Orban face azi doua sedinte: numarul 3 si 4 din aceasta saptamana

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 10:13
2458 citiri
Orban face azi doua sedinte: numarul 3 si 4 din aceasta saptamana
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

Guvernul se reuneste, vineri, in doua sedinte. Prima a inceput la ora 09:00 si cea de-a doua va avea loc de la ora 17:00, conform programului actualizat al Executivului.

Pana acum, Executivul a mai avut sedinta marti si joi, in aceasta saptamana.

In prima sedinta, premierul Ludovic Orban a anuntat ca va fi adoptat un memorandum prin care sa fie platita suma pentru care exista titlu executoriu in cazul Romatsa.

In sedinta de la ora 17:00, Guvernul va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Tot in sedinta de dupa amiaza ar putea sa fie discutat intr-o prima lectura si proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020.

Premierul Ludovic Orban declara, joi, ca pana luni va decide forma in care va fi adoptat bugetul pentru anul 2020, fiind luate in calcul procedura parlamentara sau asumarea raspunderii. Orban afirma ca, in oricare dintre situatii, orice amendament benefic va fi admis.

El spunea ca in cursul zilei de joi urma sa fie gata o prima varianta a bugetului pentru 2020, care va fi discutata cu partidele care sustin Guvernul, iar in cursul zilei de vineri va exista o prima lectura a documentului.

Intrebat daca va angaja raspunderea Guvernului pentru Legea bugetului, Orban spunea: "Obiectivul nostru este de a reusi adoptarea bugetului de stat si a Legii asigurarilor sociale pana in 31 decembrie. Daca constatam ca este posibil sa atingem acest obiectiv prin dezbaterea obisnuita in Parlament, vom apela la dezbatere".

Orban preciza ca orice amendament adus Legii bugetului si care este oportun va fi admis, indiferent de modul in care se a adopta legea.

"Orice amendament benefic pentru care exista resurse si aduce castiguri pentru economie si societate va fi acceptat", spunea Orban.

Intrebat cand va decide forma in care va fi adoptat bugetul, Orban anunta ca "pana luni".

Guvernul mizeaza anul viitor pe o crestere a veniturilor cu aproape 10%, asemanatoare cu cea din acest an, si a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumatate fata de ultimii doi ani, in timp ce economia este asteptata sa creasca cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finantelor.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei si venituri asteptate de 358,6 miliarde de lei.

Astfel, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% in 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, fata de circa 15-16% in 2019 si 2018.

In plus, deficitul scade cu circa 5,5 miliarde de lei fata de 2019, dar se mentine la un nivel de peste 3%, impus prin Tratatul de Maastricht.

"Planificarea bugetara pe anul 2020 si estimarile pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA in anul 2020 la 3,58% din PIB, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere de 0,81 puncte procentuale fata de anul 2020, incadrandu-se in 2022 in prevederile regulamentelor europene", se arata in document.

Totodata, cheltuielile de personal, care au pus presiune semnificativa pe buget in ultimii doi ani, isi reduc dinamica, cu un plus de doar 7,2% fata de 2019, dupa cresteri de 19%, respectiv 24% in ultimii doi ani.

Cheltuielile cu asistenta sociala vor creste cu 14,5% in 2020, la 131,1 miliarde de lei, si vor reprezenta circa o treime din cheltuielile totale.

In septembrie 2020, Guvernul va mari punctul de pensie cu 40%, un avans care va pune presiune pe buget.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#sedinta guvern, #sedinta Guvern buget , #premier