Premiera: Un lider unionist de la Chisinau, numit secretar de stat in Guvernul de la Bucuresti

Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 10:00
7428 citiri
Premiera: Un lider unionist de la Chisinau, numit secretar de stat in Guvernul de la Bucuresti
Foto: Facebook / Ana Gutu

Ana Gutu, doctor in filologie romanica si profesor universitar la Chisinau, cea care s-a luptat cu succes pentru ca romana sa fie recunoscuta ca limba oficiala si dincolo de Prut, a fost numita secretar de stat in Guvernul de la Bucuresti.

Premierul Ludovic Orban a decis ca Ana Gutu sa fie secretar de stat in Departamentul pentru Relatia cu R. Moldova la propunerea PMP, anunta presedintele acestui partid, Eugen Tomac.

"Este un mesaj puternic pe care tara noastra il transmite romanilor de peste Prut!

Trebuie sa-i multumesc premierului Ludovic Orban pentru ca a respectat angajamentul asumat si a creat, in premiera, aceasta structura guvernamentala cu un rol esential in impulsionarea relatiilor dintre cele doua state cu trecut si viitor comun", a scris Eugen Tomac joi seara pe Facebook.

La randul sau, Ana Gutu se arata convinsa ca impreuna cu noii sai colegi si cu Parlamentul Romaniei va reusi sa contribuie la "apropierea celor doua maluri de Prut".

"Imi face o deosebita onoare sa accept functia de secretar de stat al Departamentului pentru Relatii cu Republica Moldova (DRRM), structura creata de guvernul Ludovic Orban la propunerea PMP. Multumesc Partidului Miscarea Populara pentru promovarea candidaturii mele in fruntea DRRM. Exprim ferma convingere - impreuna cu toti colegii din Guvernul si Parlamentul Romaniei vom reusi sa contribuim la apropierea celor doua maluri de Prut, prin cooperare eficienta, in beneficiul tuturor cetatenilor Republicii Moldova", a postat Ana Gutu pe Facebook.

In martie 2013, Ana Gutu, pe atunci deputat in Parlamentul de la Chisinau, a depus o sesizare la Curtea Constitutionala in care solicita inlocuirea limbii moldovenesti cu limba romana, solicitarea sa fiind acceptata si devenind, astfel, o decizie istorica.

"Buneii mei niciodata nu au folosit sintagma 'limba moldoveneasca', au trait in Romania Mare, au ramas fideli valorilor nationale romanesti (...) In Declaratia de independenta a Republicii Moldova din 27 august 1991 denumirea limbii vorbite de catre locuitorii RM este corecta - limba romana. Cum poate un articol din constitutie, votata conjunctural intr-un parlament plin de nomenclaturisti-comunisti, sa fie superior Declaratiei de independenta? (...) Curtea Constitutionala, din componenta careia fac parte intelectuali de valoare, trebuie sa-si spuna cuvantul. A venit momentul propice (...) un moment de glorie si demnitate", declara Ana Gutu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Citeste mai multe despre:

De asemenea, in calitate de presedinte al partidului Dreapta, Ana Gutu, recunoscuta ca un activ politician unionist, a pledat in SUA pentru unirea Romaniei cu R.Moldova.

C.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ana Gutu secretar stat Bucuresti, #lider unionist Chisinau guvern Orban , #premier