea pe care o nominalizase pentru functia de comisar european (Corina Cretu) la audieri in Parlamentul Romaniei doar dupa ce o propusese la Bruxelles, dar totusi inainte de a fi audiata in comisiile din Parlamentul European.

Si atunci "audierea a fost tardiva" si s-a facut "fara respectarea legislatiei interne", dupa cum s-a exprimat presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, insa pana la urma s-a avut in vedere ca "interesul national este mai presus decat jocurile nedemocratice ale domnului Ponta", iar Corina Cretu a avut si girul Parlamentului de la Bucuresti, dupa cum se arata intr-un comunicat al Senatului.

Mai exact, dupa ce premierul Victor Ponta le-a adresat rugamintea membrilor celor doua comisii "sa sprijine candidatura doamnei Corina Cretu", iar aceasta si-a prezentat "prioritatile si viziunea" asupra mandatului, raspunzand la o multime de intrebari, "membrii celor doua comisii, prin consens, au apreciat candidatura" acesteia si au asigurat-o de sustinerea Parlamentului Romaniei, dupa cum se arata in nota informativa incheiata pe 22 septembrie 2014.

La nivelul Parlamentului European, audierea propunerii de comisar din partea Romaniei va avea loc in Comisia Transporturi a PE pe 14 noiembrie, la ora 15:00.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adina Valean comisar european Orban, #Ciolos Valean comisar european Valean, #USR comisar european Orban audieri , #premier