Programul de guvernare al PNL pe Justitie - ce se intampla cu SS, dosarul 10 august si arhiva SIPA

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:43
7325 citiri
Programul de guvernare al PNL pe Justitie - ce se intampla cu SS, dosarul 10 august si arhiva SIPA
Foto: Facebook / PNL

Guvernul Orban sustine corectarea legilor din domeniul Justitiei, subliniind ca aceasta este necesara "pentru a se elimina modificarile toxice promovate de PSD" in ultimii trei ani, se arata in programul de guvernare cu care premierul desemnat Ludovic Orban se va prezenta in Parlament pentru a obtine votul de investitura.

"Justitia nu mai trebuie oprita la usa Parlamentului, prin modificari in favoarea politicienilor cu probleme. Aceste acte normative trebuie sa respecte cele mai inalte standarde europene, adica sa fie puse in acord cu avizele Comisiei de la Venetia, ale Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si cu rapoartele Comisiei Europene si GRECO, dupa o consultare publica ampla cu practicienii din domeniu", se arata in programul de guvernare al PNL, obtinut pe surse de Ziare.com, in care Justitia ocupa primul loc pe lista politicilor sectoriale.

Conform documentului, printre obiectivele specifice urmarite de Guvernul Orban se afla si cateva care "intaresc democratia, statul de drept, ordinea si siguranta publica".

Printre acestea sunt mentionate revizuirea legislatiei din domeniul Justitiei, dar si "revizuirea legislatiei privind regimul eliberarilor conditionate (recursul compensatoriu) si intarirea capacitatii institutiilor de ordine si siguranta publica pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii".

De asemenea, la capitolul masuri urgente sunt trecute, printre multe altele, care vizeaza alte domenii, urmatoarele:

  • Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu si consolidarea serviciului de probatiune pentru monitorizarea condamnatilor eliberati conditionat
  • Initierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
  • Prorogarea intrarii in vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistratilor de la 1 ianuarie 2020
  • Desecretizarea documentelor din MAI necesare in ancheta privind Dosarul 10 august.

"Ministerul Justitiei va fi sprijinit politic si dotat cu toate mijloacele logistice si resursele umane adecvate pentru a actiona in sensul respectarii acestor angajamente, pentru a-si indeplini functiile si atributiile stabilite prin lege si hotarari de guvern, actionand pe baza principiului cooperarii loiale cu celelalte institutii guvernamentale, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Parlamentul, societatea civila, parteneri externi, precum si cu Presedintia Romaniei, Comisia Europeana (COM) si Statele Membre UE", se mai arata in document.

Obiectivele majore din Justitie

Un capitol distinct trateaza obiectivele programului guvernamental in domeniul Justitiei, despre care se spune ca pleaca "de la contextul politic prezent, de la efectele generate de actiunile anterioare politico-legislative distructive asupra functionarii Justitiei, de la majoritatea de care dispune in Parlament Guvernul PNL, tinand cont si de durata maxima a mandatului prezentului Guvern PNL, pana la alegerile generale din 2020, de nevoile imediate ale sistemului judiciar si Justitiei in ansamblu, precum si de obligatiile internationale ale Romaniei, angajate prin pacte si tratate internationale, in special, dar nu numai, prin Tratatul UE si Titlul VI al Constitutiei Romaniei".

Aceste obiective specifice se refera in primul rand la buna functionare a Justitiei, prin asigurarea de "conditii logistice, resurse umane si sustinere bugetara".

In ceea ce priveste cadrul legislativ, el "se impune ajustat, in raport de evolutiile sociale, practicii judiciare si jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei".

"Guvernul opteaza pentru stoparea acestor modificari aduse Codurilor Penale, aflate in Parlament, dupa reintoarcerea lor de la CCR, care a stabilit ca aproximativ 90 de articole erau neconstitutionale in urma acestor modificari. Aceeasi solutie se impune si pentru aproximativ 70 de propuneri legislative depuse in Parlament pentru modificari punctuale ale Codurilor Penale, elaborate fara ca ele sa fi fost rodul unei conceptii unitare care sa le coreleze.

