Luni se voteaza in Parlament guvernul PNL. Orban se bazeaza ca obtine intre 237 si 243 de voturi

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 09:35
7994 citiri
Luni se voteaza in Parlament guvernul PNL. Orban se bazeaza ca obtine intre 237 si 243 de voturi
Foto: Facebook/Ludovic Orban

Premierul desemnat Ludovic Orban are incredere ca, in ciuda "boicotului" pe care-l anunta PSD, Guvernul va fi investit in cursul zilei de luni. Orban a discutat cu liderii tuturor partidelor care sustin Guvernul pentru a se mobiliza si a putea sa treaca peste orice "subterfugiu procedural".

"In ciuda boicotului, am incredere ca vom reusi maine sa dam Romaniei un Guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care sa se apuce de treaba inca din prima zi si care sa rezolve marile probleme cu care se confrunta Romania", a declarat, duminica, Ludovic Orban, care a adaugat ca strategia aleasa de PSD de a nu se prezenta la votul de investitura nu le face cinste.

Intrebat daca vor exista parlamentari Pro Romania care vor intra in sala si vor vota, Orban a spus: "Veti vedea maine".

Orban a anuntat ca a discutat din nou cu toti liderii partidelor care sustin investirea Guvernului.

"Astazi ne-am consultat, am stabilit modul de organizare, nivelul de mobilizare, ne-am pregatit sa facem fata oricarui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune a cale cei de la PSD, tinand cont de faptul ca ei detin presedintiile celor doua Camere. (...) Am stabilit toate detaliile, astfel incat sa punem la punct asigurarea cvorumului in termenul stabilit", a mai spus Orban, citat de News.ro.

El a mai spus ca, dupa ultimele calcule, Guvernul PNL ar putea obtine luni "intre 237 si 243 de voturi".

"Dupa datele pe care le avem astazi, estimarea noastra este ca putem obtine intre 237 si 243 de voturi", a declarat Orban.

Intrebat ce crede despre faptul ca PSD doreste sa amane investirea Gvernului, pentru ca Viorica Dancila sa intre in primul tur al alegerilor przidentiale din functia de premier, Orban a spus: "Regret ca si acum sunt manati de calcule electorale, in loc sa inteleaga ca Romania are absoluta nevoie de un guvern legitim investit de Parlament, care sa aiba capacitate deplina de exercitiu puterilor pentru ca exista probleme deosebit de grave".

Potrivit programului aprobat de conducerea Parlamentului, votul pentru investirea Guvernului Orban urmeaza sa fie dat luni, de la ora 14:00, in plen reunit.

Cei din PSD, prin vocea liderului partidului, Viorica Dancila, au anuntat ca nu vor fi prezenti la votul de investire pentru Guvernul Orban.

"PSD, sa fie foarte clar, nu va vota Guvernul lui Iohannis. Nu vom gira aruncarea Romaniei in nesiguranta si in saracie din cauza unor oportunisti. Nu ne vom prezenta la votul de investitura al noului guvern", a declarat recent Viorica Dancila.

Mai mult, Dancila a anuntat ca daca vor fi parlamentari PSD care vor vota guvernul Orban, acestia vor fi exclusi din PSD.

Si cei din Pro Romania au spus ca nu vin luni in plenul reunit al Legislativului.

Intrebat daca alesii Pro Romania nu vor fi prezenti in sala sau in Parlament, senatorul neafiliat Adrian Tutuianu a raspuns scurt: "Nu vom fi prezenti".

Sambata, Victor Ponta a nuantat si a conditionat prezenta Pro Romania la investirea Guvernului Orban de inlocuirea ministrilor respinsi in comisii, ceea ce nu s-a intamplat.

De cealalta parte, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca un singur parlamentar din ALDE va lipsi, luni, la votul de incredere al Guvernului Orban si ca sunt sanse "bune" ca acest Guvern sa fie investit.

"Am facut o mobilizare a tuturor si toti colegii mei senatori si deputati sunt in asteptarea acestui moment. Vom avea o singura absenta, este vorba de colegul nostru, deputatul de Vaslui, care nu va putea fi prezent, deoarece a suferit o interventie medicala, o interventie chirurgicala, dar in rest, nu vor fi absente si estimez ca maine sunt sanse foarte bune pentru ca sa se produca investirea Guvernului Orban.

Cred ca aceasta perioada de criza prelungita prin existenta unei formule hai sa-i spunem interimare, cu toate ca Guvernul acesta n-are postura de guvern interimar, ci este un guvern demisionar, care are posibiilitati foarte reduse de a administra treburile tarii, el poate sa ia numai decizii curente, nu poate sa ia decizii majore, trebuie sa se incheie cat mai rapid, pentru a avea un guvern cu deplina legitimitate politica, in asa fel incat sa poata lua masurile de reforma necesare si pentru restabilirea, mai cu seamna, a macro echilibrelor economice", a spus Calin Popescu Tariceanu, la Antena3.

Marti si miercuri au avut loc audierile in comisii ale ministrilor propusi in Guvernul Orban. Florin Citu, propus la Finante, Ion Stefan care este propus ministru al Dezvoltarii si Violeta Alexandru, nominalizata la Ministerul Muncii, au primit aviz negativ.

Trei ministri i-a refuzat PSD lui Orban, dar premierul desemnat nu renunta la ei. Filmul audierilor cu cantec din Parlament

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#guvern Orban vot plen parlament , #premier