Nelu Barbu nu mai e, oficial, consul. Guvernul: "Asta e soarta purtatorilor de cuvant". Aceeasi situatie e si la Milano

Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 17:17
7211 citiri
Nelu Barbu nu mai e, oficial, consul. Guvernul: "Asta e soarta purtatorilor de cuvant". Aceeasi situatie e si la Milano
Foto: captura video

Ionel Danca, seful Cancelariei premierului Ludovic Orban si coordonatorul activitatii de comunicare a guvernului PNL, a anuntat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca au fost rechemati, oficial, consulii de la Shanghai si Milano.

La Shanghai Viorica Dancila il numise, dupa ce a fost demisa in Parlament, pe fostul sau purtator de cuvant Nelu Barbu. Intrebat de ce a fost luata decizia revocarii, Danca a facut o ironie: "Hotararea de guvern nu a produs efecte juridice, misiunea nu a fost preluata de persoana respectiva. Si asta este soarta purtatorilor de cuvant".

In ce-l priveste pe consulul de la Milano, Tiberiu Dinu fusese numit la inceputul lunii august de Dancila. Dinu, un fost ofiter de militie care a fost implicat si intr-un scandal cu DIPI, fosta Doi si-un sfert, ce viza obtinerea ilegala de informatii, a mai fost consul la Milano si la Torino.

Desi s-a mai incercat inlaturarea sa, pana la urma, el a ramas in functie, in ciuda controverselor in care a fost implicat. Acum, Danca a invocat modul in care el s-a comportat la alegerile prezidentiale din 2014.

"In cazul domnului de la Milano, as vrea sa va reamintesc ca aceasta decizie trebuia luata demult intr-o tara normala, de orice guvern care asista la cum un angajat, reprezentant al statului, care e trimis sa apere drepturile si libertatile cetatenilor romani, a chemat carabinierii in al doilea tur la alegerilor prezidentiale din 2014 la Consulatul din Torino si va amintiti de imaginile cu cetateni romani loviti, gazati. Nu mai are ce cauta intr-o functie de reprezentare a statului roman", a spus Danca.

El a mai anuntat si ca prefectul de Vaslui a fost demis, la cerere, facand si de aceasta data un comentariu personal: "O constatare pur personala, in judetul Vaslui e pentru prima data cand castiga candidatul dreptei, candidatul PNL Klaus Iohannis".

"Facem curatenie dupa PSD. Ludovic Orban face febra musculara"

Presa a vrut sa afle detalii si despre ce alte demiteri au mai fost facute si care sunt motivele. Danca a raspuns ca motivele sunt politice, fiind o cutuma ca partidul care vine la guvernare sa-i inlature pe oamenii numiti de predecesor.

"Cred ca sunt 90 de eliberari din functie a unor persoane din cadrul Guvernului Romaniei, sunt functii numite politic si in urma demiterii Guvernului Dancila e un gest absolut normal de eliberare a lor din functie, pentru ca nu reprezinta noua viziune a Guverului si noul program de guvernare.

La care se adauga motive legate de modul in care acestia au inteles sa-si exercite functiile. Sunt functii politice care, la orice schimbare de guvern, sunt supuse acestui regim fie la cerere, fie la solicitarea premierului. Facem curatenie dupa PSD in administratia publica", a spus Danca.

Jurnalistii au insistat, totusi, sa le dea cateva exemple de exercitare defectuoasa a atributiilor de serviciu in cazul celor demisi, insa nu au obtinut un raspuns.

"Exemple sunt nenumarate, ati relatat in presa despre activitatea sau inactivitatea in functiile respective, multe dintre aceste functii au fost niste sinecuri politice pentru clientela de partid a PSD. Noi am promis sa facem curatenie si Ludovic Orban face febra musculara la capitolul eliberari din functie", a glumit iar Danca.

Presa i-a atras atentia si ca, desi a trecut mai bine de o saptamana de cand Guvernul e in functie, inca nu au fost publicate declaratiile de avere si interese ale membrilor Cabinetului. Danca a replicat ca termenul legal de publicare este de 30 de zile si ca va fi respectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Nelu Barbu demis consul Shanghai, #Dinu demis consul Milano, #demiteri Guvern Orban , #premier