Orban anunta o noua ordonanta militara. Avertisment pentru diaspora: Daca vin acasa, isi vor petrece Pastele in carantina

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 12:13
10358 citiri
Orban anunta o noua ordonanta militara. Avertisment pentru diaspora: Daca vin acasa, isi vor petrece Pastele in carantina
Foto: Captura Digi 24

Premierul Ludovic Orban a anuntat, sambata, ca Guvernul a pregatit o noua ordonanta militara, care este aproape in forma finala si care va fi prezentata sambata. Declaratiile au fost facute dupa o sedinta de lucru pe care a avut-o cu Marcel Vela la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Viitoarea OUG va cuprinde noi masuri in contextul pandemiei de Covid-19.

"Am evaluat situatia, am pregatit elementele pentru o noua ordonanta militara, care va fi prezentata de echipa de la MAI in cursul zilei de astazi, e aproape in forma finala. In sedinta de azi am evaluat intrarile in tara, capacitatea de carantinare, masurile de pregatire a spitalelor care urmeaza sa primeasca pacienti cu Covid-19 si altele. Cu siguranta vi se vor prezanta masurile", a spus Ludovic Orban, dupa iesirea de la discutiile cu Marcel Vela.

Va fi a saptea ordonanta militara de la instaurarea situatiei de urgenta in tara noastra.

Ulterior declaratiei lui Orban, Ministerul Afacerilor Interne a anuntat o conferinta de presa cu ministrul Ion Marcel Vela si secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat, sambata, la ora 14.00.

Ordonanta de urgenta pentru bonusul de 500 de euro acordat medicilor care lupta cu noul coronavirus

Orban a mai spus ca luni va fi o sedinta de guvern pentru rectificarea bugetara, care va ajusta finantele statului in functiile de noile nevoi.

In plus, a anuntat ca bonusul de aproximativ 500 de euro acordat cadrelor medicale in lupta cu noul coronavirus, anuntat initial de presedintele Klaus Iohannis, va fi stabilit printr-o OUG pregatita de Ministerul Fondurilor Europene.

Intrebat daca tara noastra are nevoie de ajutor extern, Orban a spus ca in acest moment suntem pregatiti pentru orice scenariu, iar cadrele medicale sunt suficiente.

Premierul a facut un apel si la romanii din strainatate care se gandesc sa vina acasa de Paste: "Toti cei care vor veni incepand de maine nu isi vor petrece Pastele in conditii normale, ci in carantina. Deja numarul tarilor care au trecut pe rosu s-a marit semnificativ si aproape toate tarile in care muncesc romanii in strainatate sunt in zona rosie, iar decizia clara e de a-i caza in centre de carantina institutionalizate (daca vin din tari din zona rosie - n.red.)".

Referitor la achizitiile pentru spitale, premierul a afirmat ca, la ora actuala, exista contracte semnate pentru 400 de ventilatoare.

"Din pacate, aceste contracte nu se deruleaza in graficul de livrari care fusese stabilit, nu este respectat pentru ca s-au emis decizii ale guvernelelor sau ale presedintilor din diferite tari de unde trebuia sa primim aceste ventilatoare, care practic au blocat iesirile din tara ale ventilatoarelor. Cautam solutii, incercam sa introducem in fabricatie ventilatoare, deja exista o firma americana care a pus la dispozitia producatorilor inclusiv din Romania proiectul, toate piesele componente si implicit patentul. Sigur ca nu putem sa-l folosim sa il introducem in fabricatie, ci sa producem un numar de ventilatoare necesar pentru productie", a spus Orban.

El a adaugat ca o solutie discutata cu secretarul de stat Raed Arafat si ministrul Sanatatii este de repara ventilatoarele care sunt stricate in momentul de fata, "astfel incat sa mai punem in functie un numar de 80-100 de ventilatoare suplimentare".

"De asemenea, la Ministerul Apararii se lucreaza la un proiect de ventilator care evolueaza continuu si sper cat de curand sa putem sa facem teste. Exista un proiect care este facut, trebuie identificate capacitati de productie pentru toate componentele care fac parte, aparatul de ventilare si monitorul si toate celelalte aparate care sunt folosite sunt foarte sensibile, de ele depinde viata pacientilor si contin foarte multe componente care trebuie sa fie fabricate in cele mai bune conditii", a mai spus Orban.

Orban, despre respectarea masurilor de carantina si masurile speciale pentru Tandarei

Premierul Ludovic Orban a mai spus ca au fost semnalate foarte putine tentative de nerespectare a regulilor la centrele de carantina, dar a recunoscut ca sunt probleme in anumite localitati.

"In ceea ce priveste activitatea centrelor de carantina, ni s-au semnalat foarte putine tentative de nerespectare a regulilor la centrele de carantina. Avem aproape 13.000 de romani care sunt cazati in centre de carantina si pe care ii apreciez pentru faptul ca respecta regulile de convietuire in carantina si toate regulile de distantare care sunt impuse la centrele de carantina", a declarat Ludovic Orban.

Intrebat daca Aradul si Deva ar putea intra in carantina, Ludovic Orban a raspuns: "Avem niste criterii pe baza carora se ia o astfel de decizie. Exista un sistem de evaluare a situatiei pe fiecare localitate sau judet daca este vorba de judet. In momentul in care aceste criterii pe baza carora se face analiza dupa un anumit punctaj, se ia decizia. Deocamdata nu este cazul. Sigur ca s-a purtat discutia asta, ca poate ar fi util din cauza faptului ca cei mai multi romani intra in tara pe la Nadlac sa se instituie un filtru suplimentar la granita judetului Arad si ca poate o masura de carantinare a judetului Arad ar da posibilitatea suplimentara de verificare a tuturor celor care intra. Deocamdata nu s-a luat o astfel de decizie".

El a mentionat, de asemenea, ca se vor lua masuri speciale pentru orasul Tandarei.

"Acolo au venit foarte multe persoane din tari care au intrat in zona rosie de curand si se vor lua masuri speciale, cel putin pentru Tandarei. Vor fi prezentate de Ministerul Afacerilor Interne", a spus premierul.

Amintim ca, joi, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta din Ialomita a aprobat solicitarea Directiei de Sanatate Publica ca orasul Tandarei sa intre in carantina, propunerea fiind transmisa Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a anuntat Prefectura Ialomita.

Potrivit sursei citate, hotararea a fost luata din cauza numarului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima saptamana si de contacti ai persoanelor respective aflati in izolare.

Biroul de presa al Prefecturii Ialomita a mai mentionat ca in judet au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se afla in carantina, iar 2.429 - in autoizolare si sunt monitorizate la domiciliu.

Urmareste LIVE cele mai noi date despre criza COVID-19 in Romania si in lume

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Orban ordonanta militara, #noua ordonanta militara , #premier