PSD face CEx pentru a stabili strategia dupa nominalizarea lui Orban

Luni, 10 Februarie 2020, ora 07:43
7843 citiri
PSD face CEx pentru a stabili strategia dupa nominalizarea lui Orban
Foto: Arhiva Facebook/Claudiu Manda

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a anuntat joi seara ca social-democratii se vor reuni luni, in Comitetul Executiv National, pentru a decide strategia de urmat, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat din nou pe Ludovic Orban premier.

Intrebat la Digi24 daca PSD va sesiza Curtea Constitutionala in acest sens, Claudiu Manda a explicat: "Decizia de a sesiza sau nu Curtea Constitutionala nu imi revine mie. Vom avea luni un Comitet Executiv si vom decide care sunt pasii de urmat".

Totusi, daca ar fi hotararea lui, Manda spune ca ar opta pentru un vot in Parlament.

"Daca ma intrebati pe mine, domnul Orban ar trebui sa vina inca o data in fata Parlamentului, sa explice de ce ar dori sa fie din nou prim-ministru, avand in vedere cum a guvernat in aceste trei luni de zile, care a fost deficitul bugetar, cat s-a imprumutat, pentru ce s-a imprumutat, daca s-a dat drumul la autostrada, la vreo scoala, la vreun spital. Si sa vedem daca ii convinge pe parlamentari ca merita votul Parlamentului.

(...)

Eu as propune colegilor mei sa nu votam acest guvern. Propunerea PSD a fost Remus Pricopie, motiv pentru care nu putem vota propunerea Ludovic Orban", a adaugat Manda.

Europarlamentarul a amintit ca inclusiv Marcel Ciolacu (liderul interimar al partidului) a spus ca PSD nu voteza un nou guvern Orban.

Ciolacu a mai spus ca ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale, in situatia in care presedintele Klaus Iohannis il va propune tot pe Ludovic Orban pentru functia de prim ministru.

"Dupa ce a existat in Parlament cel mai mare scor la o motiune de cenzura, nu stiu cat de legala este tot propunerea domnului Orban de a fi prim ministru, vom vedea, nu sunt specialist in Constitutie, dar vom cere lamuriri pana sa ajungem la un vot in Parlament", a declarat Marcel Ciolacu, joi, la finalul consultarilor cu seful statului.

Si Gabriela Firea a precizat ca decizia se va lua in CEx.

"Ne vom intalni luni, in Comitet Executiv care a fost deja convocat, vor veni toti colegii nostri din tara, presedintele partidului, cu siguranta, ne va expune ceea ce aproape stim cu totii care sunt variantele constitutional si juridic si se va lua o decizie, gandindu-ne in primul rand la tara. Nu este un sablon si nu este un fel de a spune", a declarat Gabriela Firea, intr-o interventie la Antena3.

Intrebata ce considera ca ar trebui sa faca PSD, Firea a fost vaga: "Sa luptam pentru stabilitate, pentru un guvern performant, pentru inlocuirea premierului Orban cu un premier care sa dea dovada in primul rand de competenta si sa aducem la guvernare ministri care sa lucreze in favoarea romanilor, nu in defavoarea lor si in favoarea unor grupuri de interese".

Orban reloaded

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi seara, dupa consultarile cu partidele parlamentare, ca il propune tot pe Ludovic Orban in functia de premier.

Seful statului a spus insa, din nou, ca isi doreste alegeri anticipate, acestea fiind, in opinia sa, cea mai corecta solutie in acest moment.

"Dupa parerea mea, solutia corecta in aceasta situatie este intoarcerea la electorat. Mai bine spus, inseamna anticipate. Sunt prima mea optiune, am prezentat partidelor aceasta optiune, unii au fost de parere ca e bine, altii ca trebuie sa se mai consulte in partid.

Pana atunci, putem face urmatorul pas, care este desemnarea unei persoane pentru formarea unui nou guvern. Il desemnez pe Ludovic Orban sa formeze un nou guvern.", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

La consultarile de joi, PNL l-a propus tot pe Ludovic Orban pentru functia de premier, PSD pe Remus Pricopie, iar USR pe Dacian Ciolos. Celelalte partide nu au facut nicio propunere.

Totodata, PNL, USR si UDMR s-au declarat in favoarea declansarii alegerilor anticipate, afirmand ca se vor asigura ca noul guvern va primi not negativ de doua ori in Parlament.

Iata cum s-au desfasurat consultarile dintre Klaus Iohannis si partidele parlamentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PSD CEX Orban premier CCR , #premier