Guvernul considera ca relansarea unui proces de modificare a Codurilor Penale trebuie sa intruneasca (sic!) cateva conditii esentiale:

a) sa plece de la un proiect coerent si unitar elaborat de o comisie de specialisti in domeniu sub coordonarea Ministerului Justitiei, la care reprezentantii CSM si ai organizatiilor profesionale ale magistratilor, precum si ai profesiilor juridice sa participe cu statut de membru,

b) sa fie precedat de o dezbatere larga si incluziva cu societatea civila si profesiile juridice, atat in primele etape ale redactarii proiectului, cat si inainte de sesizarea Parlamentului si pe parcursul dezbaterii in Parlament in cadrul comisiilor juridice ale celor doua Camere,

c) sa aiba la dispozitie inclusiv avize consultative prealabile ale Comisiei de la Venetia.

Guvernul va initia prin Ministerul Justitiei un dialog permanent in acest sens cu CSM, asociatiile profesionale, profesiile juridice, si nu in ultimul rand cu comisiile juridice din Parlament, COM si Comisia de la Venetia, pentru identificarea unor solutii care sa intruneasca votul majoritatii parlamentarilor si sa poata fi adoptate de Parlament", se arata in document.

Conform sursei citate, "Guvernul are in vedere in special situatia Sectiei Speciale pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, sistemul de pensionare anticipata introdus cu incepere de la 1.01.2020, dupa ce a fost amanat prin ordonanta de urgenta de vechiul guvern, restrangerea atributiilor presedintelui Romaniei si ale CSM in procedura de numire a procurorilor de rang inalt, recursul compensatoriu".

"Guvernul va urmari rezolvarea acestor vulnerabilitati in litera, dar si spiritul rezultatului Referendumului asupra Justitiei desfasurat la initiativa presedintelui Romaniei", se subliniaza in programul de guvernare, fara alte detalii.

Obiective specifice sunt avute in vedere si in legatura cu politica penala, crima organizata, traficul de persoane si coruptia.

"Gruparile de crima organizata, "clanurile de interlopi", "mafiile" de tot felul, de la cele care practica rapirile si traficul de persoane sau de organe la cele economice, de la "mafia" drogurilor la "mafia" lemnului sau "mafia" tigarilor de contrabanda, vor primi din partea Guvernului un raspuns pe masura, in raport de riscurile semnificative pe care le genereaza. (...)

Politica penala va include principiul preventiei, al recuperarii prejudiciilor, al mijloacelor alternative de pedeapsa, al mijloacelor moderne in cazurile de masuri preventive (bratari electronice), al pedepselor disuasive pentru cazurile de coruptie. (...)

In egala masura, Guvernul PNL va accentua principiul recuperarii prejudiciilor, in aplicarea caruia Ministerul Finantelor, prin institutiile din subordine, si Ministerul Justitiei, prin Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor provenite din Infractiuni (ANABI), au un rol cheie, ce ar putea fi extins, in special in privinta ANABI.

Guvernul va sprijini constant activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, alocand resursele logistice, financiare si de resurse umane necesare", se arata in document.

Alt capitol din domeniul Justitiei se refera la Politica penitenciara, unde se precizeaza, printre altele, ca "singura masura care poate rezolva semificativ problema imbunatatirii conditiilor din penitenciare este extinderea capacitatii de detentie", solutia pe termen scurt si mediu fiind "modernizarea si extinderea capacitatii penitenciarelor existente, prin constructia de corpuri de cladire noi de cate aproximativ 200 de locuri in fiecare penitenciar".

Un alt obiectiv se refera la Arhiva SIPA.

"Guvernul, prin Ministerul Justitiei, va angaja un dialog structurat cu CSM, asociatiile profesionale ale magistratilor si Parlament(...), astfel incat sa se asigure o protectie adecvata a datelor si informatiilor continute de arhiva, precum si eliminarea oricarui risc de santaj la adresa magistratilor sau justitiabililor.

In absenta unei solutii care sa intruneasca un consens inter-institutional, Guvernul va proceda la crearea cadrului normativ, la nivel de hotarare de guvern, pentru sigilarea arhivei si depunerea ei spre pastrare si conservare la Arhivele Nationale, pana cand un astfel de consens inter - institutional este intrunit", se arata in programul de guvernare.

Nu in ultimul rand se fac referiri la Educatia Juridica, dar si la recentul raport MCV, Guvernul Orban asumandu-si ca "va actiona in directia realizarii obiectivelor MCV si a ridicarii sale pe baza unei cooperari pe care o doreste si o solicita fara echivoc loiala si onesta".

Dupa o noua intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, premierul desemnat Ludovic Orban le-a prezentat, joi, colegilor din conducerea PNL lista ministrilor si programul cu care va merge in Parlament pentru obtinerea votului de investitura.

Vezi aici lista ministrilor:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#program guvernare Orban Justitie , #premier