In prima zi de mandat, primarii i-au trimis o lista de solicitari lui Orban

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 22:03
4385 citiri
In prima zi de mandat, primarii i-au trimis o lista de solicitari lui Orban
Foto: Facebook/Ludovic Orban

Asociatia Municipiilor din Romania solicita premierului Ludovic Orban transmiterea bugetului cat mai urgent catre Parlament pentru dezbatere si aprobare, pana la sfarsitul anului in curs, pentru a permite autoritatilor locale o functionare predictibila in anul urmator.

De asemenea, primarii cer transparentizarea activitatii ANAF, astfel incat autoritatile locale sa cunoasca gradul de colectare a sumelor care le revin.

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Negoita, a transmis, marti seara, o scrisoare catre premierul Ludovic Orban.

"Sunt onorat sa va transmit felicitarile Asociatiei Municipiilor din Romania pentru votul de investitura primit si va urez succes, dumneavoastra si Guvernului Romaniei, in misiunea politica pe care v-ati asumat-o. Cum autoritatile publice locale s-au aflat in ultimii trei ani in centrul unor modificari legislative si actiuni politice, in multe cazuri defavorabile misiunii si rolului acestora, in numele Comitetului Director al AMR, va prezint cateva solicitari de care depinde bunastarea comunitatilor locale, in perioada imediat urmatoare", a scris Negoita in scrisoare.

Solicitarile primarilor vizeaza, in primul rand, stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care sa asigure intrarea ei in vigoare la 1 ianuarie 2020.

"Incepand cu ianuarie 2020, asigurarea finantarii sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si aindemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si judetelor, conform legii, de la bugetul de stat, prin alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata cu destinatie speciala, fara ca acestea sa greveze bugetele minime de functionare ale judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor", este o alta solicitare.

De asemenea, primarii cer stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unitatilor-administrativ teritoriale, prin Legea finantelor publice locale si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a intamplat in anii 2018-2019.

"In acest sens, este necesara modificarea, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale,conform Acordului incheiat intre UNCJR, AMR si AcoR", mai transmis Negoita.

Primarii cer, de asemenea, transparentizarea activitatii ANAF si crearea posibilitatii ca APL sa aiba acces permanent la informatiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale.

"Reglementarea legala a obligatiei MFP prin DGFPL de a transmite, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, trimestrial, catre toate UAT-urile, informatii privindincasarile totale din impozitul pe venit la nivelul fiecarei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atat de contribuabilii mici si mijlocii, cat si de contribuabilii mari. Constituirea, incepand cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabila pentru unitatile administrativ-teritoriale in vederea asigurarii contributiei proprii a acestora la proiectele finatate din fonduri externe nerambursabile.

Contributia proprie a UAT-urilor va fi finantata din Fond astfel: cuantum de 1/2 la semnarea contractului de finantare a proiectului, iar diferenta de 1/2 la finalizarea implementarii proiectului", se mai arata in document.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#primari solicitari Ludovic Orban , #premier