Orban vrea ca politicienii sa depuna declaratie de fiscalitate: Vremea in care afacerile se amesteca cu politica a trecut

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 23:35
4238 citiri
Orban vrea ca politicienii sa depuna declaratie de fiscalitate: Vremea in care afacerile se amesteca cu politica a trecut
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat ca ar fi de acord ca oamenii politici sa depuna o declaratie de fiscalitate, pe langa declaratiile de interese si de avere, la fel cum se intampla si in alte state. Liderul PNL a precizat ca vremea in care se amestecau afacerile cu politica a trecut.

"Foarte multi oameni dupa 1990 au amestecat politica cu afacerile si s-au bagat in politica pentru a avea relatii privilegiate fie cu autoritatile, fie sa aiba conditii de competitivitate imbunatatita in raport cu alti actori economici concurenti din domeniul respectiv. Eu cred ca vremea in care afacerile se amesteca cu politica a trecut. Cine face politica, trebuie sa faca politica. Sa serveasca interesul public.

Daca a avut afaceri, evident ca trebuie sa stii tot despre afacerile pe care le-a avut, evident ca nu mai are voie sa faca afaceri si evident ca firma lui nu mai are voie sa aiba niciun contract cu domeniul lui de activitate", a afirmat Ludovic Orban, marti seara, la Digi 24.

"Dar lucrurile acestea clar trebuie sa fie cunoscute, transparente, pentru ca a fost afectata concurenta loiala pe diferitele piete, datorita unor relatii privilegiate cu decidenti politici pe care le au fie oameni din clientela politica, fie oameni politici care au dobandit avantaje necuvenite", a completat Orban.

Premierul desemnat a precizat ca ar trebui introdusa depunerea declaratiei de fiscalitate, alaturi de cea de interese si de avere, pentru oamenii politici care detin functii publice.

"Este normal si firesc. Nu e niciun fel de problema. In general despre un om public trebuie sa se cunoasca sursele de venit, masura in care isi plateste taxele si impozitele. Nu am nicio problema din punctul acesta de vedere. Aici eu nu inteleg de ce nu se aplica", a explicat liderul PNL.

Premierul desemnat a mai spus ca in alte tari precum Germania, Franta sau Statele Unite Fiscul verifica de unde ai dobandit averile sau daca ai avut veniturile necesare pentru proprietatile achizitionate.

"Fiscul si in Germania si in Frata si in SUA te verifica. Ce proprietati ai. De unde le-ai dobandit? Ai avut venit, ai platit impozit aferent veniturilor necesare pentru a dobandi o proprietate sau a face achizitia respectiva? Daca nu ai platit impozitele aferente veniturilor necesare pentru achizitionare, fie iti ia imobilul, fie te pune sa platesti.

La noi nu inteleg de ce nu se aplica, pentru ca averile dobandite fara veniturile necesare si mai ales fara sa iti fi platit impozitele aferente veniturilor respective constituie niste averi care au fost dobandite fie din evaziune, fie din surse care nu sunt legale", a conchis Orban.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ludovic Orban atac Dan Barna, #Ludovic Orban declaratie fiscalitate politicieni , #premier