Orban: Parlamentul nu poate stabili reguli contrare decretului prezidential

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 23:09
4119 citiri
Orban: Parlamentul nu poate stabili reguli contrare decretului prezidential
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, ca nu exista niciunde prevazut ca Parlamentul poate, printr-o hotarare, sa stabileasca reguli contrare decretului prezidential.

"Nu exista niciunde prevazut ca Parlamentul poate, printr-o hotarare, sa stabileasca reguli contrare decretului prezidential. Decretul prezidential necesita aprobarea de catre Parlament, dar opinia noastra clara este ca nu poate sa fie supus unor restrictii care sa fie incluse intr-o hotarare a Parlamentului.

O sa incercam sa nu intram in conflict cu articole din aceasta hotarare a Parlamentului, in masura in care ele nu sunt contrare Decretului prezidential. S-a vazut clar o tendinta de impiedicare a emiterii ordonantelor militare, dar le readuc aminte celor care au sustinut articolul respectv ca cele mai multe masuri de restrictie care au fost sustinute si de ei au fost impuse prin ordonantele militare", a declarat, joi seara, la Digi 24, premierul Ludovic Orban, referindu-se la votul din Parlament pentru incuviintarea starii de urgenta.

Intrebat daca se va duce in Parlament pentru a prezenta masurile, asa cum cer parlamentarii, Orban a spus: "Daca vor veni si ei in Parlament. De asemenea, le stau la dispozitie si prin videoconferinta. Niciodata nu m-am ferit de o interactiune cu Parlamentul. De asemenea, orice ministru din Cabinetul pe care il conduc, oricand este la dispozitia comisiilor de specialitate ale Parlamentului si este oricand gata sa le puna la dispozitie, parlamnetarilor informatii despre activitatea pe care o desfasuram.

Cu conditia ca aceste informari sa nu se transforme in meciuri politice in care unii sa incerce sa capitalizeze electorat din suferinta oamenilor, din necazul oamenilor, si din construngerile care au fost indispensabile din dorinta de a mentine lucrurile cat de cat sub control si de a impiedica o raspandire a virusului care sa ne creeze probleme grave la nivelul societatii".

Solicitarile Parlamentului

Parlamentul a incuviintat, joi, prelungirea starii de urgenta cu 30 de zile.

Parlamentul a avut urmatoarele solicitari:

- Pe perioada starii de urgenta, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de cate ori este necesar, Guvernul prezinta Parlamentului un raport cuprinzand masurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea si combaterea epidemiei COVID-19 si motivele care le-au determinat.

- In termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind masurile adoptate pe perioada starii de urgenta pentru prevenirea si combaterea epidemiei COVID-19, masurile care au restrans exercitiul unor drepturi sau libertati fundamentale si masurile cu caracter economic si social, temeiurile care au determinat luarea masurilor si efectele produse, precum si conformitatea acestora cu exigentele dispozitiilor art. 53 si art. 93 din Constitutia Romaniei, ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

- In termen de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada starii si va prezenta Parlamentului un raport cuprinzand cele constatate, concluzii si propuneri, in conditiile prevazute de art. 140 alin. 9 3 din Constitutia Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban decret, #Ludovic Orban Parlament, #Ludovic Orban ordonante militare , #premier