Orban: Varful va fi in jurul datei de 1 mai. Simt o relaxare, nu trebuie. Ii rog pe romani sa mai reziste!

Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 23:00
5791 citiri
Orban: Varful va fi in jurul datei de 1 mai. Simt o relaxare, nu trebuie. Ii rog pe romani sa mai reziste!
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

Premierul Ludovic Orban a declarat ca se simte o "relaxare" in Romania in privinta crizei coronavirusului, insa, potrivit epidemiologilor, varful va fi in jurul datei de 1 mai, astfel ca romanii mai trebuie sa reziste si sa respecte restrictiile.

Orban a precizat ca se pregateste revenirea la normalitate.

"Presedintele, impreuna cu Guvernul, analizeaza situatia, presedintele a luat decizia de prelungire cu inca 30 de zile a starii de urgenta, urmarim cu atentie evolutia epidemiei si pregatim revenirea la normalitate. Aceasta depinde de modul in care romanii respecta regulile si recomandarile. Cu cat diminuam raspandirea viruslului, cu atat momentul in care revenim la normalitate este mai apropiat.

Estimarile epidemiologilor sunt ca varful va fi in jurul datei de 1 mai. Probabil apoi se va diminua numarul de cazuri noi. In functie de evolutii, vom lua toate masurile de revenire la normalitate. Ne dorim ca acest lucru sa se intample cat mai repede", a declarat Ludovic Orban la B1 Tv, miercuri seara, citat de News.ro.

Primul ministru a spus ca se simte o relaxare, dar ca in continuare romanii trebuie sa respecte restrictiile impuse de autoritati.

"Simt o relaxare, nu trebuie sa se intample acest lucru, chiar daca tinem sub control raspandirea virusului. Suntem pe un platou, exista o tendinta de apropiere a unui numar constant de cazuri noi. Ii rog pe romani sa mai reziste, sa respecte conditiile de distantare, regulile stabilite, deplasarea de la domiciliu sa se faca pentru situatiile din ordonantele militare. Interactiunile sociale sa fie realizate in conformitate cu regulile si recomandarile care sunt formulate de specialisti", a mai declarat Orban.

Europa nu a atins varful pandemiei

La intreg nivel european nu sunt semne ca s-ar fi ajuns la un varf al epidemiei, avertizeaza Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC), agentia specializata a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Potrivit raportului de risc intocmit de ECDC, sistemul acestuia de monitorizare arata ca mortalitatea se afla inca peste ratele asteptate in Belgia, Franta, Italia, Malta, Spania, Elvetia si Marea Britanie, in special in randul categoriei de varsta de peste 65 de ani.

In pofida unor indicii anterioare din Italia si Austria conform carora numarul cazurilor de COVID-19 si cel al deceselor provocate de aceasta boala scade, "in prezent nu exista niciun indiciu ca varful epidemic ar fi fost atins", subliniaza aceasta institutie a UE.

Mai mult, potrivit directorului ECDC, Andrea Ammon, pe baza datelor si situatiei actuale rezulta ca "se poate astepta o raspandire continua a virusului", noteaza Agerpres.

Prin urmare, "este prea devreme pentru a elimina brusc masurile de distantare fizica si comunitara (...), chiar daca aceste masuri stringente provoaca perturbari pe plan economic si social", atentioneaza ECDC in raport.

Aceasta evaluare survine unui avertisment asemanator lansat in aceeasi zi de directorul pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Hans Kluge, care a descris epidemia de coronavirus in Europa drept "foarte ingrijoratoare" si a indemnat guvernele statelor UE sa fie foarte precaute cu relaxarea masurilor de distantare sociala, dupa ce mai multe state membre au anuntat ca vor ridica ori iau in calcul ridicarea unora dintre restrictiile instituite.

Potrivit lui Andrea Ammon, o coordonare la acest capitol intre statele membre ale UE va fi esentiala in "etapa de dezescaladare", atunci cand varful epidemiei va fi fost depasit si societatile vor incepe sa se deschida din nou. S-ar reduce astfel cat mai mult riscul unei reluari a raspandirii virusului intre statele membre, risc care va creste daca aceste tari vor relaxa masurile de prevenire intr-un ritm si prin modalitati diferite, mai estimeaza sefa ECDC.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Orban varf coronavirus Romania , #premier
Comentarii